I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 16 år, Joshua, 12 år och Alyssa, 7 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Emma-Lou tävlar med Bloggbussen goes bilsemester!

Jag tävlar om en finalplats till mig och Zacharias med Bloggbussen goes bilsemester. Gör det du också, info finns här! Det skulle vara superkul att få avsluta sommaren med att åka till Tyskland tillsammans med sonen! Där kommer vi i sådana fall att få uppleva hansastaden Stralsund med besök på det häftiga akvariet Ozeaneum och det härliga badlandet Hansedom. Sedan besöker vi Rügens vackra stränder och en riktigt cool trädklätterpark. Det skulle vara riktigt awesome för oss två ju! Vi har inte varit i Tyskland och jag har hört så mycket positivt om landet då bland annat min äldsta bror med familj har bilat igenom landet!

Kommentera detta blogginlägg och berätta vad du vill göra på semestern – och du kan vinna ett presentkort!

1. Härlig bilsemester från barndomen, sommaren 1990:

Året var 1990 och jag som näst yngst i syskonskaran, var sju år gammal. Jag och mina fyra bröder skulle tillsammans med våra föräldrar bila genom Sverige. Mamma hade en tanke att vi under årens gång skulle få uppleva Sveriges alla hörn och kanter typ. Då vi var en stor familj, hade vi en större bil á la Toyota. Jag minns så väl att vi var de enda i hela vårt område i förorten med den typ av bil, den där silvriga bussen.

Och så kom vi till den där resan som präglat oss alla syskon, sommaren 1990. Mamma hade bunkrat upp med otaliga vattenflaskor. Bilen var packad in i minsta hårsmån. Ni vet sådan där fullproppad bil där packningen nästan dryper ut ur fönstrena för att det är så mycket packning. Tofflor, badkläder, tältpinnar – ja, allt syntes huller om buller, fast ändå på ett praktiskt sett. Det var som rena plockepinn-havet.

Och så började vår fem timmar långa bilresa från förorten mot ett varmt Skåne med klarblåa vatten och ljusa stränder. Vi barn måste ha varit asjobbiga rent ut sagt. Under resans gång (vi hade inte ens kommit två mil, utan befann oss i Södertälje), retade jag en av mina äldre bröder till gallfeber. Han var nämligen i den där ”känsliga” perioden om tjejer. Jag tyckte att det var jättekul. Vår andra mellersta bror försökte lyssna på musik i medan äldsta brorsan försökte läsa böcker, så de blev irriterande på vårt gnabb. Lillbrorsan på 1,5 år somnade tack och lov i och med starten, tur det för våra föräldrar.

Strax efter Södertälje hände något med bilen och vi var tvungna att köra av i Trosa. Vi hamnade på en stor parkering minns jag. Det var inte sådan med linjer, utan som vid ett badställe. En sandad parkering. Pappa muttrade och öppnade huven.Mamma bara suckade och tog fram pennblock, papper, pysselböcker och pennor som låg nedpackat fram i bilen tillsammans med frukt och några vattenflaskor. Vi skulle ju ändå stanna till på vägen för kisspauser och fika nämligen, så mamma tyckte att vi kunde pyssla och äta mellanmål redan där. Det gick någon timme och pappa muttrade fortfarande. Han lyckades inte hitta felet på bilen. Och inte var det någon som kom förbi där på parkeringen heller. Pappa vågade inte ge sig ut på vägen med bilen igen ifall den skulle kolapsa helt. Timmarna gick och mamma tog fram kylväskorna där det fanns grillade kycklingklubbor och potatissallad som ändå skulle ätas på vägen. Pappa tog en paus och satte sig ned på huk bredvid oss. Han var helt svart om händer och kläder, så mamma tog fram ytterligare prylar från packningen och det var våtservetter som hon tvättade av pappa med. Och så åt vi allihopa. Det var skönt och svalt nu mot kvällen. Pappa gick en promenad och kom tillbaka efter kanske en halvtimme. Hans ansikte lyste upp och hans kristallblå ögon gnistrade.

”Det ligger en camping runt hörnet, nu hjälps vi åt att ta fram tält och allt, så stannar vi här över natten tills problemet med bilen är löst!”.

När pappa hade rest samtliga tält och vi lagt ut alla sovsäckar på underlag, gjorde pappa upp en brasa utanför tälten och tog fram gitarren och sjöng på gamla låtar från när han var ung på 50-talet. Det var rätt mycket gogogo i de där låtarna, gladlynta melodier. Klockan närmade sig midnatt, pappa la ifrån sig gitarren och gnuggade sig i ögongen. Han var trött och såg besviken ut i ögonen.

”Förlåt ungar, det var inte meningen att det skulle bli såhär. Imorgon när receptionen öppnar, ska jag låna deras telefon och ringa till en verkstad som får komma och hämta bilen.”

Nästföljande morgon gick vi till stugan där receptionen låg. Det visade sig att den unga killen i receptionen hade en pappa med bilverkstad, så han ringde till sin pappa som kom för att kolla på vår bil. Det visade sig att det var tändstiftet som höll på att lägga av och han hade ett i reserv i sin bil, så han bytte ut vår gamla på momangen! :-) Verkstadskillen bjöd på det tändstiftet när han fick höra vår historia som inte ens var några mil lång.

”Med så många barn och dessa finemanga lösningar, så bjuckar jag på detta för denna gång”.

Därefter bar det av till Skåne. Hur resan senare förflöt minns jag inte, förutom att det var väldigt glatt i bilen den där förmiddagen. Det är i alla fall en resa jag minns med glädje. Alla lösningar, som verkstadskillen sa. Hur vi bråkiga barn förstod hur det låg till och var alldeles lugna. Mamma som hade allt möjligt medpackat och som kom till användning på bästa sätt. ”Sommaren 1990”, brukar vi syskon påbörja en mening ibland när vi ses – och alla vet precis vilken bilresa vi menar, varefter vi alla fyller i mening för mening och våra minnen kring den resan. Rummet fylls av skratt och tårar. Sommaren 1990.

2. Min drömsemester med familjen

Vi bilar tvärs igenom Europa, från nordliga Sverige till Italien i söder. I varje land ser vi till att stanna en till tre nätter på både större campingplatser till hotell för variation då vi är både friluftsmänniskor såsom bekväma. Historia, mat och bad är det vi siktar på – vi ska ha både skoj och ha mysiga utflykter, precis som det ska vara lärorikt. Tre hela veckor är planen fram och tillbaka! En vecka dit, en vecka i Italien och så en vecka resfärden hem igen. Då hinner man suga in atmosfärerna och inte stressa sig igenom landskapen.

Vi börjar vår resa att åka från Stockholm till Varberg, där vi tar färjan med Stena Line över till Danmark. Där checkar vi in på Djurs Sommerland camping och bor i två nätter för att ta del av det stora nöjesfältet och bara busa runtom i vattenparken. Vi börjar vår resa mjukt med andra ord.

Därefter bilar vi över till Tyskland, där märkliga Tropical Islands finns beläget sex mil söder om Berlin – ett badparadis i en gammal zeppelinarhangar, med regnskog, sandstrand och klarblått vatten. Här stannar vi i en heldag och sover för natten tills det är dags att bila vidare och till…

…Schweiz där det blir ostprovning och lättare fotvandring i bergen. Varför inte ha en liten lunch-picknick invid Rhônefloden i staden Geneve som ligger vid gränsen till Frankrike?!

Kanske vi spontant hoppar på snabbtåget till Paris och besöker Louvren för att kolla in renässanskonstnären Leonardo da Vincis mästervärk Mona Lisa?! Ett önsketänkande för denna gång, men utbudet finns att göra det!

Och så anländer vi till ”Sound of music-landet” Österrike! Här skulle vi ta del av naturen helt klart. Lurgrottan, en av alla tusentals grottor i landet, där man kan besöka ”Den underjordiska Domkyrkan” – vilken upplevelse för både stora som små.

Äntligen framme vid vår slutdestination, Italien. Här stannar vi i en vecka och tar del av både landets historia, museum och dess matiga kultur. Bland annat blir det ett besök till Le Pietre del Drago, en park med statyer av dinosaurier i verklig storlek och ett paleontologiskt museum med fossila fynd! I Rom finns överlag många museer som vi aldrig skulle hinna med att besöka – bara Rom i sig är ju ett museeum med sitt Coloseum – och Vatikanstaten med dess alla konstskatter och Peterskyrkan bland annat. Och så har vi paaaaasta, som vi i familjen älskar. En heldag för att få göra vår alldeles egna pasta vore drömmen för oss allihopa!

Borta bra, men hemma bäst! På vägen hem bilar vi direkt igenom Österrike och Schweiz där vi övernattar. Det blir en historialektion i Tyskland genom en utflykt till ett av de gamla koncetrationslägren som finns i landet och därefter Legoland i Danmark där vi stannar i tre nätter för att ha två heldagar. Sedan blir det först färjan över till Sverige och därefter raka vägen hem till Huddinge, Stockholm.

3. Vinn du också!

Berätta vad du vill göra på semestern i en kommentar till detta blogginlägg och få chansen att vinna ett presentkort. Om jag vinner en finalplats med Bloggbussen goes bilsemester, får en av er som kommenterar här hos mig, ett presentkort. Heja, heja!!!

4. Anmäld och klar till Stena Line Storyteller.

5. Badge och tävlingslänk längst upp i inlägget.

6. Inlägget är länkat och klart på Resebloggens inlägg.

 

20 thoughts on “Emma-Lou tävlar med Bloggbussen goes bilsemester!

 1. Vilken solskenshistoria och vilka pärlor till föräldrar du har! Känner igen mig så väl när det gäller barn i bil!

  Sola & bada här i Nynäs är mina planer. Mina barn är utflugna från boet & har inte skaffat egna barn än, men hoppas att de kommer på besök här hos mig här på ”landet”.

 2. Underbar historia du delar med dig av och vilka planer du har framför dig på bilresa, låter spännande:)

  Den femte juli ska jag gifta mig med min barndomskärlek Mackan:)

 3. Tjaaa vet inte vad jag ska göra riktigt, bor hemma fortfarande, är 18 år :/ Hänga me kompisar och så typ. Sola, bada, ha roligt!

 4. Vilken kul tävling, hoppas du vinner!

  Vi är ett gäng tjejer som ska till Marbella nu i juli *längtar* Kanske hittar man sommarflirten därnere *blink blink*

 5. Ja ska sommarjobba på fiket nere i stan här i Kungälv å spara pengarna till körkortet!

  Hoppas på tur!

  Min mail står med oxxå!

 6. Gud så skönt att allt ordnade sig för er vilken mardrömsresa! Jag ska inte göra så mycke, hoppas på fint väder, fast skulle vilja åka utomlands, har inte varit de förutom finlandskryssning me päronen. Men skönt med sommarlov, sista året på gymnasiet i höst!

 7. Älskar solskenshistorier. Vilken historia för er syskon att minnas tillbaka till och glädjas med. Jag har bara semester i två veckor denna sommar som tas ut i Augusti. Resten sparas till julen! Så på sommarens semester vill jag umgås med mitt första barnbarn som kom till världen 1 juni i år! Snutta bäbis och bara mysa.

 8. När jag har semester vill jag gärna hitta på något kul med familjen! Är väldigt rastlös så sova och vila är inte riktigt min grej! Gärna en fartfylld utomlandsresa med mycket skoj för både stora och små – det är min dröm!

  Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *