El completo chileno – varmkorv på chilenskt vis! Himla god maträtt, perfekt sommarmat! Fräschare och nyttigare tillbehör till korven. Servera gärna i baguetter för att få plats med mer tillbehör, och gärna en kryddigare variant av korv såsom chorizo exempelvis. Själv hade jag hemmagjord stoppad korv med egen kryddning. Det smakar bättre med en kryddigare korv än vanlig varmkorv då det ger mer smak och tuggmotstånd.
Tillbehören är majonnäs (recept), pico de gallo – en tomatsallad med lök och koriander samt en fräsch avokadoröra. Surkål är ett mycket vanligt tillbehör, men det hade inte jag hemma alls igår – och jag gör min egna. Det tar några dagar att få den klar nämligen… Om ni undrar varför surkålen inte står med i detta recept (smaksak också!).
OBS! Angående kryddningen för avokadoröran så är det så olika hur chilin är. Ju mindre chili, desto starkare. Därför får man smaka sig fram om man vill ha en röra med sting eller ordentlig styrka.
– Receptet gäller för 4 korvar. Orkar man typ 3 vanliga korv med bröd med ketchup och senap, så är 2 st sådana här completos rätt matiga. Hoppas ni hänger med i hur jag tänker här när jag räknar 🙂
Avokadoröra
2 st avokado, mogna
1/4 dl färsk koriander
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
Färsk chili
Spiskummin
Salt
Peppar
Pico de gallo
2 normalstora kvisttomater
½ dl färsk koriander
½ liten rödlök
½ msk citronsaft
½ krm salt
Övriga ingredienser
4 korvar
4 korvbröd/baguetter
1 msk smör
1 dl majonäs
Gör såhär:
Avokadoröran. Kärna ur och mosa avokadoköttet, hacka korianderna, pressa vitlöksklyforna och lägg i en skål och pressa ned citronsaft. Blanda om och smaka av med finhackad chili, kummin, salt och peppar.
Tomatsallad. Dela vardera tomat i fyra delar, kärna ur och skär dem i små tärningar. Finhacka rödlöken. Hacka koriandern. Häll allt i en skål, pressa ned citronsaft och rör om med lite salt.
Värm en stekpanna med smör och stek korvarna tills de är genomstekta.
Öppna upp korvbrödet/baguetten, lägg i den stekta korven, bre på avokadoröra och toppa med tomatsallad. Spritsa gärna över majonäsen. Servera genast och ät direkt!
Smaklig måltid!
mmmm så gott !!! Min svägerska gör dom såå goda! Hungrig jag vart nu, fasen, jag som typ ska äta kesella hela tiden, hahahaha.
Äh, käka lite nu 🙂
Vad har din svägerska på?
Vafan pico de gallo? Du måste skojja… Det finns ingen pico de gallo i Chile… Completos serveras med bara finhackade tomater samt PEBRE på sidan av för den som känner sig manad.
(Pebre består av i princip samma ingredienser som pico de gallo fast med chili och minus en tomat eller två. Och mer koriander. Mycket mer koriander.)
Har jag påstått det? Det var såhär jag gjorde min variant. Om du har missat så finns det många chilenare som har både senap och ketchup samt rostad lök till sina completos. Du verkar ha missat det!
Dessutom serveras palta (avokado) i Chile oftast bara med citron och salt, inga fler ingredienser överhuvudtaget.
Enklast så, dock kör jag på detta sätt, fattar inte varför du känner ett behov av att rätta det? Koriander är sjukt gott att ha i, prova det!
*Citron, olja och salt!
Och detta kunde du inte få med i förra kommentaren?
Dessutom är korven _ALLTID_ en kokt wienerkorv.
Haha, här hade jag dessutom egengjord stoppad korv och du flänger ur dig något sånt? Ja, du… Jag känner många från Chile och alla har verkligen inte den korven… Stor lögn!
Surkål (ja, tysk sauerkraut) brukar förövrigt också inkluderas.
Wow, du kunde inte få in allt i 1-2 kommentarer? Men ska svara på varje kommentar. Alla har dock inte surkål, men ok. Googla bilder och se från chilenska hemsidor. Dessutom påstod jag inget annat heller för den delen, men du var allt bara tvungen.
Jag är själv Chilenare, och de finns många olika varianter på completos.
Pico de gallo och pebre är i princip samma sak, olika namn i olika länder bara.
Och korven kan du själv välja du behöver inte ta den billigaste skit korven som dom har i Chile, bättre och göra egen eller köpa något av bättre kvalitet, jag bruka bara köra bröd+korv+pebre och avokado.
Surkåls varienten finns men de typ ingen som käkar den med surkål.
Och att avokado oftast serveras med citron och salt är skit snack, oftast är de mosad avokado med olja och en nypa salt.
oj glömde små tomaterna: jag bruka bara köra bröd+korv+hackad små tomater+pebre och avokado, så nu blev de rätt 🙂
Detta är långt ifrån en traditionell chilensk completo eller varianten ”italiano”.
Håller med de som skrivit ovan föruton att pico de gallo och pebré är i princip samma sak, pico de gallo saknar persilja och ají som pebré har som ingredienser.
Det är väldigt kul Emma att du gillar det chilenska köket och gör en variant på en completo.