Detta är en oerhört simpelt tillagad rätt som passar som efterrätt till den personen som inte är den sötsugna (sådana som mig med andra ord) – eller varför inte servera som förrätt (ca 8 port), lätt lunch (4 portioner) mellanmål (4 portioner) eller fredagsmys?! Själva åt vi denna rätt som mellanmål häromdagen.
Ingredienser:
2 gula lökar, hackade
1 stor morot, grovriven
250 gram broccoli, delad i mindre buketter och stammen skalad och grovriven
1 vitlöksklyfta, krossad
Olivolja
1 dl färsk bladpersilja, hackad
Salt och peppar
1 dl ost, låg %, grovriven
3 ägg
2 dl mjölk
Salt och peppar
Ingredienser till purén:
250 gram broccoli, skuren i buketter
1 knippe sparris, ansade och delade
0,5 dl kokvatten
0,5 dl creme fraiche
Salt och peppar
Gör såhär:
Ställ ugnen på 200 grader.
Hacka löken, dela broccolin i buketter och riv morot och broccolistam. Värm en stekpanna tillsammans med lite olivolja. Fräs broccoli, lök, morot och vitlökskross i några minuter. Tillsätt bladpersilja samt salta och peppra lätt.
Lägg det stekta i en ugnssäker form.
Vispa äggen och tillsätt mjölk. Krydda lätt. Häll över till formen.
Låt formen stå i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
När rätten är färdig, tag ut den från ugnen och dra folie över formen.
Förbered purén. Skär broccolin i buketter, använd ej stammen. Ansa all sparris nedtill (alternativt skär bort ”roten” och släng) och dela resten av sparrislängderna i 2 cm långa längder.
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och låt broccoli och sparris koka i cirka 6 minuter.
Mixa broccoli, sparris och kokvatten i en mixer. Salta och peppra lätt. Tillsätt creme fraiche. Det ska bli som en puré, men inte vattnig sådan.
Servera pajen tillsammans med purén.
Smaklig måltid!
Broccoli- och sparrispuré tillsammans med lite vatten, creme fraiche samt salt och peppar.
Mums!