Med tanke på gårdagens inlägg, så kör jag ännu en variant á al fredagsmys! Den goda och söta chilidippen som även något äldre barn kan äta, eftersom den inte är så stark, men visst har den lite sting. Dessa goda snacks blev vårat lördagsgodis en kväll för några år sedan. Chipsen blev väldigt goda och jag minns att min äldsta son Z var mäkta stolt över att vi minsann hade gjort egna chips. Observera att det ungefär blir 0,5 liter dipp, men det går att frysa in alternativt använda resterna som tomatsås till pizza eller som pastasås. Dippsåsen står sig ett par dygn i kylen. Flera recept finns under kategorin ”matrecept + tips” nedanför presentationsbilden i vänster sidokolumn.
Ingredienser till dippen:
200 gram hela tomater, väl avrunna
125 gram körsbärstomater
½ liten rödlök, hackad
1 tsk färsk chilifrukt, hackad
½ krm chilipulver
2 msk mjöl
Salt och peppar
ev. 1 msk socker
Ingredienser till chipsen:
½ kilo potatis, sköjda och skalade, skurna i 2 mm tjocka skivor
Olivolja
Grillkrydda eller potatismoskrydda
Peppar
Gör såhär:
Mixa alla ingredienser (utom mjöl) till dippen, häll upp i en kastrull och låt koka upp. Vispa försiktigt ned mjöl (eventuellt socker efter önskemål) och låt sedan stå och puttra på låg värme under lock i cirka 45 minuter.
Gör under tiden iordning chipsen. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en stor plåt och baklåtspapper, skiva potatisen samt olja och krydda skivorna om båda sidor och rosta dem tills de har fått en gyllenbrun färg och blivit knapriga, alltifrån 20 till 30 minuter. Ju tunnare skivorna är, desto snabbare går det – så håll koll! Vänd skivorna en gång under tiden.
Det går bra att äta dessa snacks och dipp, varma som kalla.