I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT fredagsmys: Hemmagjorda potatischips och chilidipp m.m.

Med tanke på gårdagens inlägg, så kör jag ännu en variant á al fredagsmys! Den goda och söta chilidippen som även något äldre barn kan äta, eftersom den inte är så stark, men visst har den lite sting. Dessa goda snacks blev vårat lördagsgodis en kväll för några år sedan. Chipsen blev väldigt goda och jag minns att min äldsta son Z var mäkta stolt över att vi minsann hade gjort egna chips. Observera att det ungefär blir 0,5 liter dipp, men det går att frysa in alternativt använda resterna som tomatsås till pizza eller som pastasås. Dippsåsen står sig ett par dygn i kylen. Flera recept finns under kategorin ”matrecept + tips” nedanför presentationsbilden i vänster sidokolumn.

Ingredienser till dippen:

200 gram hela tomater, väl avrunna
125 gram körsbärstomater
½ liten rödlök, hackad
1 tsk färsk chilifrukt, hackad
½ krm chilipulver
2 msk mjöl
Salt och peppar
ev. 1 msk socker

Ingredienser till chipsen:

½ kilo potatis, sköjda och skalade, skurna i 2 mm tjocka skivor
Olivolja
Grillkrydda eller potatismoskrydda
Peppar

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser (utom mjöl) till dippen, häll upp i en kastrull och låt koka upp. Vispa försiktigt ned mjöl (eventuellt socker efter önskemål) och låt sedan stå och puttra på låg värme under lock i cirka 45 minuter.

Gör under tiden iordning chipsen. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en stor plåt och baklåtspapper, skiva potatisen samt olja och krydda skivorna om båda sidor och rosta dem tills de har fått en gyllenbrun färg och blivit knapriga, alltifrån 20 till 30 minuter. Ju tunnare skivorna är, desto snabbare går det – så håll koll! Vänd skivorna en gång under tiden.

Det går bra att äta dessa snacks och dipp, varma som kalla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *