I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: BBQ-marinerade vitlöksklyftor – med smak av tomat, chili, curry och basilika (chipotle)

Nu har jag gjort en större somrig sats med marinerade vitlöksklyftor – nu med ny smak á la sommar – BBQ-style! Perfekt till den där grillade middagen sena sommarkvällar. Dessa ska jag ta med till landet och låta stå i kylen där samt ha i kylen här hemma. Jättegott som snacks och som tillbehör. Flera olika recept på inläggningar med vitlök finns här.

Ingredienser för 10 hela vitlökar (cirka 100 vitlöksklyftor):

1 dl olivolja
1 dl Heinz BBQ sweet sås
1 dl sweet chili sås
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
½ dl tomatpuré
2 msk chipotle sås
2 msk Heinz mango curry
1 näve färsk basilika
1 tsk salt
1 tsk peppar

Gör såhär:

Dag 1: Koka upp vatten i en kastrull. Dela upp vitlökarna i klyftor och låt dem förbli oskalade. Lägg i vitlöksklyftorna i det kokande vattnet och låt koka i cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet, men låt klyftorna ligga kvar, skölj dem rikligt med kallt vatten. Skala klyftorna (dela eventuellt stora klyftor) och lägg dem i en glasburk som du fyller upp med vitvinsvinäger. Låt svalna, förslut locket väl och stå svalt i 2 dygn.

Dag 3: Häll vitlöksklyftor och vitvinsvinäger i en kastrull, låt koka upp och stå någon minut. Vitlöksklyftorna ska vara mjuka, men ändå fasta. Skölj vitlöksklyftorna i kallt vatten och låt dem bli väl avrunna. Lägg klyftorna i glasburkar med tättslutande lock.

Gör lagen. Häll alla ingredienser i en kastrull, vitvinsvinägern tas från uppkoket med vitlöksklyftorna. Koka upp tomatsåsen och låt puttra cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar efter smak. Häll blandningen i glasburkarna. Tillsätt eventuellt olivolja så att det täcker ända upp. Låt svalna. Förslut locket väl och låt dra i kylen i 10 dygn innan du serverar dem som snacks till maten. Rör gärna om lite då och då.

Hållbarhetstid: flera veckor i kylen.

Tips:

* Köp söta burkar, knyt ett gulligt band runtom, klistra på en etikett.
* Ge bort i present.
* Spara överflödig vitvinsvinäger och gör en salladsdressing på och häll upp på flaska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *