Nu har jag gjort en större somrig sats med marinerade vitlöksklyftor – nu med ny smak á la sommar – BBQ-style! Perfekt till den där grillade middagen sena sommarkvällar. Dessa ska jag ta med till landet och låta stå i kylen där samt ha i kylen här hemma. Jättegott som snacks och som tillbehör. Flera olika recept på inläggningar med vitlök finns här.
Ingredienser för 10 hela vitlökar (cirka 100 vitlöksklyftor):
1 dl olivolja
1 dl Heinz BBQ sweet sås
1 dl sweet chili sås
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
½ dl tomatpuré
2 msk chipotle sås
2 msk Heinz mango curry
1 näve färsk basilika
1 tsk salt
1 tsk peppar
Gör såhär:
Dag 1: Koka upp vatten i en kastrull. Dela upp vitlökarna i klyftor och låt dem förbli oskalade. Lägg i vitlöksklyftorna i det kokande vattnet och låt koka i cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet, men låt klyftorna ligga kvar, skölj dem rikligt med kallt vatten. Skala klyftorna (dela eventuellt stora klyftor) och lägg dem i en glasburk som du fyller upp med vitvinsvinäger. Låt svalna, förslut locket väl och stå svalt i 2 dygn.
Dag 3: Häll vitlöksklyftor och vitvinsvinäger i en kastrull, låt koka upp och stå någon minut. Vitlöksklyftorna ska vara mjuka, men ändå fasta. Skölj vitlöksklyftorna i kallt vatten och låt dem bli väl avrunna. Lägg klyftorna i glasburkar med tättslutande lock.
Gör lagen. Häll alla ingredienser i en kastrull, vitvinsvinägern tas från uppkoket med vitlöksklyftorna. Koka upp tomatsåsen och låt puttra cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar efter smak. Häll blandningen i glasburkarna. Tillsätt eventuellt olivolja så att det täcker ända upp. Låt svalna. Förslut locket väl och låt dra i kylen i 10 dygn innan du serverar dem som snacks till maten. Rör gärna om lite då och då.
Hållbarhetstid: flera veckor i kylen.
Tips:
* Köp söta burkar, knyt ett gulligt band runtom, klistra på en etikett.
* Ge bort i present.
* Spara överflödig vitvinsvinäger och gör en salladsdressing på och häll upp på flaska.