I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Gröna potatisar är giftiga

Visste du att potatisar kan bli gröna? Det är i samband när de blir utsatta för ljus. Det bildas klorofyll, vilket är det ämnet som möjliggör för gröna växter att fånga upp och använda solens ljus under fotosyntesen. I samma process bildas även giftiga glykoalkaloider, som är menat att skydda potatisen från att ätas upp av djur i naturen.

I större doser är dessa ämnen giftiga och kan leda till döden för både människor och djur. I milda fall drabbas den förgiftade av magsmärtor, kräkningar och diarré. I värre fall uppstår yrsel, apati, förvirring, synstörningar och medvetslöshet. Dödsfall är dock sällsynta.

Undvik därför att äta grön potatis, oavsett om den blivit grön efter kokning. Släng hela potatisen, för man vet inte exakt hur mycket gift den innehåller, då bildandet av de biokemiska reaktionerna i cellerna sker i olika stadier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *