I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

När är fettisdagen 2013? + recept på nyttigare mini-semlor till semmeldagen (semla, semlor)

I år infaller fettisdagen, även kallad semmeldagen, den 12 februari och det ska vi fira i tid innan med ett inlägg här på bloggen då jag gör mina egna semlor. Jag tycker personligen att de stora semlorna som köpes i butik, antingen smakar dassigt och torrt eller innehåller för mycket grädde som dessvärre gör mig illamående. Eller så är det för lite grädde så att bullen smakar snustorrt. Dessutom är jag inte ett större fan av mandelmassa – och just därför har jag komponerat ihop mitt alldeles egna recept på minisemlor, anpassat för de som gillar mandelmassa förstås!

Mitt personliga recept av minisemlor är inte liiiika onyttiga som andra semlor, då mina varianter innehåller mindre socker, fett och jäst mot vad andra recept gör. Jag brukar få göra i ordning flera satser eftersom mina minisemlor är oerhört populära. Själv föredrar jag faktiskt semlor utan mandelmassa och utesluter detta i de semlor jag skall äta.

Ingredienser till 12-15 små semlor:

20 g smör
1,75 dl mjölk
10 g jäst, smulat
½ dl Kesella
1 krm salt
½ tsk stött kardemumma
0,25 dl socker
4,5-5 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Ingredienser till fyllning:

100 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 dl grädde, vispat
Florsocker

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull, tillstätt mjölk och låt bli fingervarmt. Häll över till en bunke, tillsätt den smulade jästen och rör om. Häll i salt, kardemumma, socker och kesella. Rör om ordentligt. Vispa försiktigt ned mjölet i bunken, där du får knåda ihop det sista. Degen ska bli smidig och sedan jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter.

2. Efter första jäsningen: Rulla och gör små runda bullar av all deg och låt dem jäsa 20 minuter under en bakduk på en plåt med bakplåtspapper. Ställ ugnen på 250 grader. Vispa ut ägget i en bunke och pensla bullarna.

3. Låt bullarna grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter (passa dem noga!) tills de har fått fin färg, för att sedan svalna under en bakduk. Ställ ut dem på balkongen en stund om du vill att de svalnar snabbare.

4. Skär av ett litet lock på bullarna. Ta bort lite av bullarna inuti (för mandelmassan) och blanda detta tillsammans med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.

5. Vispa grädde och lägg på bullarna. Lägg på locket och sikta över florsocker med hjälp av liten tesil.

Färdigt!

1.

2.

3.

4.

5.

5.

6 reaktioner på ”När är fettisdagen 2013? + recept på nyttigare mini-semlor till semmeldagen (semla, semlor)

  1. Om man inte gillar mandelmassa kan man ju fylla semlorna med andra saker förutom grädden. 🙂 Jag mosade ner en bit banan och hade i min semla + grädden ovanpå, medan bästisen hade mängder av mandelmassa i sin.. xD

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *