I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Kostar det verkligen så mycket med barns kläder?

Jag funderar på detta kring barnkläder, att köpa plagg till barnen. Det kostar ganska mycket egentligen. Eller? Jo, i synnerhet byxor – i alla fall när det gäller mina söner. De nöter något otroligt på sina byxor som inom 2-4 veckor ser alldeles förfärliga ut. Ska jag köpa hem 8 nya byxor varje månad och slänga de trasiga, eller ska jag vara ekonomisk genom att köpa lappar hem och sy dem istället?

Jag lägger upp en modell. De kläder jag köper till mina söner, kostar mellan 149-299 kronor. Jag shoppar i princip alltid på H&M, för jag gillar deras plagg. För att göra ett ungefärligt genomsnitt, skulle 8 par byxor per månad alltså kosta mig mellan 1192-2392 kronor.

Barnbidragen i detta hushåll per månad ligger på 2250 kronor. Detta gäller ju till barnen och är en väldigt generös siffra, enligt mig. Om jag köper 8 par byxor varje månad, har jag alltså som max kvar 1058 kronor eller inget alls, från samtliga barnbidrag.

Om jag istället köper 9-12 figurlappar per månad, kostar det mig mellan 117-156 kronor istället och jag behåller 2133-2094 och kan påkosta mina barn annat istället.

Vilket alternativ skulle du välja?

Mitt val är ju solklart, det blir att sy på lappar istället. Byxorna blir färggranna och vi slösar inte lika mycket pengar heller. Jag gillar att ränna iväg med mina barn på olika aktiviteter, såsom bio, barnevent, museum, åka utomlands, landstället, lådbilsland, Skansen, etc. Det finns så mycket som jag kan göra med mina barn för dessa pengar istället för att köpa 96 par nya byxor för 14.304-28.704 kronor årligen. Dessutom lägger jag undan pengar varje månad, i dagsläget till mitt framtida körkort. Jag må låta självisk, men det är främst för att kunna skjutsa barnen till deras träning som jag vill ha körkortet samt för att kunna köra till landet etc.

Hoppsan, det kostar tydligen att ha barn… 😉 Fast det kanske bara är jag som är snål…

9 reaktioner på ”Kostar det verkligen så mycket med barns kläder?

 1. Jag tror det varierar mycket på vilka barn man har, eftersom alla barn inte alls sliter på kläderna lika mycket. Själv handlar jag en hel del om jag får säga det så till min dotter, men jag har inte på under 5 år varit med om en enda gång då det har blivit så nött i byxor, eller i något annat klädesplagg heller för den delen, att det har gått hål utan det flesta är faktiskt i väldigt gott skick fortfarande.

  Det enda plagg jag minns som har gått hål i var en ren olycka när min dotter fastnade i en skruv som ryckte tag i tyget och gjorde ett hål. Bortsett ifrån det tror jag aldrig de har gått hål i några av hennes kläder, och många av de kläder hon har haft syns det inte ens att hon har använt. Så tror det varierar stort men om jag skulle ha det problemet du har skulle jag absolut prioritera precis som du och köpt tyglappar i stället.

  Kram Sanna

  1. Hej och tack för ditt genomgående svar! Jo, jag har verkligen problem med deras byxor, de nöter ständigt på dem. Byxan här på bild är lagad två gånger, hehe. Vilken tur du har som slipper det problemet. Sönernas tröjor händer det typ aldrig något med. Men jag har väldigt aktiva barn som rör på sig mycket och gärna springer utomhus. Yngsta sonen är klumpig och ramlar ofta, vilket också leder till hål. Det är precis som du skriver, individuellt från barn till barn. Intressant på ett sätt, fast dyrt för min del, hehe 😉 Tack för ditt svar!

 2. Jag hade börjat köra med att sy på lappar om det var så att mina barn började slita så enormt på byxorna. Faktum är att man egentligen inte behöver köpa lappar heller utan man kan använda tyg från andra byxor och klippa i olika former. Är de då i lite avvikande färg så blir det ju dekorativt iallafall. Alternativt om man sätter jeanslapp på jeans så blir det ju en diskret dekoration så länge man tänker på att klippa lapparna i mönster :-)

  1. Det har du väldigt rätt i, att köra med annat tyg. Vi har gjort så ibland. Dessa byxor på bild, andra benet, hålet där är lagat med vanligt tyg. Syns inte, då det är i nästan samma färg som byxorna.

 3. Nämen lilla gubben då.. :( håller tummarna på det bästa.
  Mensvärk sucks, ska det verkligen vara nödvändigt att man ska ha ont OCH blöda?

  <3

  Okej, ja du får gärna hjälpa, kanske en "Emma-Lous matkasse" men dina goda recept i? 😀

  Tack fina, du har rätt. 50000 tar slut, mamma ska jag vara åt dom hela livet. <3

  Kram fina

 4. Man är inte snål för att man är smart o ekonomisk! Om ett plagg går sönder så tycker jag det är självklart att man i första hand lagar det eller som du säger köper en cool figurlapp o syr över, blir ju roligare när man har pengar till annat kul istället för att bara köpa nya kläder hela tiden :) Vi lever i ett extremt köpesamhälle men det innebär ju inte att alla måste vara köpgalna. Så kul är det ju inte att köpa kläder till ett barn när de inte ens håller 1 månad ibland. bättre att då lyxa till det med en semester lr nåt kul att göra tillsammans :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *