I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: (Italiensk = basilika) lasagne med färs, lök och grönsaker samt hemlagad bechamelsås (STORKOK)

För en tid sedan, var jag på ett matevent med en Facebookgrupp som kallas Matlådegruppen. Detta innebär att vi träffas i varandras kök och (mass)tillagar olika typer av maträtter. I detta inlägg följer mitt recept som jag lagade ihop igår. Receptet omfattar cirka 8 portioner.

Ingredienser för lasagnen:

800 gram färsk nötfärs
1 riktigt stor gul lök, hackad
3 stora vitlöksklyftor, krossade
3 stora morötter, grovt rivna
2 paprikor i valfri färg, tärnade
3 burkar tomatkross om 500 gram per styck
5 msk tomatpuré
½ kruka färsk basilika, grovhackad (eller klippt)
2 msk torkad oregano eller örtagårdskrydda
Salt och peppar
Lasagneplattor

Ingredienser till bechamelsås:

1 dl matfett
1 dl mjöl
1 liter mjölj
400 gram grovriven ost
Salt och peppar

Gör såhär:

1. Ställ ugnen på 225 grader.

2. Fräs färsen (utan vare sig olja eller matfett då färsen frigör fett under stekning) tills den nästan är genomstekt. Tillsätt alla lök och låt fräsa tills den gula löken har mjuknat och gulnat. Häll över till en kastrull om 5 liter.

3. Fräs paprikatärningar och morotsriv tillsammans med lite olja. Häll över till kastrullen med färs.

4. Tillsätt tomatkross och tomatpuré till kastrullen.

5. Krydda med basilika och torkad krydda samt smaka av med salt och peppar. Låt puttra på svag värme under lock medan bechamelsåsen tillagas.

6. Gör bechamelsåsen: Smält matfettet i en kastrull om 1,5 liter och vispa ned allt mjöl så att det blir en redning. Tillsätt hälften av mjölken och låt koka upp under omrörning så att det inte bränns vid i kastrullen. När såsen tjocknar, tillsätt resterande mjölk och låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknar på nytt. Tillsätt ostrivet och krydda efter smak.

7. Gör lasagnen. Häll i 1/4 av all bechamelsås i en ugnssäker form. Tillsätt cirka 1/4 av all köttfärssås. Täck sedan med lasagneplattor. Varva sedan färsröra, bechamelsås och lasagneplattor. Avsluta med färs och bechamelsås som täcker lasagneplattorna fullt ut.

8. Ställ in lasagnen i mitten av ugnen och låt stå 20-30 minuter utifrån vad paketet med lasagneplattor anger. Vissa lasagneplattor behöver endast 20 minuter medan andra kräver 30 minuter. Om exempelvis Barilla lasagneplattor bakas för länge i ugnen, blir dessa relativt smaklösa och på tok för mjuka.

9. Ta ut formen från ugnen ocuh låt vila i cirka 10 minuter innan servering.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *