I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: Tacopaj med tacosås, grönsaker och äggstanning (matpaj med köttfärs och chilisås)

Receptet gäller för 6 portioner.

Ingredienser till pajskal:

100 gram matfett
3 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 dl kallt vatten

Ingredienser till fyllning:

300 gram färs
1 gul lök
1 liten morot
2 vitlöksklyftor
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
1 burk majs, ca 150 gram, väl avrunnen
3 dl riven ost, mild sort

Ingredienser till tacosås:

400 gram tomatkross
3 msk tomatpuré
1 stor röd chilifrukt eller 1 msk-1 dl sweet chili sås (utifrån önskemål om styrka i såsen)
Salt och peppar

Ingredienser till äggstanning:

2 ägg
3 dl mjölk
1 näve färska basilikablad
Salt och peppar

Gör såhär:

Ställ ugnen på 225 grader.

Gör degen som ska bli ganska fast. Tillsätt lite vatten, mjöl eller matfett vid behov. Tryck ut 2/3 av degen i formen och upp i kanterna. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna. Skala och grovriv moroten.

Ta ut pajformen och sänk ugnen till 125 grader. Låt pajskalet vila i cirka 10 minuter.

Häll tomatkross och tomatpuré i en kastrull och låt koka upp. Sänk därefter till något lägre medelvärme. Tillsätt hackad chili eller sweet chili sås efter önskemål på styrka. Salta och peppra lätt.

Stek färsen utan matfett eller olja (fett frigörs ändå). Tillsätt lökhack och morotsriv, låt fräsa tills löken mjuknar. Tillsätt vitlökskross och paprikatärningar, låt fräsa någon minut under omrörning. Häll över tacosåsen och låt puttra i cirka 5 minuter på något högre medelvärme utan lock. Tacosåsen ska koka in i färsröran och knappt ha någon vätska kvar. Salta och peppra lätt.

Gör äggstanningen. Hacka eller klipp basilikabladen. Vispa ägg, basilikahack, salta och peppra efter smak.

Häll över köttfärssåsen till pajformen. Tillsätt ostrivet och blanda med färsröran så att osten smälter. Tillsätt all äggstanning och blanda försiktigt så att pajskalet inte skadas.

Kavla ut resten av pajdegen och skär ut 5-6 st breda remsor om cirka 2 cm breda och dekorera pajen i rutat mönster. Ställ in pajen i mitten av ugnen och låt grädda i cirka 60 minuter eller tills äggstanningen blir fast och pajen har fått en fin gyllene brun färg. Sätt ugnstemperaturen på 225 grader de sista 10 minuterna.

Ta ut formen från ugnen och låt vila 10 minuter innan servering. Servera sedan och gärna med en enkel sallad till.

Smaklig måltid!

2 reaktioner på ”RECEPT: Tacopaj med tacosås, grönsaker och äggstanning (matpaj med köttfärs och chilisås)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *