I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: Vegetarisk och matig svamppaj, kantarellpaj med grönsaker och äggstanning (matpaj med svamp, kantareller)

Svamppaj med gräddstuvad svampröra med gula kantareller, lök och grönsaker i örtkryddad äggstanning. Familjen gillade matpajen skarpt och tycker absolut att ni ska prova detta. Då pajen fick gräddas långsamt, blev stanningen och den stuvade svampröran oerhört saftiga. Pajskalet blev dessutom alldeles perfekt med blandningen av vete- och grahamsmjöl där förgräddningen gjorde pajen riktigt fast och stabil. Receptet gäller för 6 portioner.

Ingredienser till pajdeg:

100 gram matfett
3 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 dl kallt vatten

Ingredienser till fyllning:

450 gram färska gula kantareller (eller annan svampsort om så önskas)
1,5 dl grädde
1 dm purjolök, strimlad
1 gul lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
1 gul paprika, urkärnad och tärnad
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
Salt och peppar
3 dl Västbottenost, grovriven

Ingredienser till äggstanning:

2 ägg
3 dl mjölk
2 msk dill, finhackat
2 msk gräslök, finhackat
Salt och peppar

Gör såhär:

Ställ ugnen på 225 grader.

Gör degen som ska bli ganska fast. Tillsätt lite vatten, mjöl eller matfett vid behov. Tryck ut 2/3 av degen i formen och upp i kanterna. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Skiva svampen. Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna paprikan.

Ta ut pajformen och sänk ugnen till 125 grader. Låt pajskalet vila i cirka 10 minuter.

Stek svampen tillsammans med lite matfett. När svampen har krympt, tillsätt gul lök och purjolök, låt fräsa tills löken mjuknar.  Tillsätt vitlökskross och paprikatärningar, låt fräsa någon minut under omrörning. Häll över grädde och stuva svampröran i cirka 3 minuter på något högre medelvärme. Grädden ska koka in i svampröran. Salta och peppra lätt.

Vispa ägg och tillsätt finhackade örter och mjölk. Salta och peppra efter smak.

Häll över svamp och grönsaker till pajformen. Tillsätt ostrivet och blanda med svampröran. Tillsätt all äggstanning och blanda försiktigt så att pajskalet inte skadas.

Kavla ut resten av pajdegen och skär ut 5-6 st breda remsor om cirka 2 cm breda och dekorera pajen i rutat mönster. Ställ in pajen i mitten av ugnen och låt grädda i cirka 60 minuter eller tills äggstanningen blir fast och pajen har fått en fin gyllene brun färg. Sätt ugnstemperaturen på 225 grader de sista 10 minuterna.

Ta ut formen från ugnen och låt vila 10 minuter innan servering. Servera sedan och gärna med en enkel sallad till.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *