Jauhelihakastike ja perunamuusi – köttfärssås i brunsås tillsammans med potatismos. Typisk fattigmanskost eller ska vi kalla det snålmat? Gott är det i alla fall och det kostar inte många kronor per portion. Vi åt detta till middag igår kväll. Jag kan nästan garantera er att barnen tycker om denna rätt – och även ni vuxna! Tillagningstid ligger på 30-40 minuter. Fler recept finns kategoriserade HÄR.
Ingredienser till potatismos:
8-10 potatisar 1 dl sky från potatiskoket 0,5-1 dl mjölk alternativt grädde Salt och peppar
Ingredienser till färssteket:
Olja 500 gram färs 1 stor gul lök, finhackad
Ingredienser till brunsås:
Skyn från färsen 3 dl mjölk 2 msk vetemjöl ev 1 köttbuljontärning + 1 dl vatten om det inte blir så mycket sky över från den stekta färsen 2 tsk mörk soya 1 msk tomatpuré Salt och peppar
Valfritt till såsen: 2 tsk hackad grönpeppar och ½ dl grädde
Gör såhär:
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Tänk på att ha lika stora potatisar så att de kokas jämnt. Låt potatisen koka 15-20 minuter, kolla av dem då och då. Fräs under tiden färs och lök tillsammans med lite olja i en stekpanna. När färsen är färdigstekt, lägger du över den på en tallrik med lock eller folie ovanpå.
Häll över skyn från färsen till en kastrull. Vispa ned mjölet tillsammans med spadet och tillsätt därefter all mjölk. Häll över mjölken till kastrullen. Häll över buljongen till kastrullen om det inte blev så mycket sky från den stekta färsen. Låt sjuda 3-5 minuter under omrörning. Tillsätt soya och tomatpuré samt salta och peppra. Rör om.
Häll ned brunsåsen i stekpannan tillsammans med färs och lök. Låt sjuda några minuter utan lock. Vill du ha lite extra smak, tillsätt lite grädde och grönpeppar i färssåsen. Gör potatismosen. Mosa den färdigkokta potatisen med en gaffel, häll i lite mjölk och smör – mosa ihop det med gaffeln och rör till snabbt med en visp. Krydda gärna moset med salt och peppar.
Servera maten genast tillsammans med en enkel sallad.
Smaklig måltid!