I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: Fattigmanskost – Jauhelihakastike ja perunamuusi = köttfärssås i brunsås tillsammans med potatismos

Jauhelihakastike ja perunamuusi – köttfärssås i brunsås tillsammans med potatismos. Typisk fattigmanskost eller ska vi kalla det snålmat? Gott är det i alla fall och det kostar inte många kronor per portion. Vi åt detta till middag igår kväll. Jag kan nästan garantera er att barnen tycker om denna rätt – och även ni vuxna! Tillagningstid ligger på 30-40 minuter. Fler recept finns kategoriserade HÄR.

Ingredienser till potatismos:

8-10 potatisar 1 dl sky från potatiskoket 0,5-1 dl mjölk alternativt grädde Salt och peppar

Ingredienser till färssteket:

Olja 500 gram färs 1 stor gul lök, finhackad

Ingredienser till brunsås:

Skyn från färsen 3 dl mjölk 2 msk vetemjöl ev 1 köttbuljontärning + 1 dl vatten om det inte blir så mycket sky över från den stekta färsen 2 tsk mörk soya 1 msk tomatpuré Salt och peppar

Valfritt till såsen: 2 tsk hackad grönpeppar och ½ dl grädde

Gör såhär:

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Tänk på att ha lika stora potatisar så att de kokas jämnt. Låt potatisen koka 15-20 minuter, kolla av dem då och då. Fräs under tiden färs och lök tillsammans med lite olja i en stekpanna. När färsen är färdigstekt, lägger du över den på en tallrik med lock eller folie ovanpå.

Häll över skyn från färsen till en kastrull. Vispa ned mjölet tillsammans med spadet och tillsätt därefter all mjölk. Häll över mjölken till kastrullen. Häll över buljongen till kastrullen om det inte blev så mycket sky från den stekta färsen. Låt sjuda 3-5 minuter under omrörning. Tillsätt soya och tomatpuré samt salta och peppra. Rör om.

Häll ned brunsåsen i stekpannan tillsammans med färs och lök. Låt sjuda några minuter utan lock. Vill du ha lite extra smak, tillsätt lite grädde och grönpeppar i färssåsen. Gör potatismosen. Mosa den färdigkokta potatisen med en gaffel, häll i lite mjölk och smör – mosa ihop det med gaffeln och rör till snabbt med en visp. Krydda gärna moset med salt och peppar.

Servera maten genast tillsammans med en enkel sallad.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *