I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Typiska myter om HÅR – och rätt svar!

Det cirkulerar helt fantastiska och omöjliga myter kring både hud och hår. De flesta av dem är helt absurda, medan andra faktiskt kan kännas lite trovärdiga. Därför tänker jag krossa hår på de allra vanligaste myterna i detta inlägg.

Kan verkligen håret bli grått över en natt? Min farmor säger det.

 

Min systers hår blev tjockare tack vare för att våra föräldrar rakade hennes hår under spädbarnsåret.

 

Min kompis mamma säger att håret slutar växa om man inte klipper det regelbundet.

Kan ett ett kluvet hår kan repareras med en rätt produkt?

Svar: Nej, det är helt omöjligt. Ett kluvet hårstrå måste klippas bort. Att balsam och hårinpackningar mjukar upp håret och får det att må bättre är sant, men de kan aldrig reparera ett förstört hårstrå.

Är det bra att borsta håret 100 gånger varje kväll?

Svar: Förr i tiden badades det om lördagar och det heliga julbadet. Folket hade inte råd att bruka vatten och på så sätt tvättade de inte sina hår speciellt ofta. Detta medförde att talgfettet (håret naturliga fett som ger dess lyster och glans) samlades som en klump om man inte borstade håret. Och för att fördela talgfettet i hela håret, borstade man alltså håret många gånger. Men att borsta håret 100 gånger per kväll skulle bara göra att håret slits, så svar nej. Det är inte bra att borsta håret 100 gånger varje kväll.

Kan håret bli grått över en natt?

Svar: Nej, det är helt omöjligt eftersom det tar precis lika lång tid för det vita att växa ut, precis som när håret har sina pigment i. I första hand är det generna som bestämmer arvet, dock kan negativ stress leda till att håret blir vitt i förtid.

Blir babyns hår tjockare om man rakar det under dennes första levnadsår?

Svar: Nej, det är inte sant. Myten kommer nog från trenden att raka barnets hår på sjuttiotalet. Ett barns hår är från början mycket mjukt och tunt. Under kommande år eller flera år framåt växer det ”riktiga” håret ut. Man kan alltså inte framkalla processen att håret växer snabbare på så sätt eftersom det är genomgående gener som bestämmer hårets kvalité.

Kan håret bli lockigt efter en permanent?

Svar: Av själva permanenten blir nog håret lockigt, men om du har rakt hår av dig själv växer det sedan ut rakt hår.

Slutar håret växa om man inte klipper det?

Svar: Nej. Ett hår slutar aldrig att växa (om det inte förekommer sjuksom eller andra bakomliggande orsaker). Dock har ett hårstrå en viss livslängd.

Måste man klippa håret var sjätte vecka för att hålla det fräscht?

Svar: Nej, absolu inte om man sköter om sitt hår. Sköter man håret kan man slippa klippa det på flera månader. Men då är det till att sköta håret också. Ett hårstrå växer i regel 1 cm per månad, så om man toppar håret 1 cm per månad kommer det att ta åratal att spara ut håret på längden.

Får man mjäll av torr hårbotten?

Svar: Nej. Snarare av fet hårbotten. Använd mjällschampoo och avstå från stylingprodukter.

Är äggula bra för håret?

Svar: Ja, äggula är bra för håret eftersom det innehåller protein. Flera av mina egna hemmagjorda hårinpackningar innehåller äggula.

Ärvs flint enbart från mammans sida?

Svar: Nej, det kan komma både från farfar och farfarsfar. Allt ligger i generna och väntar på att ärvas. Det är detsamma med ögonfärg där mörkt dominerar.

Är öl bra för håret?

Svar: Ja, faktiskt. Öl innehåller B-vitaminer.

Har man likadant hår hela livet?

Svar: Nej, det har man inte eftersom håret förändras hela tiden, vilket är beroende på levnadsstil, mat och dryck. Även graviditet, hormoner och mediciner kan förändra ens hårkvalité och hårfärg.

Kan blonda hår bli grönt i simhallen?

Svar: Ja, om ditt hår är blonderat kan det få gröna skiftningar pga. kloret och all dess kemikalier. Ett blonderat hår kan även få gröna missfärgningar av kopparrikt vatten (vanligt duschvatten).

Kan man ljusa upp håret med citron?

Svar: Ja, det kan man, men det är inget som rekommenderas då saften från citronen är på tok för stark för håret, vilket kommer att leda till kraftig slitage i längden – beroende på hur mycket man vill ljusa upp håret. I det här fallet skulle jag hellre rekommendera en blondering.

One thought on “Typiska myter om HÅR – och rätt svar!

  1. så kul att hör dessa myter från folk som inte vet. min mamma arbetar som stylist, så jag vet ju att det mesta bara är myter. :) Grymt att du skrev ett sånt här inlägg så fler får lite mer kött på benen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *