I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: Parisare, parisersmörgås (fransk hamburgare, fransk mat, Frankrike)

Parisare, parisersmörgås eller fransk hamburgare – kärt barn har många namn! Det här är en lättlagad måltid som inte ens tar 30 minuter att tillaga. Den franska hamburgaren blir riktigt saftig och fylld av goda smaker. Maträtten passar hela familjen.

Ingredienser till 4 portioner:

1 dl mjölk
½ dl ströbröd
1 gul lökar
500 gram nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 msk senap
1 msk torkad basilika
1 stänk vitpeppar
1 stänk cayennepeppar
Salt och peppar
1 msk matfett

1 msk olja
2 gula lökar
2 msk vitt vin (matlagningsvin/vitvinsvinäger går bra)
1 msk honung

4 ägg
4 brödskivor

Tillbehör: En enkel sallad alternativt lite sallatsblad och tomat på själva hamburgaren.

Gör såhär:

Ställ ugnen på 150 grader.

Häll över mjölk till en bunke tillsammans med ströbrödet. Låt svälla och finhacka under tiden 1 gul lök. Häll över löken till bunken tillsammans med 2 krossade vitlöksklyftor samt 1 ägg, senap, torkad basilikakrydda, vitpeppar, cayennepeppar samt salta pch peppra lätt. Blanda allt ordentligt tills färsen blir fast.

Forma färsen till 4 hamburgare/biffar. Värm en stekpanna tillsammans med 1 msk matfett. Låt bryna biffarna snabbt om båda sidor och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i 15 minuter.

Stek under tiden äggen tillsammans med lite matfett och lägg dem sedan på en tallrik under folie.

Skala och skiva 2 gula lökar. Värm olivolja i en stekpanna och fräs lökskivorna lätt under omrörning. När löken börjar mjukna, tillsätt vitt vin och honung och låt puttra någon minut på medelvärme under omrörning. Lägg upp löken intill äggen på tallriken, under folie.

När biffarna är färdiga, rosta 4 brödskivor i brödrösten eller fräs dem lätt i stekpannan tillsammans med lite matfett.

Lägg bröden på en tallrik och fördela den honungsglaserade löken ovanpå alla bröd. Lägg sedan biffen ovanpå löken (och här kan du ha lite mixade sallatsblad och någon tomatskiva). Toppa med varsitt stekt ägg på vardera hamburgare.

Avnjut måltiden – gärna tillsammans med en lätt sallad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *