I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

RECEPT: Vegetarisk lasagne (grönsakslasagne) á la Emma-Lou

grönsakslasagne

Lägger upp detta recept igen, på begäran av min mamma som igår ville ha receptet lagom till helgen. Mumma, mumma. En av mina absolut favoriträtter ska ni nu få receptet på. Den är inte liiiiite god, utan myyyycket! 🙂 Det går givetvis bra att strunta i löken till bechamelsåsen. Grönsakslasagnen är anpassad efter 6 portioner. Närmare 100 vegetariska matrecept finns här. Mina andra kategorier finns här.

Ingredienser lasagne:

1 röd gul paprika, urkärnad och strimlad
1 morot, skivad i slantar
1 paket körsbärstomater, halverade
1 liten purjolök, strimlad
½ squash, grovt tärnad
Olja
500 gram tomatkross
1 msk valfri torkad krydda av antingen basilika, oregano eller persilja (eller varför inte en mix av allihop?)
Salt och peppar
Lasagneplattor

Ingredienser bechamelsås:

4 dl mjölk
2-3 msk vetemjöl
1 lök, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, krossade
Massor av ost!
Salt och peppar

Gör såhär:

1. Ställ ugnen på 225 grader. Kärna ur och strimla paprikan, skala och slanta moroten, halvera alla körsbärstomater, strimla purjolöken, tärna squashen. Lägg alltsammans i en ugnssäker form och ringa över lite olja. Låt grönsakerna rosta i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

2. Gör under tiden bechamelsåsen: Smält matfettet i en kastrull och vispa ned mjölet så att det blir till en redning. Häll på 3/4 mjölk i kastrullen och låt koka upp under omrörning. Häll på reserande mjölk och låt puttra på medelvärme under omrörning tillsammans med den finhackade löken vitlökskrosset. Häll på ostskivorna och låt smälta ned. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Smaka av med salt och peppar.

3. Häll de rostade grönsakerna i en kastrull och ställ på plattan. Häll i de krossade tomaterna tillsammans med örtkryddan/örtkryddorna och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

4. Ta nu ugnsformen du använde för att rosta grönsakerna: häll först i ett lager av grönsakssåsen som täcker botten och häll på lite bechamelsås. Varva därefter lasagneplattor, grönsakssås och bechamelsås. Bechamelsåsen skall vara överst. Låt stå i mitten av ugnen på 225 grader ungefär 30 minuter eller tills lasagnen har fått en gyllene färg med lite bränt (observera ytterst lite bränt). Ta ut formen och låt svalna i cirka 10 minuter innan förtäring.

Smaklig måltid!

Rosta grönsaker, lök och morot.

Varva lasagneplattor, grönsakssås och bechamelsås (bild innan ugnen).

Voila! Efter ugnen – varsågoda och hugg in!

En reaktion på ”RECEPT: Vegetarisk lasagne (grönsakslasagne) á la Emma-Lou

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *