Jag gjorde i ordning en hel kalkon med fyllning som inspiration från den amerikanska seden Thanksgiving. Kalkonen blev alla tiders, riktigt fin i köttet trots att den varit fryst innan. Man behöver absolut inte fylla kalkonen, men jag gjorde det på traditionellt vis. Det går bra att frysa in tillagat och skuret kalkonkött och använda till ett senare tillfälle – varför inte kalkonsallad? 🙂
Viktigt att tänka är att låta kalkonen steka i ugnen i 45 minuter per kilo. Pensla kalkonen var tjugonde minut. Allt står i receptet nedan och ingredienserna jag har till själva kalkonen har jag utgått från hur många kilon den vägde.
Ingredienser:
Hel kalkon om 4 kilo
400 gram riktigt smör
5 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
Svartpeppar
Fyllning (valfritt):
4 skivor vitt formbröd, tärnade smått
1 sellerikvist, tärnad
1,5 dl mandlar, grovhackade
2 dl persilja, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk torkad basilika
Olivolja till stekning
Salt och peppar
Gräddig sås till kalkonen:
2 msk matfett
2 msk mjöl
3 dl gmjölk
1 hönsbuljongtärning
1 tsk soja
Steksky från kalkonen
Gör så här:
Om kalkonen är fryst, ska den tinas i kylen i två dygn före tillagning. Tvätta kalkonens skinn ordentligt, men försiktigt så att skinnet inte skadas.
Ställ ugnen på 175 grader.
Gör i ordning fyllningen. Tärna brödet och grovhacka nötterna. Finhacka persilja och all lök. Värm en stekpanna tillsammans med lite olja och fräs brödtärningarna tills de får en gyllenbrun färg. Tillsätt de finhackade ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Fyll kalkonens inre med fyllningen. Överfyll inte kalkonen för att då kan kalkonen spricka under ugnsstekningen eftersom fyllningen kan svälla. Knyt ihop benen med trådar, så att fyllningen inte läcker ut.
Smält smör och buljong. Tillsätt vatten och rikligt med peppar. Sätt kalkonen i en långpanna. Gnid in den pepprade smörbuljongen i skinnet. Spara resterande smörbuljong. Täck kalkonen med folie. Ställ in långpannan i nedre delen av ugnen. Låt kalkonen steka i ugnen i 45 minuter per kilo. Pensla kalkonen var tjugonde minut. När det har gått 2,5 timmar, tag bort foliet och höj temperaturen till 200 grader. Låt kalkonen stå i nedre delen av ugnen i ungefär ytterligare en timme eller tills kalkonens temperatur är 80 grader. Kalkonen är färdig när du sticker hål i lårväcket och det rinner ut klar köttsaft.
Ta ut kalkonen i dess långpanna och låt vila under folie i minst 20 minuter.
Gör gräddsåsen. Häll 0,5 dl vatten i långpannan och häll över skyn till en skål. Smält matfettet i en kastrull och vispa ned mjöl till en redning. tillsätt sky och smula ned buljongtärningen. Tillsätt mjölk och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp kalkonen och servera tillsammans med övriga tillbehör och sås.
Smaklig måltid!
GUD så gott det ser ut att vara!! 🙂
Jag tänkte bara tipsa dig om en tävling jag ska ha på min blogg, jag vet att det kan anses vara fult att länka sin blogg på andras bloggar men detta gör jag till dig av vänlighet och du behöver ju inte godkänna kommentaren om du inte vill att ja länkar min blogg 🙂 http://www.mondoblog.se/nikonix/2012/06/13/vinn-presentkort-pa-skor-for-500/ . Kollar gärna länken. Ett presentkort värde 500 kr , Dam, Barn & Herrskor 🙂
Ha en underbar kväll ! kram
den här bilden gör mig hungri XD
Då får du äta lite 🙂 Mat är liiiiiivet!
Thanksgiving, du är ute i god tid du hehe
Svar: Nja, la ut ett recept som jag har tillagat förut… Detta för jag för över gamla blogginlägg lite då och då från förra bloggen. 🙂
175 grader, e de varmluft eller vanlig ugn?
Vanlig ugn 🙂