I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

RECEPT: Ugnsbakad lax med grönsaker och lök i örtkryddad ostsås (dill, persilja, gräslök)

Jättegod maträtt som tar cirka 40 minuter att tillaga – och då är det ugnsbak i 30 av dessa minuter. Rätten passar hela familjen och smakar riktigt gott. Basmat väljer ni själva, pasta fungerar alldeles utmärkt, men jag rekommenderar hellre bulgur eller ris. Fler fiskrecept finns HÄR. Vill du kika på mina andra matrecept, så har jag en hel klunga kategorier finns HÄR.

Ingredienser till 4 portioner:

4 bitar lax á 125 gram per styck
1 msk matfett
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
1 liten morot, grovt riven
1 liten röd paprika, urkärnad och tärnad
1 liten squash, smått tärnad
5 dl matlagningsgrädde (går bra att halvera med hälften mjölk/grädde)
3 dl grovriven ost
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök
Salt och peppar

Gör såhär:

Ställ ugnen på 225 grader.

Lägg laxbitarna i en ugnssäker form.

Värm en stekpanna med matfett. Skala och hacka löken. Fräs lökhacket tills löken gulnar och mjuknar, tillsätt då vitlökskross och låt fräsa under omrörning i cirka 1 minut. Kärna ur och tärna paprika och squash. Skala moroten och grovriv den. Fräs grönsaker och rotfrukter tillsammans med löken. Tillsätt eventuellt lite matfett om det behövs. Häll över det stekta till den ugnssäkra formen med laxen.

Ta fram en skål. Blanda grädde, grovriven ost, färskörter samt salta och peppra lätt. Häll blandningen över lax och grönsaker i den ugnssäkra formen. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i 30 minuter. Koka under tiden iordning den basmat som önskas, ris eller pasta. Servera rätten genast.

Smaklig måltid!

8 reaktioner på ”RECEPT: Ugnsbakad lax med grönsaker och lök i örtkryddad ostsås (dill, persilja, gräslök)

 1. Åhhhh gud så gott det där lät o såg ut! Jag ÄLSKAR lax – bara jag o tösen som gör det här hemma så det får jag göra till en tjejkväll… :)

  SV: Bra kommentar tjejen! :)

  När det gäller barnens kompisar så är jag mkt bra kompis med dem själva iom att det inte är så stor åldersskillnad! 😀
  Men när det har dykt upp en dryg (jävel) hemma hos oss som dessutom kommer ut o ”limmar” på en o man säger vänligto bestämt åt dem att det inte är ok – fast de fortsätter med en hårdare attityd – så… jävlar! Hahahaha
  Men jag kan ju oxå berätta att min son inte var vän med honom längre!

  Min son är 21 idag o jag är 38 så det är som sagt inte så stor skillnad när han har växt upp o blivit man! 😉

  Jag lyssnar aldrig på skitsnack för jag har varit med om att det kan gå riktigt snett pga skitsnack… :(

  1. Hej! På förpackningar till både pasta och ris så står det ju hur man tillagar dessa och för hur många portioner. Annars är ju att dessa också är kolhydrater, om det var så du menade. Det beror ju på vad man har för sorts pasta, ris och potatissorter förstås. Snabba vs långsamma kolhydrater samt vilken mängd man skall äta dem :-)

 2. Åh, har hittat svaret, ”Koka under tiden iordning den basmat som önskas, ris eller pasta. Servera rätten genast.”, lol …

  1. Svar: Jahaaa, det var sååå du menade :-) Brukar ju oftast skriva även receptet på hur man ska koka upp det, men den här gången gjorde jag iordning maten för morgondagen och gjorde basmaten då istället, för så fräscht som möjligt. Bulgur funkar jättebra till denna maträtt! Potatis kan funka, men jag personligen skulle nog inte gilla det. Men du kanske gillar det? :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *