Lättlagad maträtt som barnen säkert lär tycka om. Det tar ungefär 30 minuter att få klar denna variant av ugnsbakad falukorv med tomatsås och grönsaker. Receptet gäller till 4 portioner utifrån att man serverar ett bastillbehör såsom pasta eller potatismos (varför inte morotspotatismos?).
Ingredienser till 4 portioner:
400 gram falukorv
Tunna squashskivor
Olja/matfett till stekning
1 gul lök
2 vitlökskluftor
½ knippe sparris
1 medelstor morot
1 burk tomatkross á 400 gram
2 msk tomatpuré
1 näve färsk basilika
Salt och peppar
2 dl grovriven ost
Gör såhär:
1. Ställ ugnen på 225 grader.
2. Snitta falukorven i inte allt för tjocka skivor och inte ända längst ned. Lägg falukorven i en ugnssäker form. Det ska vara ungefär ½-1 cm bredd mellan varje snitt. Räkna snitten och skär hälften så många skivor från squashen. Skär squashskivorna i halvmånar. Lägg en halvmåne per snitt.
3. Skala och hacka lök och vitlök. Värm en stekpanna med lite matfett eller olja. Fräs all lök tills det mjuknar och gulnar. Häll över till en djup tallrik.
4. Skär sparrislängderna i 1 cm breda bitar, skala moroten och grovriv den – blanda ned sparris och morotsriv i den djupa tallriken tillsammans med tomatkross, tomatpuré, grovhackade basilikablad samt salta och peppra lätt. Blanda om ordentligt och häll blandningen över falukorven. Falukorven ska täckas helt och det gör inget om det fyller formen. Fördela den rivna osten över blandningen.
5. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt stå i 20 minuter. Under tiden kan du tillaga valfritt tillbehör såsom grönsakspasta eller morots- och potatismos.
Smaklig måltid!