I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Recept: currymarinerad kyckling med sparris-potatismos samt ugnsbakad lök och apelsinsås

Ingredienser till huvudrätt:

500 gram kycklingfilé
1 stor gul lök, skalad och klyftad

KycklingIngredienser till currymarinad som räcker till 500 gram kycklingfilé:

1 msk currykrydda
1 msk tomatpuré
1 msk honung
½ msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ msk rödvinsvinäger
Salt och peppar

DSC_0003Ingredienser till förrätt för 4 portioner:

4 nävar blandade sallatsblad, ex: mangold, ruccola, roman, röd roman etc.
5 x 4 körsbärs/coctailtomater, delade
5 x 4 pekkannöt
50 gram chevréost, smulat
Salt och peppar
1 msk flytande honung

 

potataismosSparris-potatismos, 4 portioner:

800 gram mjöliga potatisar, ca 10 normalstora
1 knippe sparris, ansade och skurna i bitar
1-2 msk sparrisspad
ca ½-1 dl spad från potatiskoket
ev. lite mjölk
1 msk matfett
Salt och peppar

DSC_0005Apelsinsås, ingredienser till 4 portioner:

2 msk matfett
2 msk vetemjöl
ev. sky från köttet
2,5 dl färskpressad apelsin (eller juice) ca 2 apelsiner
½-2 dl mjölk (beroende på mängd från skyn)
Salt och peppar

Gör såhär:

1. Förbered cheesecake (recept finns här) minst 9 timmar innan den skall förtäras. Kakan skall stå i frysen minst 8 timmar.

2. Blanda ingredienserna till marinaden och marinera kycklingfiléerna. Låt ligga i en djup tallrik under folie och stå i kylskåpet i minst 4 timmar före tillagning.

3. Ställ ugnen på 200 grader. Skala och klyfta löken och lägg i en ugnssäker form tillsammans med kycklingen. Ställ in i ugnen och låt stå i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Ta ut kycklingen efter halva tiden och vänd på den. Marinera samtidigt så att kycklingen tar mer smak.

4. Skala all potatis och låt koka i lättsaltat vatten. Låt koka 20-30 minuter på medelvärme.

5. Koka upp en liten kastrull med lättsaltat vatten. Låt sparrisbitarna koka på medelvärme i cirka 5 minuter. Ta upp all sparris med en pastaslev och lägg i en mixer. Tillsätt kokspad efter behov och mixa tills all sparris är slät.

Glöm inte att vända på kycklingen och marinera ytterligare.

6. Förbered förrätten. Ta fram fyra skålar. Fyll vardera skål med en näve blandade salltsblad. Dela körsbärstomaterna och lägg ovanpå sallaten. Tillsätt 5 pekannötter per skål och fördela den smulade chevréosten i varje skål. Salta och peppra lätt samt ringla över honung.

7. Ta av potatiskastrullen från plattan och häll av allt vatten utom cirka ½-1 dl. Mosa potatisen med det köksredskap du gillar bäst; elvisp, potatisstöt etc. Tillsätt mixad sparris och matfett och eventuellt mer spad alternativt lite mjölk. Smaka av med salt och peppar.

8. Ta ut kycklingen från ugnen och häll av skyn till en skål. Låt kycklingen vila i ugnsformen under folie.

9. Gör såsen. Färskpressa apelsinerna, gärna med en elektrisk juicepress. Häll upp i ett glas som täcker uppo all juice. Värm en liten kastrull tillsammans med matfett. Tillsätt mjöl och vispa till en redning. Tillsätt skyn från köttet samt apelsinjuice. Låt koka upp och puttra ett par minuter på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

2 reaktioner på ”Recept: currymarinerad kyckling med sparris-potatismos samt ugnsbakad lök och apelsinsås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *