Ingredienser till huvudrätt:
500 gram kycklingfilé
1 stor gul lök, skalad och klyftad
Ingredienser till currymarinad som räcker till 500 gram kycklingfilé:
1 msk currykrydda
1 msk tomatpuré
1 msk honung
½ msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ msk rödvinsvinäger
Salt och peppar
Ingredienser till förrätt för 4 portioner:
4 nävar blandade sallatsblad, ex: mangold, ruccola, roman, röd roman etc.
5 x 4 körsbärs/coctailtomater, delade
5 x 4 pekkannöt
50 gram chevréost, smulat
Salt och peppar
1 msk flytande honung
Sparris-potatismos, 4 portioner:
800 gram mjöliga potatisar, ca 10 normalstora
1 knippe sparris, ansade och skurna i bitar
1-2 msk sparrisspad
ca ½-1 dl spad från potatiskoket
ev. lite mjölk
1 msk matfett
Salt och peppar
Apelsinsås, ingredienser till 4 portioner:
2 msk matfett
2 msk vetemjöl
ev. sky från köttet
2,5 dl färskpressad apelsin (eller juice) ca 2 apelsiner
½-2 dl mjölk (beroende på mängd från skyn)
Salt och peppar
Gör såhär:
1. Förbered cheesecake (recept finns här) minst 9 timmar innan den skall förtäras. Kakan skall stå i frysen minst 8 timmar.
2. Blanda ingredienserna till marinaden och marinera kycklingfiléerna. Låt ligga i en djup tallrik under folie och stå i kylskåpet i minst 4 timmar före tillagning.
3. Ställ ugnen på 200 grader. Skala och klyfta löken och lägg i en ugnssäker form tillsammans med kycklingen. Ställ in i ugnen och låt stå i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Ta ut kycklingen efter halva tiden och vänd på den. Marinera samtidigt så att kycklingen tar mer smak.
4. Skala all potatis och låt koka i lättsaltat vatten. Låt koka 20-30 minuter på medelvärme.
5. Koka upp en liten kastrull med lättsaltat vatten. Låt sparrisbitarna koka på medelvärme i cirka 5 minuter. Ta upp all sparris med en pastaslev och lägg i en mixer. Tillsätt kokspad efter behov och mixa tills all sparris är slät.
Glöm inte att vända på kycklingen och marinera ytterligare.
6. Förbered förrätten. Ta fram fyra skålar. Fyll vardera skål med en näve blandade salltsblad. Dela körsbärstomaterna och lägg ovanpå sallaten. Tillsätt 5 pekannötter per skål och fördela den smulade chevréosten i varje skål. Salta och peppra lätt samt ringla över honung.
7. Ta av potatiskastrullen från plattan och häll av allt vatten utom cirka ½-1 dl. Mosa potatisen med det köksredskap du gillar bäst; elvisp, potatisstöt etc. Tillsätt mixad sparris och matfett och eventuellt mer spad alternativt lite mjölk. Smaka av med salt och peppar.
8. Ta ut kycklingen från ugnen och häll av skyn till en skål. Låt kycklingen vila i ugnsformen under folie.
9. Gör såsen. Färskpressa apelsinerna, gärna med en elektrisk juicepress. Häll upp i ett glas som täcker uppo all juice. Värm en liten kastrull tillsammans med matfett. Tillsätt mjöl och vispa till en redning. Tillsätt skyn från köttet samt apelsinjuice. Låt koka upp och puttra ett par minuter på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.
Smaklig måltid!
kyckling som är så gott
Ha en snygg söndag
kram
Lät fruktansvärt gott!