I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Recept: fransk löksoppa (vegetarisk) med sötma samt krutonger

DSC_0019

Med inspiration av Rachael Ray och den franska soppan hon tillagade i gårdagens svensksända program. Dock gjrorde jag min egna variant av soppan och struntade därför i några av ingredienserna samt att RR knappt nämnde några måtthänvisningar alltmedan hon tillagade soppan – så jag tillagade soppan på mitt vis. Inspirationen blev funnen och jag fixade det – soppan smakade utsökt med dess lökiga sötma. Lättsluken variant som definitivt blir en favorit här hemma. Passar barn från 3 år. Fler matrecept finns under fliken ”bak- och matrecept” ovanför headerbilden.

Ingredienser till 6 portioner:

3-4 msk matfett
6 gula lökar, skalade och tunt skivade
1 lagerblad
2 tsk torkad timjan alt. 2 msk färsk hackad timjan
Salt och peppar

2-4 äpplen, ca 450 gram skalade och utan kärnhus, smått tärnade [jag valde äppelsorten Royal Gala]
½ liter äppelmust
1 liter buljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar) [jag valde köttbuljongtärningar]

Gör såhär:

1. Värm upp en 3-liters bred kastrull tillsammans med matfett och bryn lökskivorna långsamt på medelvärme i cirka 15 minuter. Rör om då och då. Lökskivorna skall bli mjuka och genomskinliga med sötma och god smak.

2. Krydda löken med lagerblad, timjan, salt och peppar. Rör om och låt fortfarande kastrullen fräsa på medelvärme ett par minuter.

3. Skala och tärna äpplen och fräs dem tillsammans med lökskivorna. När äppeltärningarna blivit mjuka, häll på äppelmust och köttbuljong. Låt puttra på låg värme under lock i cirka 10 minuter.

4. Ställ av soppan och låt den svalna något. Gör under tiden:

KRUTONGER: Koka upp 1 krossad vitlöksklyfta med 0,5 dl olivolja och 1 tsk chilisås i en liten kastrull. Tag kastrullen av plattan, pensla den kryddade olivoljan på 2 små baguette (var delad på 4), lägg på en skiva cheddarost låt stå i mitten av ugnen (200 grader) i ett par minuter.

SMAKLIG MÅLTID!

3 reaktioner på ”Recept: fransk löksoppa (vegetarisk) med sötma samt krutonger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *