Med inspiration av Rachael Ray och den franska soppan hon tillagade i gårdagens svensksända program. Dock gjrorde jag min egna variant av soppan och struntade därför i några av ingredienserna samt att RR knappt nämnde några måtthänvisningar alltmedan hon tillagade soppan – så jag tillagade soppan på mitt vis. Inspirationen blev funnen och jag fixade det – soppan smakade utsökt med dess lökiga sötma. Lättsluken variant som definitivt blir en favorit här hemma. Passar barn från 3 år. Fler matrecept finns under fliken ”bak- och matrecept” ovanför headerbilden.
Ingredienser till 6 portioner:
3-4 msk matfett
6 gula lökar, skalade och tunt skivade
1 lagerblad
2 tsk torkad timjan alt. 2 msk färsk hackad timjan
Salt och peppar
2-4 äpplen, ca 450 gram skalade och utan kärnhus, smått tärnade [jag valde äppelsorten Royal Gala]
½ liter äppelmust
1 liter buljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar) [jag valde köttbuljongtärningar]
Gör såhär:
1. Värm upp en 3-liters bred kastrull tillsammans med matfett och bryn lökskivorna långsamt på medelvärme i cirka 15 minuter. Rör om då och då. Lökskivorna skall bli mjuka och genomskinliga med sötma och god smak.
2. Krydda löken med lagerblad, timjan, salt och peppar. Rör om och låt fortfarande kastrullen fräsa på medelvärme ett par minuter.
3. Skala och tärna äpplen och fräs dem tillsammans med lökskivorna. När äppeltärningarna blivit mjuka, häll på äppelmust och köttbuljong. Låt puttra på låg värme under lock i cirka 10 minuter.
4. Ställ av soppan och låt den svalna något. Gör under tiden:
KRUTONGER: Koka upp 1 krossad vitlöksklyfta med 0,5 dl olivolja och 1 tsk chilisås i en liten kastrull. Tag kastrullen av plattan, pensla den kryddade olivoljan på 2 små baguette (var delad på 4), lägg på en skiva cheddarost låt stå i mitten av ugnen (200 grader) i ett par minuter.
SMAKLIG MÅLTID!
SV; Yes det blev det 😉
den hoppar jag över så att jag orkar med din trerätters i kväll
Såg också det programmet, Måste testa att göra den soppan en dag!
Ha en fin kväll!