I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Läsarfråga: håret är blekt och senare tonat. Måste jag bleka håret för att kunna få tillbaka min naturliga hårfärg?

Hejsan.

Jag måste börja med att säga att du har en jättefin och innehållsrik blogg som jag har läst ett tag nu. Jag tänkte höra om du kanske kunde ta dig tid och svara på en liten hårfråga från mig? Jag börjar nämligen bli litedesperat här.

Kort fattat så blekte jag håret för cirka två år sedan och sedan jag tröttnade på mitt blonda hår har jag använt intensivtoning för att behålla den rödbruna färg som jag har nu. Med andra ord vet jag inte hur långt min blonda utväxt har kommit men troligtvis en bra bit. I vilekt fall är det så att jag nu vill få tillbaka min naturliga hårfärg (som är ljusbrunt) genom att färga/slinga med någon typ av permanent färg. Jag ska såklart göra det hos frisör men undrar om det över huvud taget är möjligt och vad jag borde tänka på? Måste jag göra en avfärgning först? Jag känner att jag inte riktigt har tid att gå runt med ett avfärgat hår i flera veckor då jag måste se något sånär representabel ut.

Jag skulle verkligen uppskatta om du kunde svara på det här. Om det finns något ynka alternativ förutom att avfärga och krångla så vill jag gärna höra om det.

Tack på förhand och keep up he good work. =)

//Jessica

SVAR: Hej och tack så mycket för alla fina ord :-) För att slippa bleka håret (avfärga är detsamma som blekning), bör du låta din nuvarande hårfärg tvättas ur nästan helt. En intensivtoning håller några veckor och det röda kommer garanterat att mattas ur ganska mycket, men en del färg kommer att fastna då det är lättfärg du har haft i håret. När man blandar iordning en intensivtoning, så ingår det väteperoxid i den, vilket gör att en viss del av färgen fastnar i hårstrået. Ju starkare väteperoxid, desto mer färg fastnar.

Det viktiga här är att du låter tonen glida ur så mycket som möjligt, för att kunna låta färga håret utan att slippa blekning. Är tonen mörkare än din naturliga hårfärg, kan en blekning komma att behövas. Det är även viktigt att du försöker tänka tillbaka till tidpunkten då du började att lättfärga håret, så att frisören får ett hum om hur många centimeter ”halv-ren” utväxt det finns. Frisören måste ha möjligheten uppskatta hur mycket färg och pigment det sitter i håret, för att avgöra huruvida det behövs en blekning eller ej. Det finns en viss risk att frisören kommer att bleka den delen av hår som är mest färgad, för att göra så att din kommande ”naturliga” hårfärg blir så jämn som möjligt. Frisören får även bedöma om ditt hår är i bra skick nog för att sätta i en färg efter blekningen. Detta kan ni komma överens om innan frisören tar sig an ditt hår.

Tvätta håret ungefär 2-3 gånger per vecka, och då i denna ordning:

1. Schampo – öppnar hårstrået
2. Hårinpackning – vårdar hårstrået på djupet (och hjälper till att toningen mattas av snabbare)
3. Balsam – stänger hårstrået

Tack än en gång för din kommentar, lycka till nu!

/Emma-Lou

Fler läsarfrågor (samt annat inom skönhet och här) finns kategoriserade ovanför headerbilden.

7 reaktioner på ”Läsarfråga: håret är blekt och senare tonat. Måste jag bleka håret för att kunna få tillbaka min naturliga hårfärg?

  1. Hihi tack, men det var min underbara mor som lagat maten. Funderar på att anmäla henne till Masterchef Svergie. Hon lagar fantastisk mat! Mycket bra blogg måste jag säga!

  2. Tack så jättemycket för bra och snabbt svar =) Nu ska jag bara ta och försöka förklara situationen för en frisör på engelska också haha (bor i Finland just nu).

    SVAR: Varsågod och lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *