Läsarfråga: farligt med inåtväxande hårstrån?

läsarfråga

Hej Emma-Lou och tack för en bra blogg. Jag har en fråga till dig som jag hoppas få svar på. Jag upptäckte precis att jag har inåtväxande hårstrån på benen, och undrar om det innebär några risker? Varför får jag dem och hur gör jag för att bli av med dem? /Sara

SVAR från Emma-Lou: Hej Sara och tack så mycket! Inåtväxande hårstrån är vanligt förekommande efter rakning eller epilering. Det är hårstrån som växer fel och fastnar under huden. Ett nyrakat hårstrå är väldigt vasst och därför stelt och lättböjligt. Det är inte farligt, men däremot kan huden omkring bli smått irriterad och ibland leda till små infektioner som liknar ”finnar”.

Det du kan göra är att duscha eller bada varmt och omsorgsfullt skrubba bort döda hudrester med peelingkräm och peelingvante. Fungerar inte detta, kan du efter badet försiktigt lyfta upp hårstrået med en steriliserad pincett. Har det även uppstått ”finnar”, kan du badda på Alsolsprit efteråt.

Tips som kan motverka inåtväxande hårstrån och ”finnar”:

* Peela huden 1-2 gånger i veckan.
* Smörj in huden med krämer anpassade för din kropp och hudtyp.
* Använd kemikaliefria produkter.
* Mjuka alltid upp kroppen med ett varmt bad eller en dusch innan rakning/epilering.
* Använd anpassade produkter vid rakning.
* Undvik att raka mothårs.
* Smörj in dig efter rakning och epilering.

Mer om hår och skönhet, finns kategoriserat ovanför headerbilden.

3 reaktioner på ”Läsarfråga: farligt med inåtväxande hårstrån?

  1. allt lever bra! har flyttat till en större stad och är ännu mer lite sugen på stockholm haha.. Men den som lever får se. är här och hälsar på nu i alla fall och känner pulsen :)
    Hur går det för dig? livet som tvåbarnsmamma, är det någon stor förändring eller bara en bebis till att bära liksom?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com