I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Fett och salt i barnmat

 

Foto: EMMA-LOU PESONEN

FOTO: Emma-Lou

I mina barnmatsrecept rekommenderar jag alltid att ha i extra fett och då gärna flytande sådan då detta är smidigare att blanda i.

Barnmaten jag tillagar (och lägger ut recept för) är mager i sig och innehåller inte mycket fett. Detta då jag inhandlar kött med låg fetthalt. Köttet jag köper hem, räknar jag att hela familjen ska kunna ta del av, även ett spädbarn. Men för ett litet barn behövs givetvis tillsatt fett i barnmaten.

Spädbarn behöver fett i maten, då de mår bättre av att äta mer omättat fett än mättat fett. Ungefär en tesked fett behöver tillsättas per den barnportion man själv tillagar. Även olja går bra.

Däremot ska man inte överdosa fettintaget även om ens barn är magert i sig. Detta kan leda till obalans i näringsintaget och därmed öka risken för att barnet inte tar upp de vitaminer och mineralämnen som behövs. Ungefär en matsked fett om dagen är rekommenderat intag.

Och nu kommer vi till den salta delen. Ett litet barns njurar är inte fullt utvecklade och kan därför inte ta hand om ett för stort saltintag. Tillsätt därför inte något salt i sig förren barnet har uppnått ett års ålder.

Därför är det också viktigt att tänka på att många konserverade grönsaker och växter många gånger innehåller salt. Undvik därför sådana konserver. Tänk även på att de flesta flytande fetter som säljs i dagligvarubutiken, innehåller en viss saltmängd.

Ett tips på konserverad majs som endast innehåller majs och vatten är av märket ”Bonduelle” och finns att köpa på bland annat ”VI”. Frysta majs av märket ”Bonduelle” finns att köpa på ”WILLYS”.

Övrigt tips: skölj alltid konserverad mat noga innan tillagning.

Detta blogginlägg är skrivet med mina egna ord, med inspiration från egna upplevelser och erfarenheter samt från källa som Livsmedelsverket.

Kika gärna in mina andra tips inför matlagning av barnmat – och glöm inte alla mina barnmatsrecept som finns kategoriserade stegvis under fliken ”barnmat” som du hittar ovanför headerbilden. Jag är noga med att korrekt följa Livsmedelverkets råd av vad barn får och inte får äta.

5 reaktioner på ”Fett och salt i barnmat

  1. Ett mycket bra inlägg :)

    Solen är framme idag med här, är den det hos er? Det får bli att vara ute mycket idag, får passa på liksom :) Vad ska ni hitta på?

  2. bra tips och råd! förtydligade på ett utmärkt sätt!
    salt är väldigt viktigt att inte ge till barn. här saltar vi alltid efteråt eller ta ur lite till de små innan vi kör kryddning. är ju en sucker på stark mat!!

    såg senare att du ringde..satt ute på trappen och läste veckorevyn i lugn o ro..haha..normal tid!! men så svalt o lugnt o skönt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *