I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Läsarfråga: håret är torrt, fett, kluvet – förstört! Jag har färgat sönder håret samt övershamponerat! Vad göra?

Hej!

Har läst dina hårvårdstips, och mycket om användningen av schampoo. Jag är typen som kliver ut ur duschen med snustorrt hår, men under dagen faller det sönder i fett (förmodligen för att jag överanvänder schampoo).

Har färgat mitt hår i tid och otid. Varit blond, gjort mig mörkbrun, blev missnöjd, använde avfärgning (det starka medlet som frisörer använder för att få bort färgen som kan svida i ögonen..) och verkligen påfrestat mitt hår. Avgjorde nyligen att jag inte vill färga mitt hår något mer – eller som mest en mild toning.

En frisör blekte mig platinablond (ville bli ljusblond, inte platina.. Tydligen har frisörerna lärt sig att blond är platina..), och sa till mig att använda Matrix silverschampoo 3 dagar i veckan (lägga i silvers., skölja ur, och sen ha i en ny omgång vid varje tillfälle), samt inpackning 4 dagar i veckan. 4 månader senare kommer jag tillbaka;

”Du har förstört ditt hår, jag måste klippa av allting..”

Har förlorat allt förtroende för frisörer, dem säger att jag förstör mitt hår, plattar för mycket, borstar för ofta, allmänt sliter på det.. 2 dagar efter ett frisörbesök bryts mina toppar, trots att jag undvikit schampoo första dagen och bara haft leave-in balsam eller inpackning..

Jag har avgjort att schampoot förstör mitt hår, för enkelt, och ska använda mig att tipset att schampoonera 2 dar i veckan, och fuktbomba håret. Men min fråga är; Kan jag fortfarande blöta ner håret även om jag inte ska schampoonera eller lägga i balsam/inpackning? Eller måste jag hålla håret ifrån vatten dem dagar jag inte ska tvätta det eller balsamera det? Är nämligen ”varje-dag”-duschare..

SVAR från Emma-Lou:

Hej tjejen!

Jag förstår att du har förlorat ditt förtroende gentemot frisörer överlag, med tanke på hur du blev behandlad av henne. Jag ska besvara dina frågor så gott jag kan.

Håret måste vila

Du måste låta ditt hår vila från färgning tills det har växt ut. Orsaken till att ditt hår klyvs ett par dagar efter en toppning (som efter klipptillfället kändes fräscht), är för att ditt hår är förstört!

Silverprodukter

Med tanke på att den frisören såg din hårkvalité, blir jag smått förundrad att hon rekommenderade dig att ha i silverschampoo så pass ofta? Silverprodukter sliter en viss del på håret, även om man fuktbombar det ofta. Om jag förstår rätt, så upprepade du alltså silverproceduren 3 gånger i veckan under 4 månaders tid? Ajaj, det är inte undra på att ditt hår är förstört. Var det frisören som sa åt dig att hålla på med silvret så länge? Dessutom gör silvret hårtonen mer kall ton – och ett sådant slitet hår kan alltså få en lila nyans.

Jag tycker absolut att du ska gå tillbaka till den här salongen och kräva tillbaka pengarna. Kolla upp om frisörsalongen är medlemmar i frisörföretagarna, där endast de seriösa salongerna finns registrerade.

Shamponering

Att shamponera håret, sliter givetvis på håret då det öppnar upp fjällskiktet och gör rent hårstrået på djupet. Därför bör du omedelbart trappa ned på hårtvättandet. Håret blir alltså torrt i kvalitén och gärna fett i hårbotten då talgproduktionen (vårt naturliga hårfett som ger håret dess lyster och glans) ökar markant vid intensiv hårtvätt.

Din fråga

Vatten torkar ut håret, så försök därför att undvika varmt vatten för ofta och håll gärna håret torrt i omgångar. Låt håret självtorka (börjar bli varmt ute nu) och använd inga värmetänger alls. Undvik också stylingprodukter ett tag framöver, i synnerhet de med alkohol i. Dessutom kan du faktiskt fusktvätta håret med torrshampo, läs mer om det här.

Lycka till tjejen, hoppas att du får rätsida på det hela.

/Emma-Lou

3 reaktioner på ”Läsarfråga: håret är torrt, fett, kluvet – förstört! Jag har färgat sönder håret samt övershamponerat! Vad göra?

 1. Lite svar tillbaka, haha; Ja, frisören sa åt mig att göra så, med silverschampoot. Jag har väldigt mycket järn i vattnet hemma, egna rör (villa på landet) så för att undvika att det blir rött så föreslog hon det. Hon bjöd mig även på shampoo/balsam; Maria Nila. Jättebra shampoo men mitt hår blir alltid likadant, oavsett hårmedel.
  Det är över 2 år sen som jag var hos henne, så..

  Hittade en frisör efter det som jag föll för rejält, men hon försvann från den salongen och jag minns inte hennes namn! Men hon var lyhörd, och när hon var osäker över vad hon skulle göra så frågade hon. Har nämligen haft frisörer som BÖRJAT klippa av längden på mitt hår och sen säger; ”Jag klipper av ca 5 cm om det är okej?”.. Hum; ”Eh, du har redan börjat ju..”

  Är inne på sista dagen nu av vecka 2, har alltså shampoonerat håret 4 gånger på 2 veckor :O 10 gånger mindre än normalt, haha.
  Håret känns bättre, fräschare, och faktiskt mer medgörligt! Har inte rört min plattång på ca 3 månader, faktiskt, har dock använt vågtången 2-3 gånger..

  Använder inte hårprodukter; spray, wax osv. Är rätt lat, som tur är, och vantrivs att stå framför spegeln och fixa håret. Har även inhandlat min andra svinborste, den första fick hunden efter att han valt att använda den som tandborste..

  En sak du gärna får ge mig tips om är saker som man kan göra med håret för att variera sig, alltså frisyrer. Alltså, nu vet jag ju massa olika frisyrer man kan göra, men du som frisör vet förmodligen vilka som inte sliter för mycket på håret. (köper inte längre hårsnoddar med metallklämma, fick skit för det från en frisör för flera år sen, haha)

  (Förlåt för att jag ger dig milslånga kommentarer!)

  SVAR från Emma-Lou: Be inte om ursäkt, du förklarar ju grundligt för att jag skall förstå *tack* Maria Nila har jag arbetat med och det är ett bra märke, men den innehåller vissa ingredienser som inte fungerar för alla typer av hår. Har du provat Rosenseriens proteinshampo? Kolla under mina produktrecensioner (flikarna ovanför headerbilden). Tänk dock på att det tar ett bra tag att vänja håret vid en ny produkt, i synnerhet en kemikaliefri sådan.

  Vet du, en frisör ska alltid fråga efter hur långt kunden vill klippa. Tyvärr vill de flesta tjejer inte klippa mer än 1 cm, fastän deras hår är över 1 dm slitet… Men, man skall alltid gå efter kundens önskemål, fast man skall berätta vad som behöver klippas av förstås.

  Vad bra att du (nästan) har slutat med värmetänger och stylingprodukter samt känner av en förändring eftersom du har slutat att överdriva med shampooneringen! 😀 Dessvärre kan ditt hår komma att klyvas igen med tanke på att hela ditt hår är förstört, men vi får hoppas att det inte gör det. Jag tycker du skulle kunna använda dig utav silkondroppar (har en produktrecension över en bra sådan). Dessutom skulle du kunna införskaffa en paddelborsta, läs mer här:
  http://emmalou.myshowroom.se/paddelborste/

  Vad kul att du nämner hårtofsar, för jag har skrivit ett blogginlägg om just metallspännen i tofsar *ajabaja* 😉

  Jag har säkerligen ett femtiotal frisyrer upplagda och kategoriserade här i bloggen under fliken ”frisyrer-steg-för-steg”. Det jag kan säga direkt är att du skall undvika hårda och strama uppsättningar, hårdknutna flätor, tupering osv. Däremot kan du greja till volym i håret med hjälp utav torrshampo – och då på samma sätt fusktvätta håret! 😀 Och om du vill locka håret någon gång, se till att applicera en värmeskyddande produkt innan värmetängen sätts i håret.

 2. har inte bestämt mej än..tycker att det är lite väl tidskrävande ibland..de flesta av mina inlägg under dagen tidsinställda. men jag ska ju ändå göra dem iordning kvällen innan! för på dagarna har jag inte så mkt tid att sitta o uppdatera bloggen varannan timme=)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *