I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Barnmatsrecept, steg 3: kryddad köttfärssås (”storkok”) med morot, tomat, m.m. – utblandat i tre olika slags maträtter

d5000 957

Då var barnmaten slut åter igen, så idag ordnar vi med ett mindre storkok, första omgången. Totalt kommer det efter detta recept att bli tre olika sorters maträtter. Och så är det en ny krydda tillsatt, nämligen vitpeppar (tycker inte att man ska krydda på för starkt innan barnet är 8 månader).

Jag tycker prompt att det är värt att tillaga egen barnmat, för jag vet att det lönar sig bäst på det viset då jag vill veta vad mina barn får i sig. Flertalet andra barnmatsrecept finns kategoriserade stegvis under fliken ”BARNMAT” ovanför headerbilden.

Ingredienser:

250 gram färs, upptinat/färskt
1 stor morot, skuret i tärningar
100 gram körsbärstomater, skivade
1 liten gul lök, hackad
½ krm vitpeppar
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad oregano

2 msk smör/matfett

Gör såhär:

Sätt igång ris, pasta och potatis i separata kastruller. Självklart går det bra att koka separat per kastrull. Tärna gärna potatisen smått så går kokningen snabbare. När pastan är färdig kan du antingen klippa eller hacka den i små bitar.

Koka upp vatten i en kastrull. Tärna, skiva och hacka grönsaker, lök m.m. Låt alla ingredienser (förutom matfettet) koka tillsammans med lite vatten cirka 10 minuter under lock tills köttet är genomkokt och morotstärningarna är mjuka . Spara vattenspadet och tillsätt i behov, mixa sedan alltsammans tills det blir nästintill puré. Häll över till en skål, blanda i smör och låt svalna.

Blanda ut köttfärssåsen med pasta, ris och potatismos (potatispuré) – så att det blir tre olika sorters maträtter. Servera en portion och frys in resten portionsvis.

Såhär gör vi med Philips ångkokare (som gör att maten behåller mer näring, läs mer här):

1. Tärna, skiva och hacka rotfrukter, lök m.m.
2. Häll alla ingredienser (inte matfettet) i tillbringaren och vänd till ångkoksfunktion.
3. Häll i 200 ml vatten i behållaren på baksidan.
4. Sätt igång ångkokaren som kommer att stå i cirka 20 minuter. Den ger ifrån sig ett pip och brummande ljud när ångkokningen är färdig.
5. Låt stå i cirka 2 minuter, tills all ånga är borta.
6. Häll över spadet till en skål.
7. Vänd till mixerposition och mixa 2-3 gånger, ungefär 10 sekunder per gång.
8. Tillsätt spad efter behov (börja med 1 dl).
9. Häll över till en skål och blanda i smör.
10. Blanda sedan ut till tre olika sorters maträtter om pasta, ris och potatis.
11. Låt svalna och servera.
12. Frys gärna in i portionsvis.

8 reaktioner på ”Barnmatsrecept, steg 3: kryddad köttfärssås (”storkok”) med morot, tomat, m.m. – utblandat i tre olika slags maträtter

  1. Hey maah! Kolla min senaste redigering (senaste inlägget), är det något som ser bra ut? Med tanke på det vi pratade om igår 🙂

  2. Sv: Ja det finns ju en jädra massa liknande program, det finns ju ett som heter ”Illustrator” bl.a.

  3. haha angående mina sockerbomber till flingor så håller jag med, jag vet, det är MASSOR med socker i dem. Men de är ju så goda! Jag försöker numera att inte ösa i mej den mängden socker som jag gjort till och från i perioder, men har nu kommit till den där punkten där jag kan unna mej en skål såna eller ett par godisbitar utan att vräka i mej. Oftast 😉

    Jag kan tänka mej att det blir så! Om jag haft photoshop hade jag antagligen suttit med det hela tiden när jag har kamera sen 😛 Och det där farmville på facebook har jag inte gett mej in på, inte heller några andra spel. Är nog bäst så! 🙂

    Hoppas du haft en riktigt fin dag!

  4. Åh jag borde verkligen pröva på att göra egen barnmat! Det låter så lätt när du gör det 🙂 Men jag är urusel i köket och kan knappt koka ägg 🙁 Fanns tjejer när min dotter var liten som gjorde egen mat och sålde till oss andra som vill, men inte fixar det. Kanske vore nåt för dig? 🙂

    SVAR: Åhånej, jag kommer nog inte att sälja iväg barnmat – även om det var en väldigt bra idé faktiskt! Jag har så mycket med både mig själv och familjen att ta itu med såsom rehabilitering och allt som krävs när man har familj 🙂 Men du, under veckans gång kommer det faktiskt att dyka upp ytterligare två barnmatsrecept samt en heeeeeeeeel del tips inför tillagning av barnmat!

  5. Uscha, vet hur det är när man ligger på helspänn bredvid bebisar, hade tur att båda barnen har sovit i egen säng från början, men vissa nätter sov dom ju hos oss också och de nätterna sov man inget alls! I natt har vi ju bara Alvar hemma så det blir inte så trångt om han kommer och lägger sig hos oss i natt. Men ska försöka få de att sova i sina egna sängar HELA natten. Frågan är bara hur?

    Hoppas du också får en bättre natt i natt 🙂

  6. Egen barnmat är bra! Tyvärr vägrade Ronja äta annat än broccoli på burk och senare pasta m broccoli- på burk! Lova däremot vägrade äta burkmat så då fick jag laga eget hela tiden 🙂 Det blir så mycket billigare, och godare 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *