I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Barnmatsrecept, steg 2: Kött tillsammans med ris, broccoli, purjolök och morot

d5000 169

Visst ser det gott ut? 🙂 Jag lovar att sonen tyckte om denna maträtt 🙂 Fler barnmatsrecept såväl som fruktpuréer finns kategoriserade under fliken ”BARNMAT” ovanför headerbilden.

Ingredienser:d5000 168

1,5 dl ris (i okokad mängd)

250 gram broccoli
1 stor morot
1 dm purjolök

200 gram kött ex gris eller nöt
1 tsk timjan

3-4 msk matfett/smör

Gör såhär:

Sätt igång riset enligt förpackningens anvisningar.

Tärna köttet och låt koka i cirka 15 minuter. Köttet är färdigt när det är ljust helt igenom. Häll av vattnet och spara 2 msk av spadet.

Skär broccolin i små buketter, strimla purjolöken och tärna moroten. Låt koka i virka 15 minuter och häll därefter av allt vatten förutom 2 msk.

Blanda broccoli, purjolök, morot och kött och mixa sedan till grötig konsistens – inte puré men heller inte bitar. Anpassa spadet efter behov. Häll över till en skål och blanda i matfett. Blanda ned riset och låt svalna, servera en portion och frys in resten.

Såhär gör vi med Philips ångkokare (som gör att maten behåller mer näring, läs mer här):

Steg 1:

1. Skölj och skala moroten, skär broccolin till mindre buketter samt strimla purkolöken.
2. Häll över till tillbringaren och vänd till ångkoksfunktion.
3. Häll i 150 ml vatten i behållaren på baksidan.
4. Sätt igång ångkokaren som kommer att stå i cirka 15-20 minuter. Den ger ifrån sig ett pip och brummande ljud när ångkokningen är färdig.
5. Häll över morot, broccoli och purjolöken till en tallrik.

Steg 2:

1. Tärna köttet till små bitar.
2. Häll i tillbringaren och vänd till ångkoksfunktion.
3. Häll i 200 ml vatten i behållaren på baksidan.
4. Sätt igång ångkokaren som kommer att stå i cirka 20 minuter. Den ger ifrån sig ett pip och brummande ljud när ångkokningen är färdig.
5. Låt stå i cirka 2 minuter, tills all ånga är borta.
6. Häll över spadet till en skål.
7. Tillsätt potatis- och morotsbitarna till behållaren.
8. Vänd till mixerposition och mixa 2-3 gånger, ungefär 5 sekunder per gång. Det ska bli något grövre konsistens än puré, men ändå inte bitar.
8. Tillsätt spad efter behov.
9. Häll över till en skål och blanda i smör.
10. Låt svalna och servera.
11. Frys in resten portionsvis.

En reaktion på ”Barnmatsrecept, steg 2: Kött tillsammans med ris, broccoli, purjolök och morot

  1. naaw, du är duktig du! 🙂
    sv: lite is fläckar kvar bara, sen är det bart…underbart!!! 🙂
    kramen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *