I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Barnmatsrecept steg 2, potatis- och broccolipuré med lök

d5000 092

Mera hemmagjord barnmat, självklart! Fler barnmatsrecept finns kategoriserade stegvis under fliken ”BARNMAT” ovanför headerbilden. Där finns också recept på olika fruktpuréer.

Ingredienser:

2 medelstora potatisar
200 gram broccoli
1 liten gul lök
2 msk smör

Gör såhär:

Koka upp vatten i en kastrull. Skölj, skala och tärna potatis, broccoli och lök. Låt koka cirka 10-15 minuter, känn efter med en gaffel ifall de mjuknat. Spara 1-2 msk av vattenspadet och mixa sedan alltsammans tills det blir något grövre än puré. Häll över maten till en skål, blanda i smör och låt svalna. Servera och frys in resten portionsvis.

Såhär gör vi med Philips ångkokare (som gör att maten behåller mer näring, läs mer här):

1. Skölj och skala potatis, broccoli såväl som lök.
2. Skär potatis, broccoli, paprika och lök till små bitar.
3. Häll i tillbringaren och vänd till ångkoksfunktion.
4. Häll i 200 ml vatten i behållaren på baksidan.
5. Sätt igång ångkokaren som kommer att stå i cirka 20 minuter. Den ger ifrån sig ett pip och brummande ljud när ångkokningen är färdig.
6. Stäng av ångkokningen och låt stå i cirka 2 minuter, tills all ånga är borta.
7. Vänd till mixerposition och mixa 2 gånger, ungefär 5-10 sekunder per gång.
8. Häll över till en skål och blanda i smör.
9. Låt svalna och servera ljummen som kall.
10. Frys in resten portionsvis.

7 reaktioner på ”Barnmatsrecept steg 2, potatis- och broccolipuré med lök

 1. Va kul att du fick en positiv bild av min kommentar :) Andledningen till att kommentaren blev aningen lång är för att jag är väldigt intresserad av genus och är även genusansvarig på förskolan jag arbetar för. Älskar att fördjupa mig i det och tycker det är viktigt att arbeta med det både i hemmet och i förskolan!
  Nu har ju inte jag några egna barn (än! haha), men jag träffar barn och familjer varje dag och får lära känna dom på djupet och får en väldigt speciell kontakt med dom. Att arbeta med barn är verkligen det roligaste som finns och jag brinner för att barn ska få vara barn. Lek och fantasi är fantastiskt och det är synd att det finns så många vuxna som tappat barna-sinnet.
  Jag är helt fascinerad av att du lagar barnmat och hoppas att jag också gör det den dagen jag får egna barn!
  Nu vart det värsta uppsatts kommentaren igen! haha
  Ha det så bra!

 2. Jätteskönt att han är ledig! Det behöver han, han är så stressad så. Jag ska plugga tyvärr… mycket att göra. Ingen rast ingen ro. Men Stefan har börjat renovera hallen på nedervåningen och hoppas hinna klart med den i veckan. Så om jag tröttnar på plugget kanske jag hjälper till att måla eller nåt, för att göra nåt med kroppen istället för att bara sitta med näsan i böckerna.

  Jo, finns många stories om människor som agerat könsstereotypt. Eller snarare, tittat ”snett” på människor (och barn tyvärr) som INTE agerat enligt stereotyperna. I USA var det väldigt viktigt med sånt där, förstås…

 3. Hej Emmalou !
  Jag vände mej till dej när jag skulle förlova mig och gå ut och äta med min käraste , jag frågade om hur jag bät får de där hollywoodlockarna.
  Tack så jättemycket!

  Men nu har jag en ny fråga , och jag vänder mej till dig för att jag tycker att du har gett andra så bra råd.

  Mitt hår är hemskt !
  I hemskt skick!
  När jag var 9år började jag tona , men övergick senare i o färga.
  Så i 8 år har jag färgat/tonat/slingat håret typ varannan månad.
  Aldrig i samma nyans , utan alltid tagit olika.
  Och jag duschade även varje dag o tvättade håret med ”ICA produkter”.

  Inte bra , jag vet.
  Men nu ser mitt hår hemskt ut !
  Jag har ingen hårfärg , bara en stor blaskig blandning av olika bruna o röda nyanser.
  Och jag har försökt att tona över det men gett upp då färgen bara håller i cirka 1 vecka:(.
  Mitt hår är även ganska torrt och slitet som du säkert förstår.

  Nu har jag börjat ta handom mitt hår .
  Försöker att inte tvätta det så ofta, det blir typ på Måndagar , onsdagar , lördagar.
  Är det för mycket?
  Jag tränar på Måndagar och onsdagar så det känns ju fräschare att duscha håret oxå och inte bara kroppen.
  Jag försöker att inte använda värmetänger så ofta , cirka 1-2 ggr varannan vecka.
  Använder andra produkter , håller koll på att dom inte använder något ämne som slutar på – cone.
  Använder hårinpacknngar nästan varje dag.
  Låter håret självtorka.
  Brukar ha olja i håret någon timme ibland innan jag duschar ( men det gillar jag inte för att det ser så oljigt ut i flera dagar , inte fräscht).

  Har du bra tips på hur man tar handom håret?

 4. haha ja, fast nappen var till Izabella egentligen men hon ville inte ha den så då tog han den :p Nja.. jag vet inte..rosa..på Alvar..hm…en rosa skjorta kanske 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *