I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Barnmat, steg 2: potatispuré med palsternacka, morot och majs

tillfällig mapp 001

Sonens absoluta favoriträtt, aldrig förr har jag hört honom mmmm:a så mycket. Fler barnmatsrecept och andra tips inför barnmat finns under fliken ”BARNMAT” ovanför headern.

Ingredienser:

3 medelstora potatisar
ca 50 gram palsternacka
ca 50 gram morot
140/150 gram majs, skölja och väl avrunna

Gör såhär:

Koka upp vatten i en kastrull. Skölj, skala och tärna rotfrukter. Låt koka cirka 15 minuter, tillsätt majsen och låt koka cirka 2 minuter. Känn efter med en gaffel ifall de mjuknat. Spara 1-2 msk av vattenspadet och mixa sedan alltsammans tills det blir något grövre än puré. Häll över maten till en skål, blanda i smör och låt svalna. Servera och frys in resten i iskuber.

Såhär gör vi med Philips ångkokare (som gör att maten behåller mer näring, läs mer här):

1. Skölj och skala alla potatis, palsternacka och morot.
2. Skölj majsen och låt bli väl avrunna.
3. Skär potatis, palsternacka och morot till små bitar.
4. Häll potatis, palsternacka, morot och majs i tillbringaren och vänd till ångkoksfunktion.
5. Häll i 150 ml vatten i behållaren på baksidan.
6. Sätt igång ångkokaren som kommer att stå i cirka 20 minuter. Den ger ifrån sig ett pip och brummande ljud när ångkokningen är färdig.
7. Stäng av ångkokningen och låt stå i cirka 2 minuter, tills all ånga är borta.
8. Vänd till mixerposition och mixa 2 gånger, ungefär 5-10 sekunder per gång. Det ska bli något grövre konsistens än puré, men ändå inte bitvis.
9. Häll över till en skål och blanda i smör.
10. Låt svalna och servera ljummen som kall.
11. Frys gärna in i iskuber.

6 reaktioner på ”Barnmat, steg 2: potatispuré med palsternacka, morot och majs

  1. Ja, du är en riktig nattuggla och jag förstår inte hur du orkar med hela dagarna när du lägger dig så sent :O Lägger jag mig senare än 22 vilket är typ jämt så blir jag som en zombie dagen efter.. speciellt på morgonen, är segstartad 😉

  2. Oj oj då sitter han o mumsar allt vad han kan
    Härligt grabben, då tar han en kopp kaffe efter, säger han till dig hallå mamma en kopp i min favohörna he he den var bra den
    kram

  3. sv: Ja, det är ju bra! Kläder brukar jag skänka i mellanåt till sånt! 🙂
    Men är det något man vill ha kvar, kan man ju lätt göra om saker till andra saker!
    Kram

  4. Sv. Det tackar man för.=)

    Ja det är perfekt, har man bara pasta hemma kan man alltid slänga ihopa något.=) Sen går det fort också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *