I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 14 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 5 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Naturshampo vs mjällshampo, läsarfråga + rekommendationer

Hej! Du skriver att man helst ska använda naturschampo till håret, men jag som har lätt för att få mjäll då? Den enda som funkar då är Head & Shoulders och den gör håret så strävt att jag behöver ett kilo balsam för att mjukna och reda ut det. Och ja, jag har hår ner till rumpan så det är inte det lättaste. Vad rekommenderar du till mig??

Svar från Emma-Lou:

Om du kikar på ingredienslistan bak på schampooflaskan, kan jag nästan garantera dig att Head & Shoulders uppvisar innehåll av parabener, parfym, alkohol samt andra starka kemikalier såväl som mycket vatten. Parabener är enligt EU listade som misstänkt hormonstörande medan parfym, alkohol och kemikalier såsom SLS (sodium laureth sulfate) i längden torkar ut hårbotten.

Det finns olika typer av mjäll. Torrt mjäll lossnar lätt från hårbotten medan fett mjäll fastnar i hårbotten. När det handlar om riktigt mjäll, så är flagorna större än knappnålshuvuden. Är det bara som små dammkorn, är det inte riktigt mjäll för då handlar det snarare om en torr hårbotten eller stressrelaterat. Riktigt mjäll är en hudsvamp som de flesta av oss har, men dock inte utvecklar. Ungefär som med herpes. Alla har det, men utvecklar det bara inte.

Det som ska användas i förebyggande syfte är förstås ett mjällschampoo. Om man blir av med mjället kan man övergå till ett vanligt, men milt schampoo. Man ska inte använda sig av mjällschampoo om man inte har mjäll. Om du inte får bukt med mjället på två veckor bör du uppsöka vårdcentralen. I värsta fall, kan man mot mjälleksem använda en hydrokortisonlösning. Dock ska man inte använda sig av hydrokortison på egen hand för länge utan maximalt under en veckas tid. Om problemen kvarstår efter en vecka, bör du kontakta en läkare för vidare behandling.

Det Head & Shoulders gör, är att för tillfället fungera som mjällborttagare med tanke på dess starka kemikalieinnehåll som torkar ut hårbotten. Du nämner dessutom att ditt hår är strävt, vilket jag kan berätta beror på de ingredienser som verkar uttorkande. Jag kan nog tro att mjället återkommer om du slutar att använda Head & Shoulders, just eftersom hud och hårbotten blir som beroende av produkten.

Observera att det tar tid att vänja håret vid ett nytt schampoo, i synnerhet en naturprodukt om du tidigare valt kemikalierika varianter till schampoo. Dissa därför inte det nyköpta schampoot efter första hårtvätten. När du har provat på schampoot i 2-6 veckor, kan du först ge en korrekt bedömning om detta schampoo passar ditt hår eller inte.

Med tanke på att ditt hår dessutom känns strävt och förmodligen är väldigt torrt, kan jag rekommendera att du fuktbombar håret två gånger i veckan med just inpackning. Applicera inte hårinpackning i hårbotten om du har problem med fett mjäll.

Produkttips (klickbara länkar till inköpsställen):

1. Proteinschampoo (recension av mig + länkar)
2. Biosystem

Rekommenderad läsning:

* Hemmagjorda hårinpackningar, klicka här.
* Produktrecensioner, klicka här.
* Granska ingredienslistan, klicka här.
* Tvätta inte håret varje dag, klicka här.

2 reaktioner på ”Naturshampo vs mjällshampo, läsarfråga + rekommendationer

  1. sv: jo jag spanade faktiskt in spartipsen :)

    angående håret så svarade jag väl på det? jag sa ju att jag inte märker någon skillnad eller inte tänker på om håret växer mer vid ett tillfället gentemot ett annat ;P

  2. Om man nu av någon anledning skulle få för sej att hälla lite head & shoulder i ett akvarium dör fiskarna. Nu vet jag inte hur de kommit fram till det, men det är tillräckligt argument för mej för att inte ens ta i burken med tång!

    Du har en award att hämta upp hos oss :-)

    kramkram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *