I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Laxgratäng, recept

d5000 750

Tänk att det svenska folket underskattar senap som ingrediens i matlagning, den är ju dessutom lättillgänglig. Den här enkla varianten av senapskryddad laxgratäng är så god att matbitarna smälter i munnen.

Ingredienser till 4-6 portioner:

500 gram lax, skurna i kuber och kokade
Matfett, till formen
4 vitlöksklyftor, finhackade
8-10 medelstora potatisar, tunt skivade
½ kruka dill, grovhackat
3,5 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk senap, gärna dijon
1 krm riven muskot
Salt och peppar

Gör såhär:

1. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
2. Skär laxen i kuber och lägg i kastrullen när vattnet kokar, låt småputtra under lock i 6 minuter.
3. Skala och skiva potatisen tunt.
4. Smörj en ugnssäker form med lite matfett.
5. Finhacka vitlöksklyftorna och strö över formen.
6. Lägg på ett lager potatisskivor över vitlöken.
7. När laxbitarna är färdigkokade, lägg över dem till en tallrik och smula.
8. Fördela hälften av laxsmulet till den ugnssäkra form, lägg dem på potatisen.
9. Varva potatisskivor och lax, avsluta med potatis.
10. Grovhacka dillen och blanda ihop med grädde, senap, mjölk, salt, peppar och muskot.
11. Häll blandningen över gratängen.
12. Sätt ugnen på 175 grader.
13. Ställ gratängformen på spisplattan, låt koka upp och sjuda i 10 minuter under lock.
14. Placera gratängen i mitten av ugnen och låt stå i 30-35 minuter.
15. Ta ut gratängen och täck med folie, sätt in i ugnen igen i cirka 10 minuter.
16. Kolla till gratängen då och då, potatisen ska vara gyllenbrun och mjuk när allt är färdigt.

d5000 753

Servera gärna en grönsallad till.

d5000 737

Visst fungerar det alldeles utmärkt att låta det hela koka upp.

d5000 749

Maken improviserar med ett stekpannelock eftersom foliet tydligen är slut.

10 reaktioner på ”Laxgratäng, recept

  1. jag är inget vidare förtjust i lax men det såg gott ut!
    javisst är det roligt o kolla på hus=) drömma lite..
    jag är ärligt talat kass på att läsa reklam! handlar oftast det jag behöver inne på maxi..

  2. En dum fråga kanske. Tänkte laga din lax idag. Men har tyvärr ingen ugnsform som kan stå på en spisplatta. Skall man ha den längre inne i ugnen i stället? Tack på förhand!

  3. Varför kan du inte ha ugnsformen på spisplattan? Jag hade en avlång och det kokade upp 🙂 Prova, annars låt stå fem minuter längre i ugnen.
    Du svarade:Har bara i glas & keramik.

Lämna ett svar till Miguel Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *