Tänk att det svenska folket underskattar senap som ingrediens i matlagning, den är ju dessutom lättillgänglig. Den här enkla varianten av senapskryddad laxgratäng är så god att matbitarna smälter i munnen.
Ingredienser till 4-6 portioner:
500 gram lax, skurna i kuber och kokade
Matfett, till formen
4 vitlöksklyftor, finhackade
8-10 medelstora potatisar, tunt skivade
½ kruka dill, grovhackat
3,5 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk senap, gärna dijon
1 krm riven muskot
Salt och peppar
Gör såhär:
1. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
2. Skär laxen i kuber och lägg i kastrullen när vattnet kokar, låt småputtra under lock i 6 minuter.
3. Skala och skiva potatisen tunt.
4. Smörj en ugnssäker form med lite matfett.
5. Finhacka vitlöksklyftorna och strö över formen.
6. Lägg på ett lager potatisskivor över vitlöken.
7. När laxbitarna är färdigkokade, lägg över dem till en tallrik och smula.
8. Fördela hälften av laxsmulet till den ugnssäkra form, lägg dem på potatisen.
9. Varva potatisskivor och lax, avsluta med potatis.
10. Grovhacka dillen och blanda ihop med grädde, senap, mjölk, salt, peppar och muskot.
11. Häll blandningen över gratängen.
12. Sätt ugnen på 175 grader.
13. Ställ gratängformen på spisplattan, låt koka upp och sjuda i 10 minuter under lock.
14. Placera gratängen i mitten av ugnen och låt stå i 30-35 minuter.
15. Ta ut gratängen och täck med folie, sätt in i ugnen igen i cirka 10 minuter.
16. Kolla till gratängen då och då, potatisen ska vara gyllenbrun och mjuk när allt är färdigt.
Servera gärna en grönsallad till.
Visst fungerar det alldeles utmärkt att låta det hela koka upp.
Maken improviserar med ett stekpannelock eftersom foliet tydligen är slut.
DU visar alltid så goa saker! 🙂
Hej Emma-Lou!
Vilken mumsig gratäng 🙂
Hoppas att du haft en bra helg i kylan. Här är är riktigt kallt igen -29 gr…..
// Kram
jag är inget vidare förtjust i lax men det såg gott ut!
javisst är det roligt o kolla på hus=) drömma lite..
jag är ärligt talat kass på att läsa reklam! handlar oftast det jag behöver inne på maxi..
Du är bara för härlig tjej alltså
Du gör alltid så trevliga presentationer av dina inlägg
Många kramar till dig
så gott
kram
Ska lätt laga det där! ser ju hur gott ut som helst!!!!
I Will!
En dum fråga kanske. Tänkte laga din lax idag. Men har tyvärr ingen ugnsform som kan stå på en spisplatta. Skall man ha den längre inne i ugnen i stället? Tack på förhand!
Varför kan du inte ha ugnsformen på spisplattan? Jag hade en avlång och det kokade upp 🙂 Prova, annars låt stå fem minuter längre i ugnen.
Du svarade:Har bara i glas & keramik.
2010-02-09 kl 10:58Emma-Lou
Det är väl ugnssäkra formar? 🙂
Du svarade:japp, det är de! Då går det kanske då?
2010-02-09 kl 11:20Emma-Lou
Ta glasformen framför keramikformen!
Du svarade:Tack för tipset!