Det här är en spännande gryta som passar både vuxna och barn. Först sa äldsta sonen att han inte ville äta, eftersom liknande maträtt (med brysselkål) hade serverats på förskolan och ”det var inte gott”. Men jag kan försäkra er om ett barn som åt brysselkål för fullt idag. Fler recept finns i sidokolumnen.
Ingredienser till 4 portioner:
500 gram färsk brysselkål
1 gul lök, hackad
400 gram kycklingfilé, tärnad
Olivolja
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
Salt och peppar
1 tsk torkad oregano
½-1 dl grädde (eller mjölk)
Gör såhär:
Ansa brysselkålen och ta bort fula blad samt skär bort ”roten” och snitta ett kryss där bak. Dela eventuellt större kålhuvuden så att det blir jämn kokning. Koka upp kål och lökhack och låt puttra i lättsaltat vatten cirka 8-10 minuter under lock. Kolla till kålen då och då, så att den inte blir överkokad. Fräs under tiden kycklingtärningarna i en stekpanna tillsammans med lite olivolja. Ta upp dem på en tallrik och dra över folie.
Häll kålkoket i ett durkslag och skölj med kallt vatten, låt bli väl avrunnet. Vispa under tiden ihop mjölet tillsammans med 1 dl mjölk i en kastrull. Tillsätt resterande mjölk samt smör. Låt koka upp under orörning och småkoka cirka 4 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano, rör ned grädden (eller byt ut mot mölk). Tillsätt kål, lök och kycklingtärningar i grytan. Garnera med färsk oregano efter önskemål.
Servera grytan tillsammans med ris eller pasta.
Z: ”Nej, mamma. På förskolan åt vi såna …
(pekar på brysselkålen)
…och det var inte gott!”
Pappa: ”Mammas mat är inte som förskolans…”
Mamma: ”Jag vill att du smakar på en brysselkål, tycker du inte om det, så behöver du inte äta fler.”
Z: ”Hmm, okej då…
(smakar)
…mmm, kan jag få mer?”
Såg väldigt gott ut.=) Alltid roligt med nya recept att prova.
Sv. Ja jag borde kanske köpt chili, citron och ingefära idag och provat. Vaknade med extremt ont i halsen imorse….
Haha, bara för att jag är superhungrig så vill jag laga det här nu 🙂 Får bli en annan gång dock… men det är kul när man kommer på sig själv med att ”äta med ögonen” 🙂
Tack för titten – trevlig blogg du har – jag gillar brysselkål – uppdatering kommer/kram ila
Jag skriker rätt ut du – du e bara för grymt go
Ja ja jag akta dina öron, va är de du lägger in – såg fan grymt läckert ut
Jag sparar inte på berömmet när jag ser nåt läckert, de var en sådan gång
Man blir salig
kram
Usch ja, inte skönt med huvudvärk. Har gått över nu efter två panodil som tur är.. hann med en varm skön dusch sen var det slut på det lugna 😉
Men nu är det kväller och snart är det dags för barnen att sova, så hinner få en lugn stund innan man själv ska sova.
haha det är en jättebra film!! 🙂
ja jag har varit förkyld så ska testa det ikväll. 😉
det där såg också sjukt gott ut! ^^
Tittade lite på pastan du använde, det finns såå mycket rolig pasta i en riktig pastabutik.. =P
Tack 🙂 Ja det finns att köpa inläggsskiva, fast vi skippade den eftersom vi oftast bara är själva eller ett par till.
Ja, det är skönt att det har gått över nu 🙂
Jag skickar nog ut karln med barnen en stund i vilket fall i morgon, för det behövs städas och det går smidigast när jag gör det helt själv haha
Ser super gott ut.Jag samlar på recept så det där tänker jag använda,
kram!