I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Krämig kycklinggryta med brysselkål

d5000 016

Det här är en spännande gryta som passar både vuxna och barn. Först sa äldsta sonen att han inte ville äta, eftersom liknande maträtt (med brysselkål) hade serverats på förskolan och ”det var inte gott”. Men jag kan försäkra er om ett barn som åt brysselkål för fullt idag. Fler recept finns i sidokolumnen.

Ingredienser till 4 portioner:

500 gram färsk brysselkål
1 gul lök, hackad
400 gram kycklingfilé, tärnad
Olivolja
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
Salt och peppar
1 tsk torkad oregano
½-1 dl grädde (eller mjölk)

Gör såhär:

Ansa brysselkålen och ta bort fula blad samt skär bort ”roten” och snitta ett kryss där bak. Dela eventuellt större kålhuvuden så att det blir jämn kokning. Koka upp kål och lökhack och låt puttra i lättsaltat vatten cirka 8-10 minuter under lock. Kolla till kålen då och då, så att den inte blir överkokad. Fräs under tiden kycklingtärningarna i en stekpanna tillsammans med lite olivolja. Ta upp dem på en tallrik och dra över folie.

Häll kålkoket i ett durkslag och skölj med kallt vatten, låt bli väl avrunnet. Vispa under tiden ihop mjölet tillsammans med 1 dl mjölk i en kastrull. Tillsätt resterande mjölk samt smör. Låt koka upp under orörning och småkoka cirka 4 minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano, rör ned grädden (eller byt ut mot mölk). Tillsätt kål, lök och kycklingtärningar i grytan. Garnera med färsk oregano efter önskemål.

Servera grytan tillsammans med ris eller pasta.

d5000 013

Z: ”Nej, mamma. På förskolan åt vi såna …

(pekar på brysselkålen)

…och det var inte gott!”

Pappa: ”Mammas mat är inte som förskolans…”

Mamma: ”Jag vill att du smakar på en brysselkål, tycker du inte om det, så behöver du inte äta fler.”

Z: ”Hmm, okej då…

(smakar)

…mmm, kan jag få mer?”

10 reaktioner på ”Krämig kycklinggryta med brysselkål

  1. Såg väldigt gott ut.=) Alltid roligt med nya recept att prova.

    Sv. Ja jag borde kanske köpt chili, citron och ingefära idag och provat. Vaknade med extremt ont i halsen imorse….

  2. Haha, bara för att jag är superhungrig så vill jag laga det här nu 🙂 Får bli en annan gång dock… men det är kul när man kommer på sig själv med att ”äta med ögonen” 🙂

  3. Jag skriker rätt ut du – du e bara för grymt go
    Ja ja jag akta dina öron, va är de du lägger in – såg fan grymt läckert ut
    Jag sparar inte på berömmet när jag ser nåt läckert, de var en sådan gång

    Man blir salig
    kram

  4. Usch ja, inte skönt med huvudvärk. Har gått över nu efter två panodil som tur är.. hann med en varm skön dusch sen var det slut på det lugna 😉

    Men nu är det kväller och snart är det dags för barnen att sova, så hinner få en lugn stund innan man själv ska sova.

  5. haha det är en jättebra film!! 🙂
    ja jag har varit förkyld så ska testa det ikväll. 😉

    det där såg också sjukt gott ut! ^^

  6. Ja, det är skönt att det har gått över nu 🙂

    Jag skickar nog ut karln med barnen en stund i vilket fall i morgon, för det behövs städas och det går smidigast när jag gör det helt själv haha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *