I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 18 år, Joshua, 14 år och Alyssa, 9 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Två av barnen har diagnoser, ena adhd och autism, andra med autism nivå 1 och trotssyndrom svår. Väl mött! Kontakt: [email protected]

Julgodis: lyxig kola

d5000 327

Det här receptet är ett ihopkok av olika recept, smaka och avnjut – eller varför inte ge bort som en julig gåva. Fler juliga godisrecept finns under kategorin ”mat; onyttigt; julgodis”. Räkna med att det under helgens gång kommer cirka 5-6 recept till här i bloggen.

Ingredienser till ca 40 kolor:

1 ½ dl socker
100 gram smör
1½ dl ljus sirap
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser förutom vaniljsocker. Koka upp och låt småputtra på medelvärme ett par minuter under ständig omrörning. Gör kultestet genom att ta lite smet och häll i ett glas med kallt vatten och när du kan göra en kula av smeten, så är den färdig. Ta sedan av kastrullen från plattan och blanda i vaniljsockret.

Olja en form (om cirka 2 dm x 3 dm) och häll i kolasmeten. Låt stelna och skär därefter upp kolan i bitar och slå in tillsammans med cellofanpapper (lyxkänsla om något). Knyt fina rosetter med enkla presentsnören eller gör lockiga varianter med en sax.

Tips:

1. Det finns smala presentsnören att köpa, annars är det bara att ta vanlig standard som man klipper itu. Billigare än presentband.

2. Ge bort julgodis till helgerna som kommer eller ta med till julbordet, det blir nog mäkta uppskattat!

2 reaktioner på ”Julgodis: lyxig kola

  1. Hej. Jag gjorde faktiskt denna kolan efter jag läste receptet här. Misslyckades STORT med ett annat. Kan verkligen säga att de blev riktigt goda. Jag doppa dom i choklad och hade lite finare strösel på (tex hjärtan och små rosa och vita kulor och något som liknar kristaller) Du får kolla in min blogg sen för jag lägger ut bilder där från mitt lilla julbak senare ikväll :). Gillar din nya sida! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *