Nu har jag komponerat ihop det perfekta receptet för små semlor som jag ska baka till i kväll. Jag har alltså sökt på lite olika recept för att göra mitt alldeles egna. Mindre fett och mindre socker än i de vanliga recepten.
Ingredienser till 12-15 små semlor:
20 g smör
1,75 dl mjölk
10 g jäst, smulat
½ dl Kesella
1 krm salt
½ tsk stött kardemumma
0,25 dl socker
4,5-5 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 dl grädde, vispat
Florsocker
Gör så här:
Smält först smöret i en kastrull. Häll i mjölk och låt bli ljummet (fingervärme) och häll över i en bunke. Tillsätt den smulade jästen och rör om. Häll i salt, kesella, kardemumma och socker. Rör om ordentligt. Vispa försiktigt ned mjölet i bunken. Det sista får du knåda ihop! Knåda degen riktigt smidig.
Låt sedan degen jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter. Rulla och gör små runda bullar och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter under en bakduk på en plåt med bakplåtspapper. Ställ ugnen på 250 grader. Pensla därefter bullarna med ägg som du har vispat ut i en liten bunke.
Låt bullarna grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter (passa dem noga!) tills de har fått fin färg, för att sedan svalna under en bakduk. Ställ ut dem på balkongen en stund om du vill att de svalnar snabbare.
Skär av ett litet lock på bullarna. Ta bort lite av bullarna inuti (för mandelmassan) och blanda detta tillsammans med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och lägg på bullarna. Lägg på locket och sikta över florsocker med hjälp av liten tesil.
Färdigt!
Jag själv gillar inte mandelmassa och inte heller för mycket grädde på en gång. (men receptet innehåller mandelmassa eftersom alla andra gillar det!) Därför tänker jag göra små semlor, utan mandelmassa för min del, men med något mer grädde då de är små. När jag har köpt semlor förut, har jag tyckt att det varit för lite grädde på dessa.