I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 9 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Min yngsta son har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Annons

Emma-Lous minisemlor

1

Nu har jag komponerat ihop det perfekta receptet för små semlor som jag ska baka till i kväll. Jag har alltså sökt på lite olika recept för att göra mitt alldeles egna. Mindre fett och mindre socker än i de vanliga recepten.

 

 

 

 

 

 

Ingredienser till 12-15 små semlor: 

20 g smör
1,75 dl mjölk
10 g jäst, smulat
½ dl Kesella 
1 krm salt
½ tsk stött kardemumma
0,25 dl socker 
4,5-5 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
100 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 dl grädde, vispat
Florsocker

Gör så här:

1

Smält först smöret i en kastrull. Häll i mjölk och låt bli ljummet (fingervärme) och häll över i en bunke. Tillsätt den smulade jästen och rör om. Häll i salt, kesella, kardemumma och socker. Rör om ordentligt. Vispa försiktigt ned mjölet i bunken. Det sista får du knåda ihop!  Knåda degen riktigt smidig.

2

Låt sedan degen jäsa under en bakduk i cirka 30 minuter. Rulla och gör små runda bullar och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter under en bakduk på en plåt med bakplåtspapper. Ställ ugnen på 250 grader. Pensla därefter bullarna med ägg som du har vispat ut i en liten bunke.

3

Låt bullarna grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter (passa dem noga!) tills de har fått fin färg, för att sedan svalna under en bakduk. Ställ ut dem på balkongen en stund om du vill att de svalnar snabbare.

4

Skär av ett litet lock på bullarna. Ta bort lite av bullarna inuti (för mandelmassan) och blanda detta tillsammans med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och lägg på bullarna. Lägg på locket och sikta över florsocker med hjälp av liten tesil.

Färdigt!

5

Jag själv gillar inte mandelmassa och inte heller för mycket grädde på en gång. (men receptet innehåller mandelmassa eftersom alla andra gillar det!) Därför tänker jag göra små semlor, utan mandelmassa för min del, men med något mer grädde då de är små. När jag har köpt semlor förut, har jag tyckt att det varit för lite grädde på dessa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons