I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 10 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Mitt mellanbarn har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Trolldeg; recept + tips

1

Sonen gillar att knåda  med trolldeg. Fler pyssel finns i sidokolumnen.

Recept för en liten deg (jag gjorde om 4 gånger med 4 olika färger):

1 dl mjöl
½ dl salt
½ dl vatten
Några droppar hushållsfärg/karamellfärg (valfritt)
Olja (gör degen smidig)

Gör såhär: Blanda mjöl och salt i en bunke. Blanda vattnet med hushållsfärgen du ska ha (inget måste), annars går det åt mer hushållsfärg och det blir dessutom mer jobb för dig att knåda in och få en jämn färg. Tillsätt vattnet gradvis. Knåda tills det blir en smidig deg. Arbeta in lite olja, så blir degen smidigare och lättare att arbeta med.

OBS: Trolldegen är giftfri, men ej lämplig att förtära. I och med den kraftiga saltmängden lär barnet spotta ut. Ha alltid koll på barnet ändå!

Degen ska kunna brukas fler gånger: Lägg degen i en plastpåse, tryck ut luften och knyt. Ett annat alternativ är burkar med täta lock! Förvara sedan i kylskåpet för längre hållbarhet.

Mjuka upp degen: Om trolldegen inte känns lika smidig vid nästa tillfälle – tillsätt då vatten och eventuellt olja (en droppe i taget) för att återfå mjukheten. 

Vid torkning av lerfigurer: Ställ in figurerna på en plåt med bakplåtspapper och låt stå 30-60 minuter i ugnen på 100 graders värme. Trolldegen kan även torka i rumpstemperatur, men det tar några dagar. Figurerna riskerar även att spricka.

deg

Den bruna är gjord med kakao.

2

Förkläde är alltid bra att ha.

3

Underlägg är ett måste
– för den som inte vill ha fettfläckar förstås.

4

Olika redskap är bara kul.

5

Varför inte bruka ”pepparkaksformar”?

6

Den vanliga skärbrädan fungerar också, eftersom trolldeg ej är giftigt.

7

Mmmmmmmm………pizza!

4 reaktioner på ”Trolldeg; recept + tips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *