I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 9 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Min yngsta son har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Annons

Vad göra åt fett hår?

Kicki har under kvällen skickat mig två frågor:

Fråga 1: Om man skulle vilja börja tvätta håret mer sällan, för att förebygga att det inte blir så fett, har du då något tips på hår som blir fett efter en dag. Jag måste alltid tvätta håret varannan dag, helst varje, men då sätter jag upp det på något vis istället. Blir fett efter en dag redan och väntar jag att tvätta så syns det ju tillslut väldigt bra så man inte vill gå ut istället..

Svar från Emma-Lou: Är det medfött? Eller hur länge har det pågått? Tyvärr har en del fett hår hela tiden och det är då en överproduktion av talgfett. Milt schampoo ska du då använda. Tyvärr kan det bli daglig tvätt till en början. Men som du med tiden drar ut i längden. Dock är ett milt schampoo inte det lättaste att hitta i en vanlig butik, då de flesta billigare märkena är alldeles för starka. Det är mycket lättare att rådslå med en frisör. Visst lär det kosta aningen mer, men oftast är dessa schampoon drygare och räcker längre. Hjälper det inte med detta, kan det faktiskt handla om en störning i talgproduktionen och det bör då kollas upp av en hudläkare.

Fråga 2: Istället för att tvätta med shampoo varje dag eller varannan, kan man endast använda balsam i hela håret de gångerna, då man ändå duschar de dagarna och vill se fräsh ut i håret. Men ändå utan shamponering. Tänkte om håret ser bra ut bara genom balsam också? Tack för bra tips annars.

Svar från Emma-Lou: Skonsammare är det ju för håret att inte tvätta det varje dag med schampoo. Visst kan du använda balsam dessa gånger emellan schamponeringarna, men kom ihåg att enbart balsam i längden inte rengör håret på djupet. Jag ska vara helt ärlig. Jag provade faktiskt en gång för att säkerhetsställa detta för mig själv. Jag slutade att tvätta med schampoo, just för att bara se om det gick att köra enbart balsam. Det funkade för min del i 3½ vecka. Men då har förvisso inte jag överproduktion av talg. Du kan prova för att testa det och se hur det går. Jag vet inte helt hur mycket talgfett du har i ditt hår. Du kan även prova att avvänja hårtvättande med torrschampoo.

Kom ihåg att inte använda stylingprodukter. Speciellt inte de med feta oljor eller alkohol i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons