I den här bloggen får du ta del av dagliga inlägg om alltifrån familjelivet med mina tre barn, Zacharias, 13 år, Joshua, 9 år och Alyssa, 4 år. Jag skriver även mycket om mat – och då främst recept och tips. Då jag i grunden är utbildad frisör, har jag ett stort intresse för hår och skönhet, vilket jag skriver om och där blir det inlägg med recensioner på produkter, tips, hur du fixar den där frisyren och så vidare. Jag är även utbildad journalist och hänger med i kändisvimlet på fester och event. Och utbildad fritidsledare på det. Jag skriver om sådant andra inte gärna vill prata om. Och jo, just det. Min yngsta son har även adhd och autism. Väl mött! Kontakt: pesonen_emma-lou@hotmail.com

Annons

Ser ut som om jag har olja i håret

Läsarfråga från M.Q:  hej! var inne och tittade runt på din sida och på din blogg och har en fråga ang hår som jag inte hittade på bloggen. jag har såkallat ”glashår” bra kvalitet, fina och starka strån och väldigt glansigt är det. de som ser mig säger att jag har tv-hår (så du får en uppfattning). problemet är att för att få det fina luftiga håret måste jag tväta håret varje dag om jag ska gå ut för annars ser det ut som någon hällt olja i huvudet på mig. jag undrar nu om du kan rekomendera ett shampo, balsam för min typ av hår. det är svårt att avvänja håret eftersom jag rör mig ute varje dag och vill absolut inte se ut som om jag är indränkt i olja. tack på förhand =)

Emma-Lous svar: Tack för titten! =) Det låter som om du har väldigt fett hår, då du beskriver att du måste tvätta håret varje dag för att undvika se ut som om någon hällt olja i håret. När ett hår tvättas varje dag, leder detta till en överproduktion av talgfett. Talg är det naturliga fett som ger håret dess glans och lyster.Dessutom skadas hårstrået vid för mycket schamponering, då schampoo öppnar hårstrået. Daglig schampoonering är alltså inget att rekommendera. För att bli av med det feta håret, krävs det att du drar ned på hårtvättandet. Varannan, var tredje dag är att rekommendera att tvätta håret. För att inte få fett hår ska du behandla håret med produkter för fett hår. Börja successivt varje dag med ett milt schampoo för att sedan övergå till att tvätta varannan dag efter en tid då du märker skillnad. Och därefter var tredje dag om detta går. Själv schamponerar jag håret en gång i veckan! Max två.

Använd inga stylingprodukter i håret. Är det ett måste en dag, använd då de utan alkohol och feta oljor. Använd heller inga huvudbonader som stänger inne håret, för håret måste andas. Att ha mössa på sig utomhus när det är vinter är förstås OK.

Tvätta inte håret med för varmt vatten eftersom detta kan torka ut hårbotten, varpå en överproduktion av talgfett kan påbörjas.

Tvätta inte håret med för mycket schampoo åt gången. Mängden som storleken på en enkrona räcker oftast. Mängd som en femkrona till ett långt och tjockt hår.

Se till att skölja ur allt schampoo ur håret.

Använd inte schampoon köpta i matvarubutiker! Dessa innehåller oftast kemikalier som är skadliga för håret. Vänd dig till en frisörsalong och köp schampoo och balsam. Det må kosta lite, men produkterna är dryga och räcker längre.

Något som kan hjälpa är inpackning. Inpackning är oftast fet samtidigt som den är fuktgivande. När du har den i hårbotten (max 2 ggr per vecka) lurar du talgkörtlarna så att de tror att det är nog med fett i hårbotten. Och på så sätt kan lika lösa lika.

PRODUKTER:

> Sevorex är ett bra schampoo mot fett hår. Finns att köpa på Apoteket.
> Naturica Seboregulating reglerar talgfett på ett skonsamt sätt! (observera att detta är ett natur-schampoo. Det tar tid för håret att anpassa sig till dessa typer av schampoon eftersom de inte innehåller de grovrengörande ämnen som oftast finns i schampoo.)
> Lee Stafford, ett torrschampoo som är ett bra komplement mellan tvättningarna. Pulvret suger upp talgfettet i hårbotten. (skriver ett eget inlägg om torrschampoo i morgon! Klockan är mycket nu.)

Om inget av ovanstående hjälper, kan det handla om en störning i talgproduktionen – och då bör du kontakta en hudläkare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons