Annons

Så här förbereder du smidigt inför studentfirandet

student01

Bildkälla- Ellis.forme.se

Studenten är en stor grej och vi vet alla hur viktigt det är att allt blir bra. Många gruvar sig för allt som behöver fixas, tält som behöver resas, mat som ska lagas, presenter som ska köpas och studentskylt som ska beställas. Det är sant att det är mycket som ska ordnas, men det är också detta som är den roligaste biten, kanske inte för studenten själv, men för dig som förälder. Detta är kanske det sista kalaset du får ordna till ditt nu vuxna barn, så ta chansen och njut och se det inte som något jobbigt. Det finns flera sätt att undvika att det blir kaos och det främsta är att planera ordentligt och vara ute i god tid. Håller du dig bara strikt till dessa två saker, kommer du att ha allt klart och förberett inför den stora dagen, och det utan att ha skaffat dig extra gråa hår och magsår.

Fixa en studentskylt som sticker ut

Förr snickrade de flesta ihop studentskylten själv, men nu kan du lätt beställa studentskyltar från en fotoaffär. Gå in på vilken fotobutik online som helst. De flesta har garanterat en kategori som heter studentskyltar och här fyller du i studentens namn, linje, klass och bifogar ett väl valt foto på studenten i unga år. Svårare än så är det inte att skapa en studentskylt online, men den kommer att se likadan ut som alla andra studentskyltar. Vill du däremot sticka ut och göra en väldigt speciell och unik skylt har vi ett tips. Gör en posters med text som ett tidningsomslag. Layouten gör du enkelt på datorn i Word och se till att spara den sedan som en PDF-fil. Välj ut ett foto som ska ligga som huvudbild över hela omslaget. Tidningsrubriken kan vara studentens namn. På vanliga tidningsomslag finns det små rubriker och foto på vad du kan hitta i tidningen och det använder du även på studentskylten. Här gör du små roliga ”nyhets” rubriker och sätter en bild till. Studentskylten kommer att ge en mer personlig bild av studenten och du kan använda dig av fler bilder än bara en. När allt är klart har du en poster med text, som du enkelt kan maila till en online fotobutik för print.

Ett stort ögonblick, ett minne för alltid

Det finns olika sätt att bevara dina finaste minnen för alltid, vare sig det är barnets student eller någon annan viktig händelse, som konfirmation, bröllop eller dop. Eftersom alla foton och bilder är digitala idag, har vi de flesta foton på datorn eller i mobilen och det är lätt att göra posters prints av de bästa fotona. Desto bättre upplösning det är på bilden, desto större kan postern bli. En fin bild i stort format kan bli ett fint minne som pryder hemmet i många år. Låt även de bästa bilderna på den lyckliga studenten och festen bli ett fint minnesalbum. Fotoalbum kan du lätt göra själv genom att framkalla bilder och sätta i ett fotoalbum med diverse andra minnen. Du kan även skapa en fotobok helt digitalt på en online fotobutik och du bestämmer själv hur den ska se ut, var bilderna ska vara och om det ska vara text. I princip kan du designa den helt som du vill och när du är nöjd, skickar du den för tryck och får den sedan hem i brevlådan. Ett väldigt smidigt sätt och du och din student får ett fint minne som ni kan ta fram och titta på när ni vill.

Dekoration av studenttält

Ett traditionellt studentfirande inkluderar ett tält i trädgården (om det finnes) och här ska du vara ute i god tid om du ska hyra ett tält. Resa tälten brukar de flesta klara av, men det tar en del stund och sen ska det plockas ner igen. Detta alternativ är det billigaste, men du kan även betala mer och då slippa allt jobb med uppsättning och nedtagning av tält. När tältet är fixat behövs det även bord, stolar, dukar, tallrikar, glas och bestick. När du hyr tält, kan du även hos vissa uthyrare hyra bord och stolar, samt att du kan hyra allting annat, som porslinet. Varje studenttält bör smyckas med björkris och här kan du med fördel använda mindre kvistar inne i tältet och de större nerstuckna i marken runt tältet. En student utan blå och gula ballonger finns inte, så se till att ha ett gäng att dekorera med. Uppblåsbara bokstäver gör sig väldigt bra upphängda längs tältväggen och svävande ballonger fyllda med helium är mycket dekorativt.

Låt proffsen ta hand om maten

Maten är en stor fråga inför varje student och känner du att du varken har tid eller ork att stå och laga allt, finns det många bra cateringfirmor som lätt kan leverera det du vill ha. En del har speciella studentmenyer att välja mellan och de flesta väljer att gå på en buffévariant. Det är ett bra alternativ och maten behöver i de flesta fall inte hållas varm. Ett annat bra alternativ är smörgåstårtor och de är dessutom enkla att bara ställa fram. En smörgåstårta behöver inte vara trist och tråkig eller innehålla räkorna eller skinka, utan du kan få riktigt fina smörgåstårtor som innehåller många andra smarriga saker. Lägg lite tid på att titta runt på de olika utbuden så hittar du garanterat något utöver det vanliga, även vegetariska om så önskas. Sen har vi det där med kaffe och tårta. Kaffet är det i regel inga problem att ordna själv, men visst förtjänar din student i alldeles egen studentårta. Bestäm själv hur studenttårtan ska se ut, kanske en kopia av studentmössan eller en hög med böcker. Du kan få en tårta som ser ut precis som du vill och de görs oftast i olika smaker, med olika bottnar och fyllningar, samt sockerpasta till att skapa dekoren och formen.

Studenten är en stor händelse och den förtjänar att firas. Tänk på att allt du gör är minnen och glöm inte att föreviga det. Ge gärna ett fotoalbum eller scrapbook i studentpresent, spara lite småsaker att klistra in, ta kort och skapa något som finns kvar hela livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons