Mammabloggen där allt ryms, stort som smått! En mångbarnsmamma (sju barn i familjen) med starka åsikter och egen vilja. En stark önskan om många barn. Skriver om vardagen, barn, träning, hälsa, mina åsikter kring allt och delar med mig av recept! Öppen för roliga samarbeten! För kontakt: familjenpettersson@hotmail.se

Matlådor till skolan? Vad hände med ”kostnadsfri skola”?

DSC_0072
(dessa två går inte i skolan, än – men snart…)

Denna veckan var två utflykter med skolan planerade – där barnen då skulle ha med sig matsäck för hela dagen. Något vi faktiskt många många som reagerade på – med all rätt kan jag känna. Jag skrev även om detta på min privata fb, och fick bra gehör på mina funderingar.
Hade med i planeringen att gå ner till skolan för att ta en diskussion, men eftersom vi befinner oss i ett läge där jag besöker barnmorska/sjukhus dagligen just nu och vår ovisshet i när bebis tänkt komma – så har jag liksom inte hunnit så långt. Att ringa ner hade jag inte heller för avsikt, då jag hellre tar diskussionen öga mot öga.

Sagt var att de skulle ha med sig matsäck för både onsdag och torsdag. Båda våra äldsta. Det var två ”aktiva dagar”, med andra ord behövs kanske någon matig smörgås, någon frukt, nån fika och en lunch. Plus dryck. Inte några konstigheter kanske.
Om det inte vore för skollagen. Enligt skollagen ska skolan stå med näringsriktig kost varje dag. Dagar som dessa kan jag ta att de serverar något enkelt, som pastasallad, korv med bröd, hamburgare eller något annat lättlagat. Det kompenseras ju av en annars (förhoppningsvis) näringsriktig kost i skolans matsal.

Nu finns det en del som lutar sig mot §11 i skollagen där följande står:
”Trots 10 § får det förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna.
I samband med skolresor och liknande aktiviteter får det, trots övriga bestämmelser i denna lag, i enstaka fall under ett läsår förekomma kostnader som ersätts av vårdnadshavare på frivillig väg. Sådana aktiviteter ska vara öppna för alla elever. Ersättningen får inte överstiga huvudmannens självkostnad för att eleven deltar i aktiviteten.”

I verkligheten  har detta ingenting med måltider att göra. Detta handlar snarare om att man kan behöva skicka med en mindre peng för inträde till ett museum eller liknande. Men det ska vara på frivillig basis även det. De barn vars föräldrar inte vill eller kan skicka med detta, de ska ändå få åka. Då ska skolan gå in och hjälpa dessa barn. Inga barn ska behöva känna sig utanför, inga barn ska tvingas vara hemma! Alla barn ska få vara med på alla aktiviteter, på lika villkor. Skolan ska alltid vara kostnadsfri!

I vanliga fall hade vi inte haft några problem alls med det här med denna veckans måltider. En enkel pastasallad är ju enkel att svänga ihop, liksom lite smörgåsar. Nån baguette, lite ost-och skinkgifflar, pizzabullar eller nåt annat gott. Det finns många alternativ, även om det lätt står still i huvudet när det kommer till mat som kan ätas kall.
Men nu var det mer personliga skäl som gjorde situationen lite kritisk, just för att vi inte vet när vi hamnar på förlossningen. Nu hade vi min syster och hennes pojkvän här denna vecka, som hjälp ifall vi fått åka in. Men ska vi då begära att de fixar matlådor till killarna? Nja, känns lite i överkant, enligt mig. Men jaja… jag kontaktade faktiskt inte skolan utan hade en lösning på problemet. Men jag är ju inte ensam om att ha barn i skolan.

Föräldrarna som hörde av sig till skolan var tydligen många. Det handlade inte om en eller två föräldrar. Det var flera. De kom både personligen och en del ringde av vad jag förstått på en av grabbarna som berättat här hemma.
Skolans lösning på problemet var att ställa in dagens utflykt helt. Ja, ställa in! Inte att slänga med lite korv med bröd eller liknande – utan de ställde in. En knepig lösning enligt mig…
Skolan tar dock på sig ansvaret för det här. Det är de som agerat fel, vilket de också gått ut med nu.

Man får ju bara hoppas att föräldrarna tar detta också, för som det är nu är det stenkastning i vårt lilla samhälle. Seriöst, folk är helt galna. Det är ju egentligen inte konstigt att mobbing och utfrysning i skolorna växer idag, med tanke på hur föräldrar håller på och kastar sten på varandra.
Varför kan man inte bara ta att många ville ställa frågan? Alla kanske inte hade möjlighet (av olika skäl) att fixa matlåda, en del kanske bara undrade om det skulle vara så, en del ville kanske bara ventilera? Men nej, då ska det hackas likt kycklingar i ett hönshus. Den ena skriker högre än den andra…

10 thoughts on “Matlådor till skolan? Vad hände med ”kostnadsfri skola”?

 1. Jag läste precis som du igenom skollagen! Men hittade ett ställe där nog skolan kan ha ett kryphål, som kanske kan accepteras. Skolan står för de måltider som barnen normalt äter i skolan dvs lunch. Men om skolytflykten sträcker sig över en dag då de behöver inta både frukost och middag oxå så kan föräldrarna behöva stå för det, al att skolan står för det och föräldrarna får betala ett självkostnadspris! Vilket jag inte förstår riktigt!!! Då blir inte skolan avgiftsfri!
  Förr då va de poppis att sälja kakor o göra insamlingar till skolresan, man la en summa/ termin som skulle göra att man kunde åka på skolresa i åk 9 Insamlingarna skulle typ täcka även för dom elever vars föräldrar inte hade råd att lägga den där summan!
  Idag får man inte ta den avgiften… O då hade ju skolan inte så mkt med just de att göra då det oftast var klassföräldrarna som skötte det! Tycker det är bra! För hur som helst så är det nog kränkande för den familjen vars barn får sin del sponsrad pga dålig familjeekonomi. För det kanske är svårt att ens ha råd att skicka med dom fickpengar.
  Men jag anser att lunch är SKOLANS jkla skyldighet att servera oavsett om det är i skolan eller ej när det är skolutflykt!

  Walther går ju på grundsärskola men de va på skolresa idag o vi behövde inte skicka med någon mat alls. Inte ens den vanliga frukten. De stod för ALLT! De åt till o med på McDonalds!!

 2. när skolan här har utflykter så får de pasta sallad och dricka och någon frukt av skolan.
  de som de behöver ha med sig är en matlåda att ha pastasalladen i och lite papper att torka sig på om de blir kladdiga.tycker det är jätte smidigt för då behöver ingen förälder känna att de inte har råd med en matsäck när barnen ska på utflykt.

  1. En annan fördel med att ha det så är att barnen får samma alternativ liksom, det blir inget tjafs om ”vad fick du?” ”åh fick du bara det, jag fick det här” osv, vilket det lätt blir bland barn – jag minns själv hur det var i skolan. Jag tycker att det är något alla skolor bör eftersträva.

   Tidigare har vi fått skicka med fika någon gång, och jag brukar då välja en ganska matig fika. En shysst smörgås, pizzabullar, nån baguett, wraps eller liknande. Har det efterfrågats något sött så kan det skickas med, men det är långt ifrån alla gånger jag ens skickar med det… Men lunch har vi inte behövt skicka med särskilt många gånger, oftast bara en tallrik eller nåt annat att ha det på, men för det mesta ser de till att vara tillbaka i skolan till skollunchen serveras. Och det är ju det smidigaste, såklart :)

 3. Ok men kan inte alla vi som har råd att skicka med en matlåda lära av detta!
  Kan det inte räcka att slänga med en flaska saft och en dubbelmacka? Måste det vara så himla dyrt och mäktigt så barnen skall märka stor skillnad?
  I sverige idag klarar barn av en dag med lite sämre nätingsintag ett par gånger om året vid lunch liksom.
  Här sköter skolan det bra och nästan alltid har de minst korv med bröd på utflykter.
  Ingen familj är så fattig att man inte har råd med det jag skrev, däremot är det säkert jobbigt om det kall köpas risifrutti och drickhoghurtar mm för en del.

 4. Vad ni ar bortskamda i sverige
  har i belgien maste man betala varje vecka for skolmaten o ar man allergisk eller har specifika krav far man ta Egen matsack samma med utflykter…
  Otroligt att man reagerar for 2 dar

 5. ”Lärarna”? Jag tycker man ska akta sig för att generalisera Celine..

  Utöver det vill jag som lärare poängtera att oftast brukar skolorna stå för lunchen och då är det som sagt många gånger pastasallad. Detta kan köket ordna snabbt och enkelt.
  Det är väldigt tråkigt att skolan har hanterat problemet på detta sätt, men det är långtifrån alla skolor som gör såhär.

 6. Hej! Förstår att det kan kännas tungt att planera matsäck i den situation ni befinner i er just nu.
  Själv jobbar jag på en skola och vid utflykter plockar vi med mat från köket. Dock är det så att jag har en elev som äter en ketogen kost och där får föräldrarna göra mat till skolan varje dag för den är så udda att skolköket ännu inte har kunnat ta över. Så att reagera för ett par dagar känns lite onödigt. Har man barnvakt så får den fixa det som behöver fixas.

 7. Jag är inte förvånad att dom ställde in. Vad annat kan dom göra när så många föräldrar klagar? Dom kan knappast ändra planerna med så kort varsel. Ni kan ju snarare ta er en tankeställare om det var värt att sabba barnens utflykt för två dagars massäck. Skolan är ju avgiftsfri även om ni står maten. Jag hade då massöck varenda utflykt som barn (och mina föräldrar hade inte mkt). När det är lov och planeringsdagar måste ni ju stå mat själv. Jag tror ni kommer få se färre utflykter framöver. Dom har ju trots allt en budget att hålla och lär ju inte ha råd med lika mkt utflykter om dom ska stå massäckar, McDonalds och dylikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *