Mammabloggen där allt ryms, stort som smått! En mångbarnsmamma (sju barn i familjen) med starka åsikter och egen vilja. En stark önskan om många barn. Skriver om vardagen, barn, träning, hälsa, mina åsikter kring allt och delar med mig av recept! Öppen för roliga samarbeten! För kontakt: familjenpettersson@hotmail.se

En tankeställare

VATTEN-OCH-LASK-6
[googlad bild]

Jag måste säga att jag är fundersam på hur dagens föräldrar tänker, eller vad man nu ska säga. Risken finns att vissa kanske tar detta som ett provocerande inlägg – ja jag vet inte. Men någonstans måste jag få ventilera mig lite.

Jag var fundersam som jag var igår, kan vi börja med att skriva.
Våra stora killar skulle iväg på friluftsdag/skridskoåkning, vilket jag vetat sen länge. Att jag skulle baka något för att skicka med var också bestämt, för det gör jag ju typ alltid. Frågan var bara vad jag skulle baka. Men det bestämdes snabbt. Linus beställde pizzabullar, så det var den huvudsakliga matsäcken. Det är en bra fika enligt mig, då jag inte gärna skickar med en massa socker som matsäck en sådan dag. Däremot kan jag tycka att en kanelbulle eller så kan vara okej, tills efteråt.
Jag tänker ofta på hur man gjort när jag växte upp, och jag vill minnas att det var smörgås och varm choklad som gällde då. Kanske någon frukt…? Men inte en ryggsäck fullpackad med sockerfyllda produkter… eller? Så det är nog lite sådant jag går efter, och min egen magkänsla.

Varm choklad är inte riktigt ett alternativ, Linus föredrar oftast mjölk framöver oboy också – till min stora glädje förstås. Så han väljer gärna drickyoghurt när han ska iväg. Inte mig emot. Det är socker i dom också, det är jag väl medveten om, men det är ett bättre alternativ än mycket annat.

Så medans degen stod på jäsning igår så drog jag upp till den lokala matbutiken för att hamstra lite drickyoghurt. Då frågar kassörskan om det var utflykt för skolan imorgon (alltså idag). Jag såg nog lite fundersam ut, var min drickyoghurt så avslöjande? Men jo – de flesta vet ju att jag bakar själv – så det kanske räckte med drickyoghurten för att de skulle förstå?
Men då kom det fram att typ halva Tidan varit där och handlat inför skolans utflykt. Festisar och läsk. LÄSK? Jag såg aningen chockad ut kan jag lova… ”ja de köper de där drickorna” och så nickade hon mot pepsi/7up som just nu är till reducerat pris. ”Åsså fikabröd och kakor… ”

Själv har jag lite svårt att förstå tänket där. Jag är absolut inte världens bästa förälder. Långt därifrån… men jag gör så gott jag kan iallafall. Även när det gäller sådant som fika… jag tycker det är kul att baka, och gör det nog oftare än vad man egentligen ”behöver” eller ”bör” kanske. Men det gör också att jag kan styra innehållet i det som bakas.

Så imorse när ungarna drog iväg på dagens skridskoutfylt hade de med sig smörgåswraps med ost/skinka/grönsaker, pizzabullar och varsin kanelbulle. Vad klasskompisarna hade med sig vill jag inte ha ytterligare vetskap om känner jag, så jag har inte ens frågat grabbarna om det… kändes som om jag fick ett tillräckligt ”uppvaknande” i affären igår…

Vad skickar du med barnen när de ska på utflykt med skolan?

12 thoughts on “En tankeställare

 1. Jag ser faktiskt inte problemet med att man skulle skicka med en festis på en utflyktsdag. Har man rört sig en massa så kan ju en söt dryck nästan vara optimalt för att ge lite energi.
  Här serveras alltid korv med bröd på skridsko utflykten så det som skall skickas med är ev fika. Jag har nog inte funderat på vad andra anser om någon ev kaka… men vi äter ju kakor jätte sällan och den enda söta drycken som finns i huset är mjölk.

 2. Får man verkligen ha med sig läsk? På mina barns skola får dom inte ha läsk eller godis med sig och inget som innehåller nötter. Tycker att det är onödigt att trycka i sina barn onödigt socker. Många föräldrar vågar inte säga nej till sina barn och låter dom få som dom vill, resultatet blir odrägliga ungar

 3. Många av minavänner hade sånt med sig. Nu är inte mina barn så stora men det är inte längesedan jag gick i skolan och jag hade med mig antingen kalla pannkakor, korv att grilla eller kycklingsallad, att dricka vatten och varm choklad (som jag oftast inte drack upp) sedan har jag haft en risifrutti och frukt. Det hände ibland att mamma skickade med mig en förpackning ballerina på den tiden jag bodde hemma men oftast åt jag inte så mycket av det om jag ens öppnade den. Idag om Elias skulle iväg hade jag nog skickat med en pastasallad med skinka, bananpannkakor eller korv att grilla, vatten och varm choklad. Så det hade nog varit ganska lika det jag är van vid, men kakor, godis, dricka hade jag aldrig skickat med, en festis på sin höjd men knappt det. :)

 4. Nu har jag ju inte skickat iväg mina ungar på utflykt än, men blivande sexåringen dricker inte läsk, bubblorna sprutar ur näsan på henne haha *mammalycka*. Dock har hon de senaste två åren fått något litet glas med jul/påskmust vid firande och då vevat bort bubblet. Ska hon skickas iväg på utflykt när det är varmt blir det mest troligt saft så jag försäkrar mig om att hon dricker. När det är kallt blir det nock oboy eller precis som du gjort, drickyoughurt. Kakor i massor får hon så det räcker hemma & på kalas om helgerna så för utflykten blir det något matigare, pizzabullar, plättar eller mackor. Tycker ditt tänk är helt rätt!

 5. så är det här med inte en massa kakor eller läsk utan något matigt
  pizzabullar eller pannkakor, några goda smörgåsar eller tonfisk röra med ris och beasås
  och här blir det saft att dricka .vet att det är mycket socker i de oxå ,men ja det är vad de får här när det är utflykt

 6. Hejsan, på mina barns skola får de inte ha med läsk, godis eller kakor, tror de får ha med bullar, är det en heldag får de ha med saft men är det en kort sväng på typ 2 timmar de ska iväg o åka skridskor eller skidor får de endast ha vatten o nån frukt med, kanske nåt alla skolor skulle införa?

 7. Min dotter har inte varit i väg på utflykt själv med skolan ännu, men när det väl blir dags kommer det nog bli ungefär samma sak som vi plockar med oss när vi beger oss någonstans tillsammans på utflykt.

  Exempel på det vi brukar ha:
  pannkakor, pasta sallad (både min och dotters stora favorit), smörgåsar, frukt/fruktspett/fruktsallad, drick yoghurt, smörgås, varm oboy, festis eller vatten i vattenflaskan.

  Kram Sanna

 8. Ja skickar med smörgås & varm oboy vid kallare väder och nån bulle.
  Vet att sonens klasskompisar har med sig kakor/bullar , läsk , kexchoklad förekommer med samt smågodis !
  Fattar inte de föräldrar , som sagt jag är ingen socker polis men till skolan och utflykter behöver man inte förvandla till kalas dagar

 9. Jag har aldrig hört om skolor som tillåter den typen av socker-fika på skolutflykter (förekommer varken i den kommun/stadsdel där vi bor nu, eller där jag själv växte upp).

  Jag skulle aldrig själv skicka med ett sockrigt fika (våra barn får inte äta socker alls), således inte heller till exempel drickyoghurt (yoggi yalla drickyoghurt innehåller t. ex. motsvarande 8 sockerbitar, mer än en glass t. ex.)). Vi skickar vanligen med smörgås eller pannkakor + frukt. Dryck brukar när det är kallt vara ört-te. När det är varmt köper vi ”festis” (alltså de osötade från barnmatshyllan).

 10. Tycker du har helt rätt tänk!

  vi går alltid på samma linje här då jag redan sen innan tycker de får i sig för mkt ”skit”.
  Min tjej vill inte ens ha bulle med sig hon tar hellre med sig frukt eller yoghurt vilket jag tycker är jätte bra, inte ens choklad ville hon ha sist utan ville ha en flaska med vanligt vatten. Gissa att jag blev förvånad! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *