Mammabloggen där allt ryms, stort som smått! En mångbarnsmamma (sju barn i familjen) med starka åsikter och egen vilja. En stark önskan om många barn. Skriver om vardagen, barn, träning, hälsa, mina åsikter kring allt och delar med mig av recept! Öppen för roliga samarbeten! För kontakt: familjenpettersson@hotmail.se

Mer rosa till flickor!

 

Untitled

 

Hoppsan, den bjuder jag på!
Idag kom en debattartikel upp på SVT Opinion – skriven av ingen mindre än mig själv 😉

Jag går egentligen inte så hårt ut som jag kanske hade kunnat göra, utan valde att hålla mig ganska lugn och sansad, men för att ändå få fram min åsikt i det hela. För enligt mig är det en hetsjakt på de föräldrar som vill ha rosa till flickorna, och liksom jag – inte klär sina pojkar i rosa (annat än om de själva ber om det förstås).

Isabella har mycket rosa, lila, blommigt, spets osv – för jag tycker det är gulligt. ”Flickigt”! Hon har söta små flickskor, rosetter till håret, ska så småningom ha en liten rosa väska att bära runt på… ja ni hajar grejen va? 😉 Jag vill gärna att hon ska ha långt hår som jag får fläta och frisera när hon blir äldre, och hon får gärna bära kjolar och klänningar vareviga dag – om hon själv önskar. (något som däremot inte är okej enligt mig är t.ex. bikini sålänge hon är liten! – så slipper frågan komma på tal menar jag).
Har pojkarna sånt? Svar nej. Grabbarna har lite tuffare och ruffigare byxor, tröjor med dinosaurier, monster och andra ”häftiga tryck”. De är kortklippta och har aldrig väskor eller rosetter. De vill inte heller ha det – så varför skulle jag köpa det till dom?

Personligen har jag noll förståelse för varför man måste förstora upp saker så pass, varför man måste jaga sönder de föräldrar som faktiskt vill ha rosa på flickorna men inte på pojkarna. Jag är liksom inte ensam om att vilja ha det så, däremot vet jag måånga som inte ens vågar nämna det – precis som med så mycket annat. Man väljer att vara tyst istället… varför?

Jag växte upp med att flickor klädde sig i rosa, att pojkar klädde sig i mörkare och dovare färger som blått, grått, grönt och svart. Inget konstigt i det. Vadå stoppas i olika? Flickor blir små och gulliga, pojkar blir farliga och kriminella. Bullshit – det har ju knappast med kläderna att göra. Snarare isåfall med hur man blir bemött och hur ens uppväxt är – skulle jag vilja påstå. Ens personlighet har man ju kvar ändå.
Själv var jag lite av en pojkflicka som barn, lekte mycket med soldater och åkte skateboard. Men jag minns fortfarande en vit tröja med rosa muddar och stora färgglada blommor som gick i rosa. Likadant en svart tröja med fem ”bollar” på bröstet i olika färger. Typiska flicktröjor. Jag tog ju knappast nån skada av det, att mamma och pappa köpte lite mer ”tjejiga” kläder var knappast något jag sade emot heller liksom. Min personlighet fanns ju där oavsett vilka kläder jag hade på mig… och inte behandlade de mig som en tafatt, menlös liten gullefågel för det, nej jag behandlades väl på samma sätt som mina två syskon (en bror och en syster). Som ett barn alltså.

Jag kommer fortsätta klä mina pojkar i de tuffare kläderna som de själva vill ha – och Isabella får ha rosa fluffiga klänningar tills den dagen hon säger ifrån själv. Och jag tror knappast att barnen tycker att jag placerar dom i bestämda ”fack” för det 😉
Hur vore världen om vi istället för att följa den ständigt uppåtgående genustrenden (som faktiskt bara gå till överdrift idag) ger barnen lite mer tid istället? Lär dom alla likas värde, lär dom vad som är rätt och vad som är fel, visa världen för dom helt enkelt!

6 thoughts on “Mer rosa till flickor!

 1. Jag är mer för att ”mer rosa till båda könen!” för man mår faktiskt bra av FÄRG, oavsett. Jag tycker att det är jättetråkigt med mörka kläder på pojkar & kortklippt hår. Såklart gör alla som dom vill med SINA barn, där lägger jag mig inte i. :) Men man kan ju tänka lite längre, ibland. Som min 6-åriga son, han har långt lockigt hår, jättefint. Skulle aldrig kunna kapa av det bara för att han har snopp. Han älskar keps & shorts på sommaren, älskar skateboard. Hittar mer & mer sin egen stil. Men tack vare hans hår så blir det ändå en rätt cool blandning & det ser inte så ”hårt” ut, för han är inte hård. Han är mjuk, vill att han även uppfattas som det från andra. Pojkar bemöts mer tufft från omgivningen än flickor, baserat på klädseln. Jag ser inga problem med en rosa tjej, inte heller en rosa kille. Lika lite som en blå tjej. Jag älskar rosa, söta klänningar, rosa mönster, massa färger. :) Mer färg till ALLA barn helt enkelt! 😀

 2. Håller med ovanstående talare. Tycker också att man över lag kan ha mer färg på barnen. Att bara ha tråkiga färger till pojkar är ju jättetråkigt när det finns hur många fina färger som helst. Jag tror på att blanda och variera sig, både till pojkar och till flickor. På så vis får de både de bästa förutsättningarna för att själva hitta sin identitet, och större valmöjligheter. En pojke väljer kanske inte en handväska för att det har tydliggjorts för honom att det bara är för flickor. Min sambo har hår halvvägs ner till armbågarna och om vår son väljer att ha det han med så skulle jag aldrig tänka tanken att hindra honom.

 3. Lugnt och sansat? Nja… skulle inte jag kalla det när du framför en grovt missuppfattad bild av vad genusmedvetet föräldraskap innebär. Den biten innebär nämligen INTE förbud, utan innebär att barnet erbjuds ALLT. Även stereotypiska grejer. Kläder påverkar hur människor bemöter människor. Många studier har gjorts på detta och jag har med egna ögon sett hur annorlunda min son behandlas om han valt en rosa tröja eller om han valt en grön. Bemötande påverkar sedan individen. Du tycker hetsjakt förekommer på folk som vill dela in i flick- och pojkfärger, leksaker, tryck etc. Jag tycker det är tvärtom. Jag får höra att det faktum att mitt barn får välja fritt endast är mitt sätt att visa var jag står politiskt. Det handlar inte om politik, det handlar om mitt barn och att jag vill hans bästa (vilket är något jag tror alla närvarande föräldrar vill). När jag var barn fick jag välja fritt. Jag lekte med det jag gillade och hade på mig det jag tyckte om. Jag tror inte det är en slump att mitt barn idag väljer väldigt varierat vad han leker med och vad han har på sig utan jag tror att det är ett resultat av att han från början haft alla dessa möjligheter. Varför tror folk att man TVINGAR på barnen när de klär sig i något som inte är normativt? Jag har aldrig tvingat på honom ett enda plagg och han har valt kläder själv sedan han var 2 år gammal (han är 4,5 år nu). Varför är det så viktigt att det ska vara tydlig visuell skillnad? För alla barn är individer och helt olika varandra. För mig är individskillnader det som betyder något. Att se individen är mycket viktigare än att se könet. Sedan så kan könet vara en del av individen, men det behöver inte definiera den personen. Jag vet inte hur många gånger jag blivit utesluten från samtal som intresserar mig enbart för att jag är kvinna. Det ska delas upp i män och kvinnor hos vuxna också istället för vad man är intresserad av och vem man har mest gemensamt att prata med. Det är otroligt trist!

  1. Håller med förste talaren!! Mer FÄRG till folket!!!!! :-)
   Själv älskar jag rosa!!
   Blir lika förundrad varje gång ngn tar förgivet att sonen i vagnen är en tjej…”felet”?! Rosa suflett+ åkpåse………. Vill du att sonen ska bli bög…?!!! är nog den värsta kommentaren…..!! Vuxna människor……pinsamt…
   Och långhåriga killar är ju bara sååååå fint!! Fram med mer 80 tal..ni vet pudelrockarna :-) då var ju var o varannan kille långhårig !! :-)
   Och tuffa tryck på kläderna..vet inte ..sen när vart en bil tuff?? El en dinosaurie ?!

  2. Håller helt med. Jag har en tjej och två killar och alla tre har haft en rosa fluff- och glitterperiod. Mellanpojken gick en hel sommar klädd i blommig klänning. Nu skulle han aldrig sätta på sig det, men gillar svart och lila nagellack. Problemet är inte att låta flickor ha rosa. Problemet är att inte låta pojkar ha det om de vill, eller att tvinga det på flickor som inte önskar det. En nära vän till mig är en god förebild: efter tre pojkar fick de en flicka och mamma gick all in med allt flickigt som tänkas kan. Nu är hon nio år, kör cross, är klippt som Nilla Fischer och har slips på skoldiskot. Precis som brorsorna! Tids nog kanske hon blir mer tjejig. Eller också inte. Det viktiga är att hon har fått bestämma själv.

 4. Vilken tråkig inställning, jag blir nedstämd av att läsa det du skriver. Jag hoppas att andra föräldrar inte uppmuntras till att begränsa sina barns valfrihet på det sätt som du gör. Låt barnen själva välja vad de vill ha på sig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *