Mammabloggen där allt ryms, stort som smått! En mångbarnsmamma (sju barn i familjen) med starka åsikter och egen vilja. En stark önskan om många barn. Skriver om vardagen, barn, träning, hälsa, mina åsikter kring allt och delar med mig av recept! Öppen för roliga samarbeten! För kontakt: familjenpettersson@hotmail.se

Älgfärspiroger

DSC_1031

 

Under förrförra sommaren gjorde jag massor av piroger, så smidigt att ha i frysen att bara kunna ta upp. Jag är ju sådan att jag avskyr det här med panpizzor och snabbpiroger – för jag anser att det inte är särskilt näringsriktigt. Det kan väl funka ibland – men inte i längden. Men säg det barn som inte gillar piroger och pizzor – varför då inte göra en bättre variant, och göra de själv? På sommaren är det dessutom inte särskilt kul att stå och laga mat varenda dag, vilket gör att piroger är väldigt tacksamt.

Häromdagen testade jag något nytt, älgfärspiroger. Otroligt uppskattat hos både stora och små kan jag lova. Detta är helt klart något man kommer hitta i våran frys, tillsammans med tacopiroger, ost- och skinkpiroger och ev. kycklingpiroger. Kan väl tyckas vara knöligt att stå och baka piroger, men faktum är att det går snabbare att baka piroger än att laga en ordentlig middag – så varför inte?
Många gånger väljer min äldsta att vara hemma om vi ska in o handla eller liknande. Han uppskattar väl inte riktigt att springa i matbutiker kanske 😉 Då känns det bra om det finns nåt vettigt för honom att ta upp och värma på – utan att använda spis eller så.

16 piroger:
150g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning:
3 gula lökar
2 paprikor av valfri sort
4 msk olivolja
2 tsk salt
1 msk paprikapulver
2 msk timjan
2 krm svartpeppar
1 krm chiliflingor
600g grovmalen älgfärs
1 msk etemjöl

1 ägg till pensling

Smält smöret i kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degspadet. Rör om, tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper kanterna. Låt jäsa ca 30 minuter, gärna under plast.
Hacka lök och paprika, fräs i olivolja tills löken är blank. Strö över kryddorna och lägg i köttet. Fräs ytterligare 5-10 minuter. Strö över vetemjöl, rör om, och låt svalna.

Arbeta ihop degen på bänken. Dela i 16 bitar. Kavla ut bitarna till runda plattor, ca 3 mm tjocka. Fördela fyllningen på plattorna, vik ihop och forma till piroger. Tryck ihop kanterna med gaffel och lägg på bakpappersklädda plåtar. Pensla med ägg ochgrädde mitt i ugnen i 200grader, ca 25 minuter.

Servera med grönsallad. Jag valde även en cremefraichesås med soltorkade tomater till. Gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *