Mammabloggen där allt ryms, stort som smått! En mångbarnsmamma (sju barn i familjen) med starka åsikter och egen vilja. En stark önskan om många barn. Skriver om vardagen, barn, träning, hälsa, mina åsikter kring allt och delar med mig av recept! Öppen för roliga samarbeten! För kontakt: familjenpettersson@hotmail.se

Sitter könet i kläderna?

10352615_4782800023227_4905478380678968036_n

Det kan komma att bli lite av en liten följetång det här, känns det som nu.

Mitt inlägg om ”flickan som blev en pojke” rev nog upp lite känslor, då kommentarer kom in och ett trettiotal mail kom ganska snart. Därtill både vänner som hört av sig privat och folk som skrivit några rader på facebook där inlägget länkats. Mycket olika åsikter kan jag lova, och med detta inlägg tänkte jag bemöta en del av dessa 😉
Många mail har som sagt strömmat in också, där man beskrivit liknande känslor som jag känner, men där man inte vill gå ut med vad man tycker – just av ”rädslan” för vad andra ska tänka. Ska man behöva känna så? Ska man inte få tycka/tänka som man vill? Kan man inte få klä sin dotter i rosa utan att folk ska bli helt freaked out?

Nej, jag tror definitivt inte att man är eller blir en sämre mamma för att man klär sina barn som flickor/pojkar. Jag är glad och stolt över mina barn. Som just pojkar och flickor. Jag klär gärna pojkarna grabbigt och tufft, och Isabella gulligt och fluffigt. Men med det sagt så har jag inte påstått att jag är emot jämställdhet. Eller hur? Jag råkar älska rosa och gulligull, men tänker inte tvinga mina pojkar att bära kläder de inte vill ha. De skulle fullkomligt  om jag bad dom ta på sig en rosa tunika eller en klänning med spetskant. Allra helst Rasmus (4) och Jonathan (3).
Eller hur tror ni att Linus och Simon (båda 10 år gamla) skulle bli bemötta i skolan om de kom med klänningar en dag? Bara för att jag och C säger att de ska ha det?

Här vill småpojkarna ha häftiga kläder med figurer och actionhjältar på. De större grabbarna väljer gärna enfärgad i en mer diskret färgskala, på sin höjd kanske något plagg med spelfigurer på, såsom Diablo, Minecraft eller Call of Duty. Till det jeans. Skulle jag be dom ta på sig kjol eller klänning så skulle de aldrig förlåta mig!

Några ifrågasätter det här med vad man egentligen präntar in i ungarna genom att utesluta vissa färger. Genom att välja bort t.ex. rosa för pojkar. Vilka signaler man ger sina barn.
I vårt fall är det ju kanske mycket mitt beslut, men även pojkarna visar tydligt att de absolut inte vill ha rosa. Vad tycker man då att jag ska göra? Jag älskar rosa – ska jag då tvinga pojkarna att bära det?
Vad ger jag då barnen för signaler? 

När jag var yngre så var de flesta tjejerna rosa och killarna var blå/gröna. Jag tillhörde kanske aldrig riktigt det där tjejfacket, då jag aldrig (så långt jag kan minnas) bar klänning eller kjol. Rosa kunde jag ha, men inte klänning/kjol eller liknande. Jag lekte mycket med soldater och åkte skateboard (nåja, försökte åka skateboard haha!).
Likadant kommer jag behandla Isabella som mina föräldrar behandlade mig. Blir hon en pojkflicka så blir hon det, jag blir inte besviken för det! Den dagen hon kommer och säger att hon inte vill ha klänning eller kjol – då behöver hon såklart inte ha det. Vill hon ha jeans och pikétröjor så ska jag gladeligen köpa det till henne då.
Tills dess bär hon rosa klänningar och kjolar med spets & tyll! – och hennes mamma visar gärna upp henne som den flicka hon är 😉 

Nej, könet sitter inte i kläderna (på tal om rubriken). Absolut inte. Könet sitter väl förhoppningsvis där det ska sitta. Kläderna är ju däremot en rolig grej, dels får man själv ett nöje med att välja kläder och sen klä sitt barn. Sen är det också ett sätt för andra att kunna bemöta ditt barn…
Jag har faktiskt full förståelse när äldre människor har berömt ett barn för att vara en söt liten flicka då detta barn burit (i mina ögon) tjejiga kläder. Mamman har i samtliga av dessa fall blivit antingen vansinnig eller bara fräst; ”Det är faktiskt en POJKE”. Detta gäller också omvänd situation, man tilltalar ett barn som pojke men så är det en flicka – det har jag dock inte sett lika ofta.
Personligen ser jag ingen anledning att bli arg eller fräsa i det läget…

3 thoughts on “Sitter könet i kläderna?

 1. Jag har två flickor, en kortklippt som gladeligen bär färggranna färger och har ett par blåa glasögon som hon tycker mycket om. En med långt hår och helst har rosa kläder, men har även t.ex. byggare bob tröja hon gillar. Det jag kan tröttna på att bara för man inte ser ut som en typisk flicka hela tiden får höra ”han”. Andra barn som frågar om tjejer kan ha kort hår. Jag blir inte arg, jag kan förstå, men det blir lite tröttsamt för man ska kunna klä sig själv och sina barn hur som helst utan att bli automatiskt kategoriserad. Man är lika söt och tuff oavsett om man är tjej eller kille.

 2. Jag tycker fortfarande att det är tråkigt att du inte förstår.

  Så här ligger det till, jag ska förklara så bra som möjligt. Om vi som föräldrar redan från början visar våra barn att alla färger, mönster och tryck är OK, då kommer de inte totalvägra en rosa tröja när de blir äldre.

  Men just för att det finns sådana föräldrar som du, som sätter stopp och redan har visat för dina barn att flickor minsann ska vara rosa och gulliga medan pojkar ska vara blåa och tuffa, så kommer därför dina barn växa upp till att bli konservativa. Vilket innebär att de kommer TOTALVÄGRA rosa tröjor och gulligull, och dessa barn berättar gärna också för sin lilla klasskompis som har på sig en rosa tröja att den minsann är för flickor.

  Du förstår ju inte att du har format dina barn till att totalvägra rosa, du och alla andra föräldrar som sätter upp den här muren, genom att visa från början vad som är accepterat och vad som inte är accepterat.

  Försök förstå, jag menar inget illa, utan jag vill verkligen att du och ni andra som tänker lika ska förstå vad det här leder till.

  Könet sitter inte i kläderna och därför finns det ingen anledning att begränsa sig till en färgskala för ett specifikt kön.

 3. Mmmm är hett o känsligt ämne..
  Och näää gränsen går väl vid kjol o klänning…
  Däremot så vill jag gärna kunna sätta på min son en tröja med en söt hundvalp på…i mina ögon unisex….
  Du hakar upp dig lite på klänning/tunika..finnes ju massor m andra färger o motiv på kläder..och Jaa jag tycker det är fruktansvärt trist m en grå body med ngn trist bil/traktor..vart är det tufft ngnstans?!?! El ännu bättre dessa förhatliga dödskallar!!! Blääääää o slänger vi dit en eldsflamma också..astufft….urrrrkkkkkkkk….
  Spindelmannen .. Dags o gå i pension ..!!!! Nää fram m roliga färgglada kläder!!!!!!!! Och förresten det är inte bara kläder..
  Håret ! Mina söner har alltid varit långhåriga…varför kan inte killar vara långhåriga ??
  Visserligen är deras pappa också långhårig…dom få hårstrån som är kvar 😀
  El ha en rosa suflett på vagnen el filt??
  Lika väl som att en tjej har blå filt?
  Menar ni som slänger ur er frågan om jag inte är rädd för att min son ska bli bög?!?! Allvar?!?! Blir man bög om man har långt hår o sitter i en vagn m rosa suflett?!?!?!
  El är min dotter lesbisk/förvirrat barn när hon drar på sig jeans shorts o en Hammarby tshirt (unisexkläder) och skuttar till lekparken ..och får frågan ett flertal ggr om hon är en pojke el flicka?!?! Då är hon ändå 11år med en låååång fläta ..och ser ut som en tjej…
  Skakar på huvudet…
  Jaa detta ämne kan man diskutera i det oändliga…
  Godnatt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *