Mammabloggen där allt ryms, stort som smått! En mångbarnsmamma (sju barn i familjen) med starka åsikter och egen vilja. En stark önskan om många barn. Skriver om vardagen, barn, träning, hälsa, mina åsikter kring allt och delar med mig av recept! Öppen för roliga samarbeten! För kontakt: familjenpettersson@hotmail.se

När flickan blev en pojke…

10350610_4759989412976_7914648570859179326_n

Idag är det en hetsjakt på folk som klär sina flickor i rosa och pojkar i blått, inte sant?
Men vi klär Isabella i rosa, gulligull, spets och typ enbart klänningar. Medvetet. För att hon är en flicka.

Hon är ett barn också, javisst. Men hon är vår dotter, en flicka. Flickor var klädda i rosa när jag var liten också, och det blev inte något större fel på oss, det blir det nog inte på rosa flickor idag heller. Med fem pojkar i barnaskaran så är det verkligen superkul att ha en tjej att klä i rosa.
För nej, jag är sån, sån där – som aldrig skulle få för mig att slänga på pojkarna en klänning, eller köpa kläder med spetskant till dom. Skulle de själva välja att göra det som stora, då är det en sak. Givetvis får de göra det då, men jag gör det inte så länge de är barn. För mig är de pojkar, och Isabella är flicka.

Igår var de rosa pyjamasarna ”slut” för Isabellas del, ja de låg i tvätten. Hon har inte direkt jättemånga pyjamasar, och hela sommaren har hon sovit utan då det varit så varmt. Så nu behövs det köpas/sys nya till största del. I vilket fall som helst så hittade jag en gammal blå pyjamas i storlek 80, långt in i en garderob. Den fick hon ha! Passade perfekt.

Men för oss vart hon plötsligt en pojke. Många tycker nog att det är fånigt, men vi har ganska kul åt det 😉
Isabella blev en Isak!

Jag la upp bilden på facebook, och påpekade för maken att det garanterat inte kommer ta lång tid förrän nån kommenterar mitt påstående om ”PojkBella”. Men det tog längre tid än jag trodde – hela 13 timmar 😉

Jo, för vår del är blått och grönt väldigt mycket pojke – det är de färgerna som gått mest när det gäller våra pojkar. Och gör fortfarande! När Isabella blir klädd i blått och grönt (vilket är väldigt sällan kan jag medge) så ser hon ut lite som en pojk i våra ögon. Allra helst när hon har storebrorsornas gamla kläder. Men inget fel i att vara PojkBella heller kanske, lika glad är ju hon för det 😉

Jag är säkert korkad och inskränkt enligt många, som vägrar hänga på ”hen” och ”könsneutralt”. Jag tycker liksom inte det finns nån mening. Jag älskar rosa, gulligull och spets. Jag älskar blommigt och prickigt och alla tjejiga prylar som finns. Jag älskar kjolar, klänningar och tyll.  Men jag vill fortfarande inte klä mina pojkar i det!

14 thoughts on “När flickan blev en pojke…

 1. Jag håller med! Jag klär mina tjejer i rosa och min grabb har blått/grönt/svart….både de och jag gillar det! Mina tjejer skulle aldrig sätta på sig ngt grabbigt och min grabb skulle dö om jag tvingade på han en rosa tröja….låt alla klä sina barn som de vill! Älskar din blogg :-)

 2. Jag tycker det är tråkigt att det nu 2014 finns så många som ställer sig emot att könsneutralisera kläder. Jag älskar polarn och pyret för de har uppdelat i plagg, inte i olika färger för pojkar och flickor, där kan man handla rosa tröjor till sin pojke och gröna tröjor till sin flicka utan att någon kollar snett.
  Barn har inga olika former som gör att vi måste dela upp dem i olika avdelningar, de kan mycket väl ha kläder från båda avdelningarna. Det finns redan så mycket press på barn att hålla sig till sina fack, måste kläderna göra det ännu värre?
  Min son klär jag gladerligen i både rosa och blått, från både ”pojkavdelningen” och flickavdelningen”, jag köper det som jag tycker är fint oavsett färg. Till exempel så fick han nyss en jättefin fleecetröja, med rosa, lila och turkosa ränder på, som hängde på flickavdelningen. Jag tror knappast att det är någon som kallar honom för tjej bara för att han har lite kläder från båda avdelningarna.
  Eran flicka blir inte en pojke eller en ”Isak” för att ni klär henne i blått, hon är fortfarande en flicka. Min pojke blir inte en tjej heller för att jag klär han i rosa.
  Det är vi som sätter spärrar i våra barns huvud om vad som är accepterat och inte, det här är väl ändå en väldigt tråkig spärr att sätta i sitt barn. Att pojkar inte ska få vara ”gulli-gulliga” och att flickor inte ska få vara ”coola” som pojkarnas kläder är.

  1. Jag håller helt med ovan, barn är inte föräldrars barbidockor som ska kläs på enligt en traditionellt könsmönster. Barn ska få alla möjligheter på alla områden, det är bad det handlar om. Och klär man ut ett barn till en rosa docka så bemöts man också därefter: som svag, mindre vetande, känslig, hysterisk… Nej gärna rosa för min del på båda könen men att begränsa till det känns inskränkt och fånigt.

 3. Innan Alice föddes (vi visste att vi vänta en flicka) så sa jag att jag kommer aldrig klä ungen i rosa och gulligulli men oj så fel jag hade 😉 jag älskar den gulligulliga stilen! Använder unisex med men mer och mer gulligulli och hon är inte en sämre människa för det. 😉

 4. När barnen är små väljer föräldrarna. Huvudsaken är att barnen får välja själva och helt fritt sedan när de blir äldre. Så de inte känner skam om de gillar ”fel” färg. Själv har jag en son som gillar rosa och rött så han har valt många kläder i de färgerna. Är han glad då är jag glad.

  Sedan vill jag öppna upp så alla får vara sina egna personer. Jag var en ”pojkflicka” som barn och hade friheten att vara det. Oavsett hur mitt barn är så vill jag att han ska få vara det. Gullig, söt, cool, gosig, tuff, kramig… det spelar ingen roll så länge hans personlighet inte begränsas :-) Huvudsaken är att man kan leka fritt och att alla barn får slita på och smutsa ner kläderna :-)

  Bemötandet blir olika beroende på vad barnen har på sig och eftersom ångesten över sitt utseende ökar bland unga tjejer så är det bra att inte fokusera så mycket på det när de är små. Flickor i klänningar får oftare höra vad söta de är och till slut börjar de söka efter just den bekräftelsen och frågar folk i sin omgivning: ”Är jag söt nu?”. Inte är det bättre för pojkar som måste vara så ”tuffa” hela tiden. Min pojke blir mjukare bemött då han har rosa på sig och tuffare bemött då han har mörkblått på sig. Ofta tänker inte folk på det, men det påverkar barnen.

  Ser ut som det är en rosa skjorta på mannen i din header så då funkar det väl även på små pojkar :-)

 5. Ja det är klart att människor kommer tycka att du är inskränkt, för det är så otroligt inskränkt att tänka så som du gör!
  Jag har en dotter, hon älskar rosa och sina klännningar, men jag har alltid gett henne alla typer av kläder i alla möjliga färger, nu är hon större och väljer själv och då blir detr mest rosa, och då får det vara det, för hon vill ha det. Men att begränsa sina barn som du gör, Varför?
  Varför kan inte en pojke enligt dig ha rosa och spets? vad är det i din värld som gör det fel? är du rädd att folk ska tro han är en tjej? eller vad är grejen?
  Att du tycker att din flicka blir en pojke så fort hon får en blå pyjamas på sig är ju helt absurt! Sitter könet i färgen på våra kläder då anser du? och varför ska vi vara så fixerade? Stackars din dotter då måste jag säga att hon inte får chansen att få välja, och stackars dina pojkar som inte får använda flera och roligare färger än bara grönt och blåttt.. så tråkigt, och uråldrigt snälla, vill vi att våra barn ska växa upp och bli egentligen, har du tänkt på vad ni sänder för signaler till era barn?

  1. Det handlar inte om att jag säger att pojkar inte KAN ha rosa eller spets, eller vart kan du läsa detta? 😉
   Bara för att MINA pojkar inte har rosa och spets, så innebär inte det att jag inte tycker att grannens pojke får bära det utan att bli kallad flicka. Inte sant? Men mina pojkar skulle dö om jag köpte en kjol med spets eller en rosa klänning till någon av dom. Och det handlar inte om att JAG sagt att det är tjejigt. Det handlar om att DE inte vill ha det. Punkt.
   Att jag vill ha rosa och fluffluff till Isabella torde inte vara så konstigt egentligen, de flesta förstår ju ändå att det är KUL att äntligen kunna köpa FLICKIGA kläder, när man har fem pojkar sen innan. Fem pojkar som är väldigt pojkiga och som aldrig i livet skulle vilja bära klänning eller kjol. Rosa kläder HAR de faktiskt, tro det eller ej, men de används sällan. De vill ha blått och grönt. De vill ha svart och grått. Jag älskar färgglada kläder men får barnen själva välja (vilket jag gärna låter de göra) så blir det absolut inte rosa.

   Ska jag tvinga våra pojkar att bära rosa bara för att andra tycker det, eller för att jag tycker det är fint?
   Vad ger DET för signaler till våra barn?

   1. Fast egentligen så är det ju du som har satt den bilden i dina pojkars huvud, du och alla andra föräldrar som enbart håller sig till ”de angivna könsfärgerna”. I och med att du bara har klätt dem i blått och grönt, kanske med inslag av svart och grått så har ju du satt upp en spärr. Du har visat dem att det är det som pojkar ska ha på sig, du och alla andra trångsynta föräldrar. Du verkar inte förstå att det är det här beteendet som leder till att pojkar blir kallad tjej när de har rosa på sig och att flickor blir kallade grabb när de har blått och grönt på sig.

    Jag tycker det är sorgligt att inte fler människor förstår vilket problem det här är, att vi sätter våra kön i kläderna, redan på nyfödda bebisar, att flickor förväntas vara söta och gulliga, medan pojkar förväntas vara tuffa och hårda. Det är också detta som leder till att pojkar blir våldsammare, för att ni andra som tycker att det här är okay också antagligen bara ger era pojkar bilar, vapen och svärd medan flickorna får leka med dockor, prinsessor och djur.

    Hur fel är inte detta? Hur kan inte fler människor se det?? Ni säger att ni låter barnen välja, men ni har ju redan gjort upp en mall för vad dem får välja? HELT SJUKT! Jag försöker blanda så gott jag kan så att min son ska se att det är okay att ha på sig alla möjliga färger och stilar! Jag tänker då inte begränsa honom!

    Det är som att säga ”du får välja vilken bil du vill, men bara en volkswagen”. Ni sätter upp dessa lås som gör pojkar så rädda för rosa och flickor så besatta av att vara gulliga och fina. Skärpning!

 6. Min dotter på snart tolv år får ofta höra frågan om hon är en pojke el flicka…
  Varför? Jo enligt ”folk”så har hon sk pojkkläder?? Men vad är sk pojk kläder? Sist hon vart påhoppad i lekparken står hon med jeans shorts o en Hammarby tshirt!!!!! ??!! Har jag missat ngt ngnstans ..för i min värld är jeans shorts o en grön tshirt m Hammarby märket neutrala kläder..el?! Är hon speciellt pojkig till sättet..?Nopp…inte mkt.. Har dessutom en låång hårfläta till rumpan…nu tycker jag visserligen att killar också kan vara långhåriga 😀
  Hon får dessutom rätt ofta frågan om hon är lesbisk? Ungen är 11 år!!!!!! Första ggn hon fick höra det var redan i trean!!
  Och jag har som du fast tvärtom…ett flertal tjejer…när vi då helt plötsligt fick en lillebror..ska jag då frossa i trista bodysar i den gråa skalan ..gärna m en liten bil på alt dödskalle etc.. Nää tack ..jag frossar i barnkläder ! För att det är såååå kul med barn kläder…!!! Och nej jag skulle inte heller köpa en kjol el klänning t mina söner men en rosa tröja m en kattunge/blommor på..Jaa absolut !!
  Och en annan sak…varför måste killar vara korthåriga ?!
  Min grabbar har alltid haft långt fint hår…..då är man också automatiskt en tjej??
  Tänk då min lilla son med håret i en fläta i syrrans ärvda ROSA windstopper lekandes med en grävmaskin i högsta hugg…..:-)
  Han är galen i allt som har m motorer o göra…!!
  Är han könslös? Nä han är och förblir en liten söt kille..!! Könet sitter inte i varken kläder el hår…..utan ngt man är…:-)
  Att automatiskt tro att min bebis pojk är en tjej för att jag har en rosa suflett/åkpåse till vagnen..är också helt absurt.. Jag köpte en voksi åkpåse till min ena dotter…(jag råkar dessutom älska rosa.. )
  Ska inte då nästa barn oavsett kön kunna ärva den åkpåsen?!?! Menar ni som får en son , att ni då väljer att köpa en ny åkpåse i blått/svart för att ni inte kan sätta eran son i en rosa åkpåse?!?!?! Befängt….!!!!!
  Näää nu ska jag hänga upp min rosa/röda tvätt…!!
  Haha..
  Ha det gött

 7. Jag flickor är flickor och måste ha rosa, pojkar är pojkar och måste ha mörkgrönt och blått.
  Kvinnor är kvinnor och ska ha mindre betalt för samma jobb och män är män och behöver inte bry sig om deras sexpartner har det skönt eller ej.

  Det kanske inte blev något större fel på ”oss” som vi uppfostrades, men det blev större fel på det samhälle vi lever i.

 8. ”Men vi klär Isabella i rosa, gulligull, spets och typ enbart klänningar. Medvetet. För att hon är en flicka.”

  ”Men jag vill fortfarande inte klä mina pojkar i det!”

  ”Jo, för vår del är blått och grönt väldigt mycket pojke – det är de färgerna som gått mest när det gäller våra pojkar.”
  När Isabella bär blått – ”Men för oss vart hon plötsligt en pojke. ”

  Du säger nu att du låter dina barn välja
  Själva, det framgår då verkligen inte i ditt inlägg!

 9. Men herre GUD! Hon skrev att det var en rolig grej för familjen! Min son testade en av sin storasyrrans klänningar en gång och då hade han JÄTTEKUL när han låtsades vara en tjej och vi hade jättekul när han härmade mig och storasyrran. Då blev han ju en TJEJ i våra ögon. Fast klänningen hade bilar på sig så blev han TJEJ en kort stund.

  Sen till er som säger att barn inte får välja sina kläder. Det förstår jag mig inte på! Mina barn har valt bort jeans och det är helt okej för mig. Min dotter började frivilligt använda jeans när hon var åtta, nu är hon nio.

  Jag tyckte det var ett kul inlägg iaf.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *