Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!

Annons

Syster Duktig ingriper i bråk. Räddar ingen.

Idag har vi firat barnens sommarfödelsedag och sen fortsatt kalasandet på Junibacken. Ska skriva om både det och det geniala i sommarfödelsedagar imorgon.

Men jallefalla. Det här hände igår och eftersom jag är så oklar över det så bloggar jag om det.

Jag hör ett par bråka.
Alltså superbråka.
Båda är kalasfulla och har suttit 300 meter från min lägenhet i över en timme och skrikit.

Ångesten stiger i takt med att bråket verkar bli mer fysiskt (jag ser inte så mycket som jag hör).
Att lägga sig i bråk är inte främmande för mig, jag är liksom precis så Syster Duktig när det gäller sånt som man kan tro.
(En av min mammas favorithistorier var när två svårt alkoholiserade män började bråka på ett tåg för att den ena inte hade skor. Han hade å andra sidan en flaska vodka och jag gissar att den skon klämde mer.
När handgemäng(!) uppstod så klev 17-årings Emma mellan)
Samtidigt vill jag inte vara oförskämd. Jag gissar att de är hemlösa och ja, var rent fysiskt rumsligt ska man bråka om man är hemlös då? Och den dagen jag blir nån ”vi vill inte ha sånt bland våra bostadsrätter” så dör jag hellre. (BOKSTAVLIGEN).

Jag sitter iallafall och jobbar med öppet fönster och trots att det är en bit bort hör jag bråket hela tiden.
Ska jag gå ut? Är det vansinne? Men ändå, vem fan är jag att går ut? Borde jag ringa polisen?

Tillslut skriker kvinnan ”aj, släpp mig” och jag grabbar tag i mina nycklar och springer ut. Hela vägen dit slår hjärtat för jag vet liksom inte vad jag ska göra. Mer än att möjligtvis skapa mer kaos och oro för samtliga inblandade.
När jag närmar mig kallar han henne för ”sån jävla vidrig fitta” vilket underlättar av någon anledning. Det känns mer påkallat att springa ut då.

När jag kommer fram märker han inte ens att jag är där. Hon ser förlägen ut men han märker mig först efter att jag tre gånger frågat vad det är som händer. Jag minns nästan inte vad jag säger mer än att jag hör på rösten att jag är rädd och stressad.
Han ser lika förvånad som förolämpad ut.
”Jag blir ju orolig, ni har bråkat i över en timme, jag undrar ju om ni mår bra?” säger jag och försöker visa att jag är orolig snarare än någon som är störs i sin härliga bostadsrätts-frid.
Det misslyckas för han skriker att jag inte är bättre än honom och så börjar han leta efter något i sin ryggsäck samtidigt som han ställer sig upp. Nu känns han direkt hotfull.
Då sätter jag mig på huk och säger nästan vädjande att jag inte är ett dugg jävla bättre än honom. Det funkar halvbra, han sätter sig iallafall.
Sen följer ordväxling som slutar med att han säger att nån jävla 30-åring med fake-tatueringar inte ska komma och läxa upp honom.
Sen går han iväg och tar fram en telefon.

Då hinner jag fråga henne om hon är okej, om hon är rädd och om jag kan göra något.
Hon säger att det är vad det är.
Sen frågar hon om hon får låna min toalett.
Jag ljuger och säger att det inte går. Hon ser inte förvånad ut vilket gör att jag skäms fruktansvärt men jag vill inte att HAN ska veta var jag bor. Hon hade gärna fått låna ett sovrum.

Under tiden ringer han någon, oklart om jag ska tro att det är polisen eller någon som ska komma och hota mig, men han beskriver mig (”en lång ljushårig ful jävla brud”) mina tatueringar och var han tror att jag bor.
Jag blir arg och frågar om jag ska vänta på den han ringer för isåfall sätter jag mig gärna ner(?)

Lång historia kort, när han är längre bort hjälper jag henne att hålla vakt när hon kissar i en buske och så kommer vi överens om ett kodord ifall att jag ska ringa polisen och komma ut igen.

Och sen satt jag där och försökte jobba. Och undrade om jag vågade sätta på mig hörlurarna.

Jaja, avsnittet kom ut och jag kommer hålla mina hökögon och öron öppna för att erbjuda toalett och lite omsorg till henne nästa gång.

4 reaktioner på ”Syster Duktig ingriper i bråk. Räddar ingen.

 1. Jag hade aldrig vågat gå ut, är för rädd för män i sådana situationer. Hade hellre stannat inne och ringt polisen, även om man inte vet hur mycket nytta det gör egentligen. Det kanske bara resulterar i att samma sak händer på en annan plats.

  Svårt att veta hur man ska hjälpa. Fint att du vågar och att du kunde finnas som stöd åt kvinnan, om så bara för en liten stund, att hon kanske kunde känna att någon fanns där för henne.

  1. Jag är nog mer rädd för män på nätet. Eller män i grupp. Fotbollsmän typ.
   Men jag har en rätt sund övertro på min fysiska förmåga tror jag.
   Hur som, jag träffade henne nu idag på förmiddagen!! Hon skrattade och sa att han inte skriker lika högt längre.
   Det gjorde mig sååå lättad, inte pga hans röstvolym men för att hon verkade så obrydd!! Så jag verkar inte försatt henne i fara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons