Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!

Annons

Jag har ingen mamma

Idag är det mors dag och jag känner mig snart mer som en Mamma
än som ett barn till en mamma som är död.

Jag får aldrig känslan av att jag måste komma ihåg att uppvakta mamma längre för att min mamma finns inte.
Ibland glömmer jag hur skevt det är. Att bara skriva det så.
Jag har ingen mamma.
Min mamma är död.
Min mamma dog, vi låg på madrasser på hospice den varma sommaren 2014 med balkongen öppen och söders vanlighet utanför. Och sen dog mamma.
Och jag minns att jag ville ta hennes hårborste, den där runda hon fönat håret med i hundra år.
Jag ville ta med den.
Herregud skulle den kastas? Min mammas borste?

Nu har fyra år gått.
Mamma och borsten är borta och ändå närvarande.

Grattis alla mammor.
Och kärlek till er som längtar efter era mammor, både efter de som lever och de som är döda. Det finns olika anledningar att sakna en mamma.

En reaktion på ”Jag har ingen mamma

  1. Fint skrivet. För mig var det bara andra mors dag igår utan min mamma, den första var ett par månader efter att hon inom mindre ett dygn hade blivit sjuk och dött. Har inte lyckats bli mamma själv än men hoppas att jag kan vara det om inte nästa år så åtminstone året därpå. Har för övrigt mammas hårborste kvar, mkt annat är borta men den lånade jag ibland innan och ännu hellre nu..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons