Fler svar!

Fler svar och fortfarande på temat födande och doulor!
2C65464D-66C1-4A63-B65D-E9AC48D86614

Jag ska börja med att säga – man kan föda barn när man är rädd och stressad också. Men det är svårare och gör ondare.
Vad är det som skapar rädsla och ångest hos dig? Och hur hjälps du bäst till trygghet? Behöver du mental avledning, fysisk avslappningshjälp? Försök identifiera vem som kan säga och göra vad för dig i en situation där du upplever att du blir rädd och ångestfylld och ger upp.

Om jag ska ta mig själv som exempel som omväxling – Jag var inte rädd för att något skulle hända mig eller barnet när jag skulle föda vårt första barn. Men jag var rädd för hur jag skulle hantera och vilja fly från smärtan.
Jag kunde identifiera att jag behövde bli lugnad oavsett vad som hände och att jag eventuellt behövde att någon kunde bryta och avleda mig. Ibland lite bryskt, ibland väldigt varsamt (vår doula Cecilia lyckades hitta den balansen)

Så, hur hjälps du bäst? För oftast tappar man taget en eller hundra gånger beroende på person. Det viktiga är att få hjälp att hitta tillbaka och att heeeeela tiden ha i huvudet – jag kan ta mig tillbaka, jag har inte ”tappat” det nu.
Jag har vid tillfällen när jag doulat sagt ”En värk till, sen hittar vi tillbaka till lugnet igen!”

Lycka till! 💛

93C78A6D-4C0E-4958-8B81-73A558DE00C0

Det enkla svaret – visst kan man ha doula vid en kejsarfödsel. Det man ska tänka på är att berätta innan, eventuellt ringa och kolla att personalen är okej med det och vet om det.

Det mindre enkla svaret – hur någon bäst föder sitt barn.

Enklast vore att säga att det vet bara du. Men ibland vet man inte. Är det tex rädslan som tagit över och talar eller är det rädslan som försöker berätta något väldigt viktigt?

Jag skulle aldrig rekommendera ett förlossningssätt! Det är ett beslut som måste komma från den som ska föda (hur den än föder, dvs hemma, vaginalt osv osv). Men att en vaginal födsel alltid skulle vara det bästa håller jag inte alls med om!

Jag har doulat kvinnor vid vaginala födslar som varit utsatta för sexuellt våld. Det har varit helt fantastiska födslar. I deras fall.
Men du behöver komma underfund med vad som är bäst utifrån DINA förutsättningar.
Inte utifrån vad någon annan tycker är det bästa. 

Det bästa är där du och bebis mår bra, och bebis mår bra oavsett om inga andra komplikationer uppstått. Alltså behöver du komma underfund med vad som passar Dig bäst. 

Hoppas du får hjälp och stöd med det och hoppas du väljer att föda med doula hur du än föder 💛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!