Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!

Annons

Varför läser ni min blogg

Okej, nu börjar det bli lite trafik här på bloggen. Det är roligt och lite läskigt.
Det här är en blogg jag föreslogs starta, initiativet var inte mitt.
Jag ville verkligen skriva men lamslogs helt av min vilsenhet.
Skrivande har alltid varit en stor del av mitt liv men det har varit så blottande. Och nu famlade och fumlade jag utan att ha någon riktning eller tid att hitta riktning. Var drar jag gränsen, vad intresserar andra, vem ”är” jag på nätet osv. Saker jag aldrig ägnat en tanken innan jag startade podden för jag förstod inte att för varje val man gör eller inte gör, varje sak man skriver om eller inte skriver om så skapas en bild. Och även om jag i någon mån är intresserad att kontrollera den bilden så vet jag ju att människor egentligen bara är intressanta när det skevar lite och intresset ligger i att berätta snarare än tankar på hur man själv uppfattas när man berättar.

Iallafall, för ett tag sedan bestämde jag mig för att i möjligaste mån skriva varje dag. Oavsett vad skit det blev.
Allt för att komma över självmedvetenheten och börja skriva något som tillslut bränns och betyder något åtminstone för mig.
Det är vansinnigt läskigt och därför otroligt roligt i vanlig ordning. Jag är bäst på att upprätthålla sånt som skrämmer mig och är lite på gränsen.

Men nu undrar jag
ni som börjat läsa nu, i den mån ni har en åsikt – vad vill ni läsa? Jag menar inte att mitt innehåll styrs av läsares gillande, jag undrar mest varför är ni här? Vad om något önskar ni läsa? Vad intresserar er?
ALLA som kommenterar har min eviga (okejrå, min uppriktiga) tacksamhet! Verkligen ❤️

Letar ni förlossningsrelaterade texter och tycker annat är trist? Eller vill ni läsa om mig? Jag behöver någon sorts hint från er när allt är formbart och lite halvnytt.

21 reaktioner på ”Varför läser ni min blogg

 1. Jag gillar blandningen som du redan har, precis som på Instagram. Lite om podden, lite om förlossningsrelaterade saker, reaktioner på nyheter/händelser, feministiska tankar, föräldraskap och dig som person. Det är fint att få lära känna människan bakom texterna och bakom podden, och du skriver väldigt öppet och ärligt och fint om livet. Så fortsätt som du gör tycker jag!

  Du får gärna skriva mer om ditt eget föräldraskap, tex hur du som feminist tänker kring att uppfostra söner, men också mer allmänt om vardag, utmaningar och glädjeämnen i livet. Tyckte tex att inlägget om ett tredje barn-funderingarna var väldigt fint och intressant.

  1. Jag känner att det här inlägget var ett av mina bästa. Jag får så mycket inputs. För jag vill jättegärna skriva om att uppfostra söner tex men har aldrig tidigare tänkt tanken.

   Tack!!

   1. Ett lite mer konkret tips om du vill ha mer liv i kommentarsfältet är att bjuda in dina läsare genom att ställa frågor. Men det beror ju på vad man vill med sin blogg. Menar inte att du behöver ha nån strategi eller mål för att bli en större bloggare, men vissa tycker ju att det är roligare att blogga om man får mer respons från sina läsare, och andra är nöjda med att se i statistiken att man har läsare. Det beror ju på om man vill ha mer av en envägskommunikation eller om man vill att ens blogg också ska vara ett forum för diskussion (vilket ju många gånger kan ge inspiration och tips på nya saker att skriva om).

    Känner du att du vill ha dina läsares åsikt i något så är det alltid en bra idé att be om det :) Folk gillar att dela med sig av sina egna liv och åsikter, och helst om någon ber dem att uttala sig. Så önskar du ett mer levande kommentarsfält med mer respons från dina läsare så kan du alltid be om deras åsikter eller tips eller hur de har gjort eller tänkt om olika situationer eller saker.

    Och frågestunder är förstås också bra. Som detta, vad folk önskar läsa. Eller tex fråga mig vad ni vill om doulor/födande/föräldraskap/poddande/allmänt/dig som person osv. Kan också ge en hint om vad dina läsare är intresserade av.

    Sedan ska du förstås skriva om det som DU vill, och bara göra det som känns rätt för dig. Men det tror jag inte är något problem, du känns alltid personlig och genuin och inte som någon som ”försöker skaffa fler läsare/följare”. Som inte gör saker för att du tror att det är det som andra vill se eller höra, utan för att det är sådant som du vill dela med andra. Och det är till stor del därför som jag gillar att följa dig!

    1. Åh vilket insiktsfullt och inspirerande inlägg. Du tipsar om saker och ställer frågor jag inte haft en tanke på.
     TACK!!
     Jag vet inte om jag vill ha liv i kommentarsfältet. Det har jag aldrig tänkt på. Men jag undrar eftersom att jag har provat olika typer av inlägg och behöver ibland inputs vilka som berör/intresserar/är oviktiga för den som läser. Så det är mest i de lägena jag hitintills vill ha liv i kommentarsfältet.
     Mina lyssnare och läsare funkar ju lite som min redaktion ibland och jag litar på och tar åt mig av ris och ros. Och det är kul med önskemål framförallt.

     Och nej, följarantal har aldrig varit mitt fokus. Då hade jag lagt upp det annorlunda…
     I podden är det lite annorlunda (även om jag i ärlighetens namn inte skulle ändra något för att få fler lyssnare… 🙈) Men där betyder iallafall siffror rätt mycket för den har kunnat bli mitt primära levebröd iom att den har så bra lyssnarsiffror. Men det är många fler som lyssnar än som följer här och på Instagram.

     Men tack för värdefulla, inspirerande och kunniga tips!!!
     //Emma

     1. Tack, alltid roligt att hjälpa till :) Det är (delvis) mitt jobb att veta hur man ska skriva på nätet för att höras då jag jobbar som skribent på en kommunikationsbyrå.

      Hur som helst, vi ses 2 juni 😀

 2. Bästa Emma, hittade bloggen när jag hittade podden som jag lyssnade på när jag äntligen!!! var gravid (samtidigt som du med din andra). Lyssnade i kapp och genom hela graviditeten och har fortsatt sedan dess. Det är toppen att få ta del av allas berättelser i podden, men här på bloggen är det ju DU. Så, som i podden, fast på bloggen. Om det säger nåt?

  1. Alltså, att det är jag som i podden här på bloggen? Eller, vänta. Att det är samma ton/setting som i podden fast det handlar om/utgår från mig?
   Missförstod jag? 🙈

 3. Jag började lyssna på podden och läsa bloggen under min graviditet 2016-2017. Gillar podden för att 1. Få ett nyanserat perspektiv på födande som jag tycker du är bra på att ge 2. Kul att veta/följa personen bakom podden. Gillar att du skriver hur du trivs (och inte..) men graviditet och familjeliv och jobb och renovering. Gillar också att du delat med dig av dina erfarenheter av psykisk ohälsa/vård. Tycker om att ta del av din syn på människan, samhället, födandet. Så!

  1. Det känns som att jag inte nämnt
   psykisk ohälsa/hälsa på evigheter. Men det kanske jag gjort. Eller borde!

   Tack!

   1. Nej det var nog längesen och jag minns knappt i vilket sammanhang/om det var här eller i podden. Men bra va det! Nåt om polisutbildningen mm?

 4. Jag är en trogen lyssnare av förlossningspodden och brukar alltid le lite när du ibland ger dig ut i tolkningar och iakttagelser då de känns så ärliga och ”verkliga”, och jag känner igen mig så mycket även om jag tror vi lever ganska olika liv. Det är också därför jag gillar din podd över andra liknande, den är mer personlig, inte tillrättalagd men ändå fin och kärleksfull. Därför sökte jag mig till din blogg då jag gärna hör mer om dig och dina iakttagelser, gärna om födslar men även om livet i allmänhet:) Gillade också mycket inlägget om ett tredje barn! Skulle även vilja höra mer om ”livet som doula”. Förstår att du inte kan dela andras berättelser men Kanske från ditt perspektiv och känslor kring yrket. Att ha jour? Hur det är att stötta folk som kanske gör/tycker saker du inte alltid håller med i? Hejja dig, du är grym!

  1. Men åh! 💛
   (Filar genast på inlägg om doulande och att stötta något jag inte håller med/delar åsikt om! Tack för förslag.)

 5. Emma! 🌻
  För sex veckor sedan födde jag mitt fjärde barn, och det var medan jag var gravid med honom som jag hittade din podd, och via podden hittade jag hit, alldeles nyss. Jag vet inte vad jag väntade mig när jag började lyssna på din podd, egentligen tänkte jag väl först att jag rätt snabbt skulle tappa intresset, för hur spännande kunde det vara att lyssna på andras förlossningsberättelser när man redan fött tre barn själv? Nå, jag hade fel. Podden har en så fin ton, så bra tempo, och oj, så häftigt det är att höra kvinnors berättelser! Egentligen kanske om vadsomhelst, inte ”bara” förlossningar…

  Det jag letade efter när jag sökte upp din podd var framförallt mer om dig. Hur det kom sig att du började doula, t ex, och hur ditt liv som förälder och partner (även om just den biten nyss ändrats. Jag beklagar, men gläds åt att ni verkar landa i något) ser ut. Dels av pur nyfikenhet, och dels, antar jag, för att jag oftast snarare skulle behöva en doula till mitt äktenskap resp. föräldraskap än till förlossningarna. Därför blir jag nyfiken på hur folk som jag tycker verkar kloka gör. :)

  1. Grattis!!
   Och tack för fina ord.
   Jag har skärmdumpat alla smarta inlägg med förslag på ämnen och bra inputs. Just u wait and read! ❤️

 6. Hej Emma!
  Jag håller med alla andra. Att blandningen mellan förlossning, politik, feminism,aktuella händelser och ”personligt om dej” är den ultimata blandningen!
  Fint och levande när du är personlig som dina rants i podden! ❤️
  Råkul att du börjat blogga mer!

  1. Åh jag känner mig så blogg-pepp nu.
   Och ja, märkligt nog är mina podd-rants som alltid rök i klippningen något många älskar.
   Antingen för att jag är så sinnessjukt smart eller mer troligt för att det känns mindre tillrättalagt.
   Vad vet jag.

   Tack för inputs och fina ord ❤️❤️

 7. Hej! Så kul med lite mer aktivitet på bloggen! Har lyssnat på förlossningspodden i princip sedan start och anledningen att jag läser bloggen är nog mest att jag är lite nyfiken på dig. :)Tycker alltid du lyckas få till en fin stämning i avsnitten, ditt sätt att lyssna och fundera kring berättelser berör åtminstone mig. Jag blir också så otroligt rörd över hur du lyfter känsligare ämnen och försöker fånga upp så många olika berättelser och situationer som möjligt. När jag var gravid lyssnade jag otroligt mycket på din pod och den var till stor hjälp för min förlossningsrädsla. Känner mig lite fånig nu men efter detta har podden, och i förlängningen du, blivit lite av en trygghet. Så på något sätt är det även lite lugnande för mig att läsa din blogg.

  All pepp till dig som kämpar för bättre förlossningsvård och på samma gång lyfter så många fantastiska kvinnor!

  1. Okej, jag suger i mig alla olika perspektiv som en svamp!

   Tack ❤️
   Och tack för fina ord!!!!

 8. Jag har som många andra hittat hit via podden, det jag gillar med både podden och bloggen är blandningen och ärligheten tror jag. Jag började lyssna på podden för att lära mig om födande men efter ett tag blir det så mycket mer än så, det blir om människor, livet, kärlek, vardagen, feminism, vården osv… men jag tycker du alltid gör allt med en ärlighet och öppenhet som är den röda tråden för mig.

 9. Hej!
  Älskar din podd och trillade in på bloggen via din insta :)
  Gillar/önskar som dom flesta skriver en bladning av förlossning, om dig/din vardag, feminism och tankar/diskussioner kring aktuella händerlser!
  Var nyligen gravid med mitt andra barn och letade efter förlossningsberättelser kring sätesförlossning då min dotter låg i säte men hittade inte. Om du vill så delar jah gärna min historia då hon föddes i mars och föddes med rumpan först :) kanske fler som saknar/önskar höra om detta?

  Tusen tack igen för en fab podd och blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons