Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!

Annons

Klippteknik och effekten av tårar

61F8637A-C84C-4319-BB2E-EF9BA11E3855
Här är den fantastiska bilden på Karin på förlossningen. Jag kunde inte motstå att lägga den på Instagram igår också fast då med en pil på den gröna goodiebagen.

02777622-DA42-49E1-895C-2A2E3D43DBAF

Jag får ofta frågor om att klippa avsnitt och hur jag gör.
Jag klipper av två anledningar och båda har att göra med att jag har gäster som är medieovana. Det kan vara ganska läskigt och nervöst att sitta framför en mikrofon med ett puffskydd i ansiktet och berätta om något av det största man har varit med om.
Därför vill jag alltid ”klippa fram” min gäst till dess fördel. Jag står på något sätt på gästens sida i första hand.
Men ibland behöver tempo och upprepningar eller taltics lite jobb för mina lyssnares skull.
Och någonstans mellan gästen och lyssnaren finns en berättelse som behöver ta lite hänsyn åt två håll.
Hade jag klippt en podd med samma två poddare varje vecka hade ett avsnitt tagit max 1 1/2h att klippa. Nu varierar det med extremerna inräknade från 2-15h.

Veckans avsnitt var ett lite svårare avsnitt att klippa. Dels för att jag hela tiden var lite osäker på om jag skulle göra två avsnitt av det. Men mest för att det ibland blir pauser och lite känslosamma stunder. Jag vill aldrig lämna ut min gäst och ha kvar saker som de kan uppleva som jobbiga.
Men jag vill inte heller ta bort saker som är viktiga för lyssnaren att få.
Tar man bort vissa viktiga saker, och då menar jag i princip alltid smärtpunkter eller ömma saker som kostar på att berätta, inte fakta som vilken dag eller bedövning, så måste det ändå på något sätt framgå. Min utmaning är att antingen i stunden ställa frågor för att jag där och då räknat ut att något kan komma att klippas bort, eller att på ett annat sätt förmedla det en gäst uttryckte. Utan att ta med det som kändes för utlämnande eller jobbigt.
I avsnittet med Karin var det egentligen inget innehåll som behövdes tas bort för hennes skull, bara långa pauser som förkortades eller togs bort när vi hämtade vatten eller snöt oss.
Men där kändes tårarna viktiga vilket jag inte alltid tycker att tårar är. Det kan vara effektfullt med tårar men det är inte alltid de tillför något vi inte redan känner genom berättelsen.
Men vid andra tillfällen säger tårar väldigt mycket och i veckans avsnitt ville jag inte ta bort en enda tår. Det kändes som att de i sig själva berättade vad som händer med en människa som inte blivit trodd eller väl bemött i sin sjukdom.

Hoppas ni ska tycka om avsnittet.

2 reaktioner på ”Klippteknik och effekten av tårar

 1. Ser fram emot del 2. Har längtat efter liknande avsnitt om hur sjukdom/mående/erfarenheter av vården kan påverka en graviditet och förlossning, super om det också kommer mer om tiden efteråt. Skulle gärna också se fler avsnitt om att ex vara ensamstående eller andra faktorer som inte är det klassiska

  1. Det finns ett par avsnitt om att vara ensamstående.
   Men det har varit få som velat vara med (alla ickenormativa erfarenheter och positioner har klar förtur i podden av förklarliga skäl).
   Hoppas på fler i framtiden.
   (Del två kommer snart, jag lovar!!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons