Jag heter Emma Philipsson och jag är en feministisk poddare och doula med två barn och en ex-fru som jag älskar. Just nu bloggar jag en del om hur vi försöker få till en familj på vårt sätt. Finns det inga alternativ till tvåsamhet ihop eller att avsky varandra? Och så massor om förlossningsvården och andra feministiska hjärtefrågor. Välkommen!

Annons

Våld i nära relation?

Jag brukar i möjligaste mån undvika att efterlysa en viss typ av gäst, tema eller ämne till podden. Av en rad anledningar.
Men jag gör undantag ibland och nu är det läge att göra det.
Har du erfarenhet av våld i nära relation kopplat till att vara gravid? Eller till att vara förälder?

Anledningen till att jag frågar är att mail med frågor om våldsamma relationer kopplat till graviditet och önskemål om såna avsnitt är väldigt vanliga.
Den senaste tiden jättevanliga…
(jag har fått flera stycken bara nu i helgen så ingen behöver känna sig utpekad ❤️)

Jag har inget egentligt yrkesmässigt kunnande om fysiskt våld. Jag har bara egna erfarenheter av vänner och bekanta som berättat, ofta väldigt skamset, att de lever i en våldsam relation.

Men de samtalen har gjort att jag förstår att det är svårt att prata om. Svårt att våga. Svårt att vara den som berättar och som är en sån. Och tänk om någon känner igen ens röst? Det behöver inte alltid vara kopplat till rädsla utan oftare till skam.

Jag vill så gärna göra berättelserna vanliga/mindre ovanliga av den enkla anledningen att våldet är vanligt. Och om berättelserna om våldet är så försvinnande få så betyder det att många går runt och bär sina erfarenheter i skam och tystnad. Och kanske kan ett eller ett par berättelser minska känslan av isolering.

Om Du skulle vilja och våga berätta om egna erfarenheter får du gärna maila mig. Och vet du inte om du vill men kanske skulle vilja så får du också gärna maila.
Jag nås på forlossningspodden@gmail.com
Som alltid så är det bara jag som läser mina mail och OM jag visar någon annan, ber någon annan om råd eller i några sällsynta fall publicerat delar av mail så sker det alltid med mailskrivarens godkännande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons